Alegeri legislative anticipate duminica in Macedonia

Vineri, 30 Mai 2008, ora 13:26
718 citiri
Alegeri legislative anticipate duminica in Macedonia

In Macedonia vor avea loc, duminica, alegeri legislative anticipate. Partidul conservator macedonean VMRO-DPMNE spera sa isi consolideze pozitia, in timp ce formatiunile albaneze rivalizeaza pentru a putea intra in viitorul Guvern, ceea ce a dat nastere unor incidente violente.

Scrutinul a fost convocat dupa esecul Macedoniei de la summit-ul NATO de la Bucuresti, cand Grecia a blocat invitarea acestei tari pentru a adera la Alianta, din cauza unui conflict legat de denumirea fostei republici iugoslave, informeaza AFP.

Insa inainte de summit, la jumatatea lunii martie, partidul conservator aflat la putere VMRO-DPMNE fusese abandonat de partenerul sau albanez, Partidul Democratic Albanez (DPA), care parasise Guvernul reprosandu-i ca nu a recunoscut independenta Kosovo.

Celalalt mare partid albanez, Uniunea Democratica pentru Integrare (DUI), creditat cu 9,2% din intentiile de vot, are ambitia de a lua locul DPA in viitoarea coalitie guvernamentala. DPA ar obtine 5,6% din voturi, potrivit sondajelor.

Campania electorala a fost marcata de tensiuni interalbaneze in vestul Macedoniei, unde albanezii, care reprezinta circa 25% din populatia de doua milioane de locuitori, sunt majoritari.

La jumatatea lunii mai, presedintele DUI, Ali Ahmeti, unul dintre fondatorii gherilei albaneze in Macedonia, a fost atacat in apropiere de Tetovo, bastion albanez la vest de Skopje. DPA a fost banuit ca ar fi fost la originea acestui atac.

Pe de alta parte, mai multe sedii ale filialelor regionale ale DUI au fost vandalizate la inceputul campaniei.

NATO si Uniunea Europeana, la care Macedonia vrea sa adere si are statut de candidata din 2005, au condamnat aceste incidente, reamintind Macedoniei ca organizarea de alegeri echitabile este un criteriu esential pentru a adera la institutiile euroatlantice.

Comunitatea internationala are toate motivele sa se teama de asemenea incidente, dupa ce in 2001, o rebeliune albaneza care ameninta sa degenereze in razboi civil a fost dezamorsata in ultimul moment gratie acordurilor de la Ohrid, mediate de diplomatia internationala.

Premierul in exercitiu, Nikola Gruevski, pariaza pe cota de popularitate a partidului sau - peste 30% din intentiile de vot - pentru a-si consolida pozitia in Parlamentul unde guvernul in exercitiu avea o majoritate fragila, de 62 din 120 de locuri.

"Era deci logic sa organizam alegeri, in pofida riscurilor, pentru ca acest partid beneficiaza de o cota de popularitate ridicata", explica el.

Principalul partid macedonean de opozitie SDSM (socialist), creditat cu circa 11% din intentiile de vot, nu pare in masura sa obtina rezultate prea bune, in consecinta s-a opus convocarii scrutinului.

Guvernul care va rezulta din aceste alegeri risca sa fie supus unor presiuni puternice din partea partidelor albaneze, care cer ca Macedonia sa recunoasca independenta Kosovo, proclamata la 17 februarie.

Dornica sa isi mentina bunele relatii cu Serbia si Rusia, care se opune acestei independente, Macedonia a preferat pana in prezent sa astepte.

Viitorul Guvern va avea de asemenea de rezolvat problema cu Grecia, care blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, apreciind ca acesta face parte din patrimoniul istoric national elen.

"Aceste alegeri sunt cu adevarat cruciale", a apreciat ambasadorul UE in Macedonia, Erwan Fouere, citat de Reuters, remarcand ca Bruxelles-ul va urmari cu atentie scrutinul pentru a vedea daca exista violente si nereguli.

"Ar fi foarte important pentru tara sa treaca testul, pentru a primi din partea Comisiei Europene o recomandare de deschidere a negocierilor".

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Macedonia, #albanezi, #alegeri, #anticipate, #summit, #NATO, #aderare , #stiri externe