Putin, gata sa se descotoroseasca de Assad si sa incheie conflictul din Siria?

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 12:24
7672 citiri
Putin, gata sa se descotoroseasca de Assad si sa incheie conflictul din Siria?
Foto: Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin este dispus sa se descotoroseasca de liderul sirian Bashar al Assad, ca parte a unei intelegeri de a pune capat conflictului de cinci ani din Siria.

Cel putin asa considera puterile occidentale, potrivit The Independent, care noteaza ca, in urma declaratiei surprinzatoare a presedintelui rus ca misiunea militara de cinci luni din Siria si-a indeplinit obiectivul, diplomatii sunt convinsi ca Moscova ar putea fi gata sa-l forteze pe liderul sirian sa permita o tranzitie politica.

Putin face o miscare neasteptata: A ordonat retragerea fortelor ruse din Siria

Avioanele de razboi si trupele Rusiei au inceput sa paraseasca bazele din Siria, pe 15 martie, la cateva ore dupa anuntul soc al lui Putin, ca este dispus sa inceapa o retragere partiala, care coincide cu a cincea aniversare a inceputului revoltei siriene si cu reluarea discutiilor de pace din Geneva.

In timp ce raman rezervati cu privire la diminuarea efectivelor militare, diplomatii occidentali prezic ca Putin este acum pregatit sa-l sacrifice pe liderul sirian.

Putin retrage fortele ruse din Siria - SUA reactioneaza

De asemenea, diplomatii sunt convinsi ca presedintele rus si-a atins scopurile de a proteja interesele tarii sale in Siria si a restabili Moscova drept un jucator important in Orientul Mijlociu. Acestia sustin ca Putin nu are mustrari sa se descotoroseasca de Assad, atat timp cat exista continuitate cu vechiul regim care le permite sa ramana un jucator cheie in viitorul tarii - si sa-si pastreze cele doua baze militare din tara.

"Intelegem ca Putin nu este legat inextricabil de Assad", a declarat unul dintre diplomati, in timp ce altul a spus ca "rusii stiu ca este o forta destabilizatoare. Daca va fi o tranzitie pasnica, el nu va ramane".

Misiune indeplinita? Motivele politico-economice pentru care Rusia isi retrage trupele din Siria

Multi raman sceptici privind motivele adevarate din spatele anuntului lui Putin, iar analistii au indicat ca el va pastra suficient spatiu de manevra.

Adjunctul ministrului rus al Apararii, Nikolai Pankov, a spus ca avioanele de lupta rusesti ar urma in continuare sa atace "tintele teroriste" - un termen pe care Rusia l-a folosit pentru a justifica atacurile asupra fortelor mai moderate ale opozitiei, precum si a tintelor civile, de exemplu spitale si scoli.

Rusia se retrage din Siria: Al Qaida ameninta cu o ofensiva in urmatoarele 48 de ore

Chiar si daca Vladimir Putin isi va respecta promisiunea de a reduce trupele din Siria, oficialii occidentali se asteapta ca acesta sa aiba in continuare o prezenta militara in Siria mai mare decat avea la inceputul campaniei, in luna septembrie, prin baza aeriana de la Hmeymim si cea maritima de la Tartus. In plus, va ramane in functiune un sistem aerian de aparare S-400.

Ce spun sefii diplomatiei din SUA si Marea Britanie

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat ca Rusia a facut si in trecut promisiuni de a-si retrage trupele din Ucraina, ceea ce "ulterior s-a dovedit a fi pur si simplu o rotatie de rutina a fortelor".

Delegatia oficiala a opozitiei siriene a transmis ca trebuie "sa astepte si sa vada" inainte de a judeca daca sa ia anuntul in serios.

John Kerry, secretarul american de stat, a anuntat ca ar urma sa viziteze Moscova saptamana viitoare, adaugand ca lumea a atins "o faza foarte importanta" in eforturile de pace.

Assad nu-si ia adio de la Putin: Rusia nu paraseste complet Siria (Video)

Raman in continuare intrebari uriase despre pasii necesari pentru a pune capat conducerii de 16 ani a presedintelui Assad - crearea unui corp guvernamental tranzitional si organizarea de alegeri in decurs de 18 luni ar lasa in urma totusi semne de intrebare privind cine ar face parte din acel corp guvernamental si care ar fi rolul pe care l-ar juca Assad.

Diplomatii occidentali spun ca Assad ar putea juca un rol in acest proces inainte de a pleca in cele din urma, sub presiunea Moscovei - o intelegere care ar putea fi tolerata de opozitie daca ar avea o garantie ferma ca presedintele ar pleca.

Pe 15 martie, s-au implinit 5 ani de la inceputul revoltei in Siria. Inceputa cu demonstratii pasnice impotriva presedintelui Assad, revolta s-a transformat intr-un conflict armat deosebit de sangeros, care a dus la moartea a cel putin 250.000 de oameni si parasirea locuintelor de catre multe milioane de persoane. Au aparut astfel o serie de grupari teroriste, iar tarile vecine si puterile globale au fost atrase in acest conflict.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Putin rasturnare Assad, #Putin retragere Siria, #Rusia retragere Siria , #Siria