Vot istoric la ONU pentru palestinieni: SUA obiecteaza

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 10:13
4923 citiri
Vot istoric la ONU pentru palestinieni: SUA obiecteaza

Natiunile Unite au votat coplesitor in favoarea recunoasterii statului palestinian, o victorie salutata de palestinienii de pretutindeni, cu toate obiectiile SUA si Israelului.

Palestinienii au insa in fata, in continuare, aceleasi obstacole enorme: nu isi controleaza granitele, au guverne separate si in competitie in Fasia Gaza si Cisiordania si nu au o politie si o armata unificata, scrie AP.

Semnalul de sustinere din partea comunitatii internationale a fost extraordinar joi la sediul ONU: peste doua treimi din cele 193 de state membre au aprobat rezolutia prin care se modifica statutul palestinienilor, de la statut de observator la stat observaror non-membru. 41 de state s-au abtinut, noua s-au opus si 139 au fost in favoarea schimbarii. Steagul palestinian a fost desfasurat in graba in spatele degelatiei palestiniene, dupa afisarea pe un ecran electronic a votului final.

Votul reprezinta o victorie pentru care palestinienii au indurat zeci de ani de ocupatie si razboi, si in acelasi timp o infrangere pentru Israel si aliatul sau, SUA. Mai mult, votul a venit la 65 de ani dupa ce Adunarea Generala ONU a votat pentru despartirea Palestinei in doua state, una pentru evrei, una pentru arabi. Israelul a devenit un stat, insa palestinienii au respins decizia din 1947, ceea ce a condus la decenii de violente.

In urma deciziei Adunarii Generale ONU, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a castigat sustinere fara precedent pentru principala sa tinta: instituirea unui stat palestinian in Fasia Gaza, Cisiordania si estul Ierusalimului, teritorii luate de Israel in razboiul din 1967.

Mai ramane insa mult pana la independenta reala a palestinienilor, care trebuie sa negocieze o intelegere de pace cu israelienii. Acestia din urma au amenintat ca actiunea de la ONU nu va face altceva decat sa amane o solutie. Israelul controleaza Cisiordania, estul Ierusalimului si accesul in Gaza.

In Cisiordania, votul de la ONU a fost urmat de procesiuni stradale unde palestinienii au fluturat steagul tarii si au strigat "Allah e mare!".

SUA si Israelul au criticat imediat votul.

"Rezolutia nefericita si contraproductiva de azi pune obstacole noi in fata pacii", a reactionat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice. "Deciziile marete de azi se vor stinge in curand si palestinienii se vor trezi maine si vor descoperi ca prea putine s-au schimbat in vietile lor, in afar de faptul ca perspectivele pentru pace s-au indepartat", a continuat aceasta.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat votul drept "fara sens" si l-a acuzat pe Abbas ca imprastie "propaganda mincinoasa" impotriva Israelului.

"Rezolutia de azi de la ONU nu va schimba nimic pe teren. Nu va avansa instituirea unui stat palestinian ci dimpotriva, amana acest moment", a spus acesta.

Cu toate acestea, palestinienii au reusit sa obtina sustinerea unor state europene importante, precum Franta, Italia, Spania, Elvetia, Suedia si Irlanda, dar si a altor state, precum Japonia si Noua Zeelanda. Germania si Marea Britanie s-au abtinut. Nu se stie deocamdata cum a votat Romania, insa MAE roman si-a exprimat opinia ca initiativa palestiniana nu este "de natura sa contribuie la instaurarea unei paci durabile - obiectivul fundamental al intregii comunitati internationale".

Alaturi de SUA si Israel, au votat impotriva Canada, Cehia, insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Palau si Panama.

In urma votului de joi, palestinienii pot face parte din organizatii internationale si agentii ONU, precum Curtea Penala Internationala, unde ar putea depune plangere impotriva ocupatiei israeliene.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#palestinieni vot onu, #Palestina recunoscuta ONU, #stat palestinian ONU , #Palestina