Ziare.com

Conflictul din Siria ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial?

de George Titus Albulescu
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 09:24

   

Conflictul din Siria ar putea declansa Al Treilea Razboi Mondial?
Conflictul sirian ar putea devora regiunea Orientului Mijlociu, intr-o lupta dintre suniti si siiti. Ar putea declansa criza din Siria un Al Treilea Razboi Mondial? Ura dintre cele doua ideologii musulmane atrage in aceasta ciocnire de interese si marile puteri ale lumii.

Pozitiile marilor puteri fata de criza din Siria sunt diferite, de o parte se situeaza Statele Unite, Marea Britanie si Franta, iar de cealalta parte, Rusia si China, potrivit Daily Mail.

Deja razboiul din Siria a provovat 93.000 de morti, 1,6 de milioane de refugiati, dar si milioane de oameni care s-au stramutat in interiorul tarii. Criza din Siria ar putea fi mai mult sau mai putin decat un razboi civil.

Conflictul a devenit rapid o lupta pentru putere, care sangereaza in Orientul Mijlociu, avand potentialul de a sfasia intreaga regiune intr-o disputa intre cele doua ideologii musulmane opuse, cea sunita si cea siita.

Conflictul a inceput in anul 2011 cu proteste pasnice fata de regimul autoritar al lui Bashar al-Assad, suscesorul tatalui sau, Hafez, care a condus Siria intre anii 1970 si 2000 cu o mana de fier.

Temandu-se ca Siria se va confrunta cu proteste asemanatoare celor care au rasturnat liderii din Tunisia, Egipt si Libia in timpul "primaverii arabe", fortele de securitate ale lui Assad au folosit tancurile si focuri de arma pentru a zdrobi demonstrantii.

Razboiul din Siria va provoca un efect de domino in Orientul Mijlociu?

Opozitia a format o insurgenta armata, iar Siria a fost aruncata intr-un razboi civil, care a degenerat intr-un conflict sectar. Pe de o parte sunt cei care il urmeaza pe Assad, care apartin sectei Alawites, provenita din gruparea siita.

De cealalta parte, insurgentii fac parte din randul sunitilor, care reprezinta majoritatea populatiei siriene, insa unii opozanti au legatura cu jihadistii suniti din gruparea al-Qaeda. Conflictul religios dintre suniti si siiti dateaza inca din secolul al VII-lea.

Regimul lui Assad este sprijinit de Iran si de gruparea libaneza, Hezbolalh. Rebelii au beneficiat de ajutorul grupului islamist numit Jabhat al-Nusra, care este un aliat al gruparii al-Qaeda din Irak.

Alti insurgenti sunt islamisti din Fratia Musulmana. Acestia sunt sprijiniti cu arme si bani de statele sunite, precum Qatar si Arabia Saudita.

Deoarece exista legaturi complexe intre natiunile moderne si globalizarea politica internationala, repercusiunile conflictului ar putea fi resimtite in intreaga lume.

In timp ce statele NATO simpatizeaza cu rebelii, de cealalta parte, presedintele Assad este sustinut de Rusia, un stat prieten de multa vreme cu Siria si China.

Razboiul din Siria a avut o influenta destabilizatoare asupra intregii regiuni si ar putea provoca un adevarat efect de domino in Orientul Mijlociu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8285 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

* * *

-"Criza din Siria ar putea fi mai mult sau mai putin decat un razboi civil." ?????
- adica cum , nea' titus

 

WW3 pe ***...

Cica de-abia asteapta rusii sa-si dea viata pentru shiiti :) Fac si ei joc de picioare sa nu piarda capul de pod din Mediterana, atata tot. Dar ca sa-si incinereze orasele pentru harapi, aiasta nu o mai cred.

 
 

Adica Americanii

Adica Americanii isi dau viata pentru suniti?,Americani nu pretuiesc viata si orasele,pe cand Rusi da,pretuiesc viata precum Americani moartea!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor