Churchill a cerut SUA sa arunce bomba atomica asupra URSS - document FBI (Video)

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 15:30
13012 citiri
Churchill a cerut SUA sa arunce bomba atomica asupra URSS - document FBI (Video)
Foto: Daily Mail

Documente secrete declasificate arata cum prim-ministrul Marii Britanii Winston Churchill a cerut Statelor Unite sa lanseze un atac nuclear impotriva Uniunii Sovietice pentru a castiga Razboiul Rece.

Churchill a crezut ca o lovitura preventiva asupra URSS-ului lui Stalin ar putea fi singura cale de a stopa extinderea comunismului spre Occident, potrivit Daily Mail.

Raportul FBI arata ca Churchill a cerut senatorului republican Styles Bridges sa-l convinga pe presedintele Statelor Unite Harry Truman sa lanseze un atac nuclear care ar "nimici" Kremlinul si ar transforma Uniunea Sovietica "intr-o problema foarte usoar de gestionat".

Sovieticii ar fi fost fara aparare in fata unui atac nuclear la acea vreme, ei testand cu succes propria lor bomba atomica de-abia in anul 1949.

Marea Britanie si Uniunea Sovietica au fost aliati in cel de-Al Doilea Razboi Mondial pana in anul 1945, cand Churchill si-a pierdut portofoliul de prim-ministru.

El a fost insa primul om de stat care a recunoscut pe plan international amenintarea post-razboi reprezentata de URSS, iar in 1946 a tinut un discurs celebru la Fulton, Missouri, despre o "Cortina de fier" care a coborat peste Europa, in timp ce Iosif Stalin si-a consolidat controlul asupra jumatatii de est a continentului.

Documentele dezvaluie faptul ca Churchill era atat de pornit impotriva fostului aliat de razboi incat pregatit sa accepte mortile a sute de mii de civili sovietici in cazul unui atac nuclear.

"Churchill a spus ca singura salvare a intregii lumi va fi ca presedintele SUA sa declare Rusia un pericol pentru pacea mondiala si sa o atace. El a subliniat ca daca o bomba atomica ar fi lansata deasupra Kremlinului si l-ar sterge de pe fata Pamantului, Rusia ar fi extrem de usor de controlat.

Churchill a continuat sustinand ca, daca atacul nu va avea loc, Rusia va fi cea care va arunca bomba atomica asupra Americii in 2-3 ani, cand va dezvolta tehnologia nucleara, si ca intreaga civilizatie va fi distrusa sau intoarsa in timp cu multi ani", se arata in raportul FBI.

Dezvaluirile au fost publicate pentru prima data in cartea "When Lions Roar: The Churchill And The Kennedys", scrisa de jurnalistul Thomas Maier.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Churchill atac nuclear URSS, #Churchill cerere SUA atac nuclear, #atac nuclear preventiv SUA, #dezvaluiri Churchill atac nuclear , #razboi