Ziare.com

Foamea ucide: 805 milioane de oameni subnutriti. Pare mult sau putin?

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 09:51

   

Foamea ucide: 805 milioane de oameni subnutriti. Pare mult sau putin?
In ultimii zece ani, numarul subnutritilor de pe glob a scazut cu 100 de milioane. In ultimii douazeci de ani, a scazut cu 205 milioane.

Cu toate acestea, inca si astazi numarul subnutritilor a ramas impresionant: 805 milioane, noteaza La Tribune, citand un comunicat anuntat marti la Roma de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Daca numarul persoanelor subnutrite de pe glob a scazut de la 18,7% la 11,3%, nu in toate statele atinse de flagelul foametei si al subalimentarii ritmul este acelasi.

Astfel in tarile aflate in curs de dezvoltare, desi acolo subnutritia este foarte accentuata, in ultimii zece ani, numarul celor afectati a scazut de la 23,4% la 13,5%, nivele care se situeaza totusi peste cele medii globale.

"Programul mileniului", intocmit in anul 2000, pentru a combate fenomenul foametei de pe glob, prevedea atunci ca numarul subnutritilor din tarile aflate in curs de dezvolatare sa scada la jumatate pana in anul 2015, iar nivelele atinse astazi arata ca, in principiu, atingerea cifrei nu este imposibila pana anul viitor.

Faptul confirma ca programele s-au dovedit utile si eficiente, ca ONG-urile au colaborat bine cu guvernele statelor implicate, ca tarile dezvoltate s-au concentrat asupra acestei probleme, chiar in ciuda crizei prin care trec in ultimii cativa ani.

Avem deci toate motivele sa credem ca, pastrand ritmurile, se apropie ziua cand nu va mai muri nimeni de foame pe glob, ceea ce ar fi una din cele mai impresionante rezolvari ale unei probleme umanitare din epoca noastra.

Mai putem fi optimisti si gratie progreselor inregistrate de tarile emergente, mari, cu populatie numeroasa si deci cu pondere importanta in calculele procentuale.

Astfel Brazilia si Indonezia au atins chiar in acest an obiectivul prevazut pentru 2015, privind reducerea la jumatate a persoanelor subnutrite in tarile respective.

Fireste, nu lipsesc nici ingrijorarile, daca ne gandim ca in Africa subsahariana chiar si astazi o persoana din patru sufera de foame.

Ingrijorarile cresc daca, depasind optimismul constatarilor procentuale, ne oprim totusi si la cifrele absolute. Cele peste 805 milioane persoane subnutrite aflate pe intregul glob, despre care am vorbit la inceput, aproape egaleaza populatia Statelor Unite ale Americii si a Uniunii Europene, luate la un loc (cu o diferenta de circa 25 milioane).

Este greu sa fim multumiti, atata vreme cat numarul muritorilor de foame de pe planeta il egaleaza pe cel al indestulatilor. Dar mai ales simtim o dureroasa emotie cand aflam ca, in fiecare minut, cel putin sase copii inca mai mor din lipsa de hrana. Si nu stiu in ce masura ne consoleaza sa aflam ca acum un deceniu si ceva mureau zece.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1030 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Poate sint in dieta

De exemplu corea de Nord are un singur gras in toata tara . Este o dieta perfecta pe care toate tarile, mai ales americanii vor sa o fure.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor