Dramatica scădere demografică a Republicii Moldova: populația va ajunge la nivelul din 1950 STUDIU

Luni, 02 August 2021, ora 14:58
3128 citiri
Dramatica scădere demografică a Republicii Moldova: populația va ajunge la nivelul din 1950 STUDIU

În timp ce Republica Moldova se pregătește să marcheze 30 de ani de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, la fel ca multe țări din Europa de Est, este bântuită de pierderile sale masive de populație.

Aproape o treime din populația sa a plecat în ultimele trei decenii, făcând țara una dintre cele mai afectate de declinul demografic observat în multe părți ale Europei post-comuniste.

Mulți moldoveni au preluat cetățenia română pentru a circula liber în Uniunea Europeană.

Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în august 1991, înainte de a fi recunoscută oficial de Națiunile Unite în martie 1992.

Potrivit unei analize a Institutului pentru Dezvoltare și Inițiativă Socială (IDIS), din 1991 până în prezent, populația Republicii Moldova a scăzut cu aproape 1,5 milioane de persoane.

Numărul cetățenilor moldoveni este acum de 2,9 milioane - inclusiv cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, reprezentând regiunea transnistreană separatistă, unde au rămas puțin peste 300.000 de cetățeni moldoveni.

Studiul arată că Moldova se apropie de nivelul populației sale din 1950, dacă tendința continuă.

Cel mai recent recensământ, datând din 2014, situează populația țării la 2,8 milioane, în scădere față de 4,3 milioane înregistrate la recensământul din 1989.

Datele de la biroul statistic al Moldovei evidențiază scăderea dramatică a populației în perioada care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expertul IDIS în politici economice, în 1991 populația Moldovei ajungea la 4.364.000, inclusiv populația transnistreană de 731 mii de cetățeni.

Astfel, timp de 30 de ani, numărul cetățenilor moldoveni rămași în țară a scăzut cu 1,5 milioane: 1,036 milioane mai puțini pe malul drept al Nistrului și cu 425 mii cetățeni mai puțini în regiunea transnistreană.

Regiunea transnistreană separatistă a înregistrat cea mai șocantă scădere, de la 731.000 la 306.000 în ultimii 30 de ani.

„Nu cred că veți găsi o altă țară din Europa sau o altă regiune, unde avem o astfel de depopulare cum se întâmplă pe malul stâng al Nistrului”, a spus economistul.

Pierderea populației este redusă la mai mulți factori - atât creșterea demografică negativă, cât și moldovenii care pleacă la muncă în străinătate sau chiar dețin cetățenia română pentru a circula liber în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, făcând acest, apar în statistici ca români, astfel încât numărul lor este aproape imposibil de urmărit.

Tulburată de răsturnări politice, sărăcie extremă și corupție, nu este de mirare că, moldovenii rămași caută încă o ieșire. Potrivit unui sondaj, unul din trei moldoveni ar dori în continuare să părăsească țara.

Amenințare existențială

Pierderea devastatoare a populației nu numai că provoacă lipsă de forță de muncă și o lipsă severă de profesioniști în domenii cheie, cum ar fi asistența medicală, dar amenință însăși existența statului.

Vorbind cu EUobserver, Armand Gosu, specialist în regiunea ex-sovietică, a spus că reducerea populației Moldovei trebuie discutată în termeni existențiali.

"Miza este imensă. Vorbim despre însăși supraviețuirea unui stat. De-a lungul istoriei, statele au apărut și au dispărut. Crizele populației Moldovei vorbesc despre validitatea existenței sale ca stat."

Gosu a spus că un succes al coaliției de guvernare și o economie îmbunătățită ar putea încetini rata depopulării. "Nu există țări fără oameni, de unde uriașa sarcină și provocarea pe care trebuie să o facă noul guvern", a declarat el pentru EUobserver.

Pentru ca tendința să se schimbe, Moldova are nevoie de o revizuire a guvernării sale și de o rupere drastică cu practicile oligarhice din trecut - pe care actualul guvern a spus că le va întreprinde.

Președintele pro-european ales recent al Republicii Moldova, precum și actuala majoritate parlamentară, au promis toleranță zero față de corupție, solicitând efortul combinat al tuturor forțelor pro-europene pentru a satisface așteptările cetățenilor, relatează euobserver.com

Citeste si:
Joe Biden îi laudă pe basarabeni în discursul ținut la ONU: ”Moldovenii au reușit să ofere victoria forțelor democratice” VIDEO
Joe Biden îi laudă pe basarabeni în discursul ținut la ONU: ”Moldovenii au reușit să ofere victoria forțelor democratice” VIDEO
Joe Biden, a salutat rezultatele alegerilor organizate în această vara în Republica Moldova și i-a oferit pe basarabeni drept exemplu, în primul său discurs în fața liderilor țărilor...
Ministerul de Externe: România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate de Rusia în Crimeea
Ministerul de Externe: România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor organizate de Rusia în Crimeea
Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, 19 septembrie, că România nu recunoaşte legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse organizate, duminică, în Crimeea,...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Emigrantul-Anonim
rank 5