NATO schimba strategia - Kremlinul, dusmanul sau originar

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:56
9611 citiri
NATO schimba strategia - Kremlinul, dusmanul sau originar
Foto: NATO

Dupa ani de zile in care s-a concentrat asupra amenintarilor ce ii depasesc granitele, NATO reface planurile de confruntare a unei amenintari mai vechi - Moscova.

Aceasta schimbare fundamentala este ilustrata de exercitiile militare din fosta republica sovietica Letonia, acum membru NATO si aflata pe flancul estic al aliantei, la granita cu Rusia, arata o analiza New York Times.

Consiliul de Securitate de la Moscova: Romania devine tinta a Rusiei, daca va gazdui scutul antiracheta

Soldatii letoni au exersat un atac asupra pozitiilor inamice intr-o padure de pini, in timp ce doua avioane de atac americane au deschis focul cu tunuri de 30 de milimetri. Cu doua zile inainte, un bombardier B-52 a lansat noua bombe false, totul la mai putin de 300 de kilometri de granita cu Rusia.

Simbolismul aparatelor B-52, tipice arsenalului Razboiului Rece, este evident. Principala misiune a acestora era, odinioara, sa lanseze un atac nuclear asupra fortelor sovietice, insa acum au fost puse la lucru in Letonia, pentru a demonstra determinarea aliatilor pe noul front dintre NATO si Rusia.

NATO va aproba dublarea efectivelor Fortei sale de reactie rapida

Antrenamentele militare din Letonia, parte din seria de exercitii planificare pentru lunile ce urmeaza, demonstreaza ca Alianta este pregatita sa se infrunte cu Rusia.

Dupa ani de zile in care si-a redus cheltuielile militare si a efectuat misiuni in afara granitei NATO, din Balcani in Afganistan si Cornul Africii, Alianta a fost nevoita sa isi refaca planurile pe care comandantii si liderii politici le considerau deja o problema a trecutului.

Secretarul american al Apararii, Ashton B. Carter, se deplaseaza saptamana aceasta prin mai multe capitale NATO, iar miercuri si joi are intalniri cu alti sefi ai Apararii la Bruxelles, pentru a dezbate felul in care se poate contracara Rusia.

Parlamentul a aprobat constituirea de structuri NATO In Romania

Marti, la Tallinn, Carter a confirmat planurile de pro-pozitionare de echipamente militare in tarile din estul si centrul Europei, inclusiv Romania, ceea ce a starnit ample proteste din partea Moscovei, precum si o amenintare a presedintelui Vladimir Putin ca va adauga inca 40 de rachete intercontinentale arsenalului nuclear.

Americanii aduc in Romania tancuri si armament - tara noastra si-a dat acordul

Dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea si s-a implicat in conflictul separatist din estul Ucrainei, Alianta a recurs la "cea mai mare intarire a fortelor NATO de la sfarsitul Razboiului Rece", dupa cum a precizat secretarul general Jens Stoltenberg.

Aceasta intarire presupune o crestere a antrenamentelor pe teritoriul statelor membre NATO noi din est si o sporire a patrulelor aeriene si maritime. Majoritatea acestora sunt detasari temporare asa ca, in februarie, NATO a anuntat ca va infiinta sase noi centre de comanda in tarile din estul Europei, inclusiv in Romania, si va crea o forta de reactie rapida cu 5.000 de soldati.

Alianta ia in considerare acum ce alte masuri mai pot fi implementate pentru a-si ajusta fortele si a revizui strategia si planificarea militara a NATO.

Toate aceste masuri luate de NATO au expus, potrivit sursei citate, si tensiunile interne din Alianta cu privire la cat de departe ar trebui sa mearga pentru a contracara amenintarea venita din partea Rusiei.

Unii considera ca amenintarea este iminenta, altii spun ca Rusia este o amenintare mai mica decat instabilitatea regionala, fluxul de imigranti si cresterea extremismului.

Raspunsul NATO la evenimentele din Ucraina a necesitat o schimbare in gandirea strategica la fel de profunda precum cea care a acompaniat caderea URSS, cand a disparut principalul adversar al Aliantei. Cativa ani, Rusia aparuta pe ruinele URSS a parut a fi destinata unui rol de partener, daca nu chiar de aliat al NATO, ipoteza pe care nici macar Putin nu a exclus-o in 2000, cand a devenit presedinte.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#NATO strategie Rusia, #NATO Rusia exercitii militare , #NATO