Analiza Reuters: Evolutii posibile in Serbia dupa demisia premierului Kostunita

Duminica, 09 Martie 2008, ora 11:07
2234 citiri
Analiza Reuters: Evolutii posibile in Serbia dupa demisia premierului Kostunita

Agentia internationala de stiri Reuters prezinta evolutii posibile dupa ce premierul sarb Voislav Kostunita si-a anuntat sambata demisia, acuzand partenerii prooccidentali din coalitie ca au renuntat sa mai apere Kosovo.

Guvernul se reuneste luni

Teoretic, Partidul Democratic si partidul G17plus s-ar putea opune dizolvarii oficiale a cabinetului, in conditiile in care cele doua formatiuni au impreuna 17 posturi ministeriale, iar Kostunita numai opt. Cele doua partide ar putea lansa o procedura lunga pentru a alege un nou guvern cu acelasi Parlament. Dar ambele partide prefera alegeri anticipate.

Presedintele dizolva Parlamentul

Presedinte Boris Tadici, liderul Partidului Democratic, ordona dizolvarea Parlamentului. Alegerile trebuie sa fie organizate in decurs de 60 de zile, cea mai probabila data fiind 11 mai, cand sunt programate si alegeri locale.

Kosovo si UE sunt singurele teme de campanie

Campania va expune problemele profunde din societatea sarba, cerand cetatenilor sa decida daca revendicarile asupra Kosovo, care si-a declarat independenta in 17 februarie, cu sustinerea Occidentului, sunt mai importante decat aderarea la Uniunea Europeana.

Democratii si G17plus vor sublinia beneficiile practice ale aderarii la UE in termeni de investitii, locuri de munca si un nivel de trai mai ridicat, dar vor avea o pozitie mai moderata fata de Kosovo.

Ultranationalistii, cel mai puternic partid din Serbia, se va concentra pe aspectele emotionale ale pierderii Kosovo, pe avantajele putine pe care le obtin saracii din aderarea la UE si pe o cale alternativa catre prosperitate, prin legaturi intensificate cu Rusia si cu alte state.

Kostunita isi va concentra, probabil, campania pe experienta sa in apararea Kosovo si pe opozitia fata de legaturile cu Bruxelles-ul, in conditiile in care UE insista sa sustina independenta teritoriului cu populatie majoritar albaneza.

Parlament divizar, negocieri prelungite pentru o coalitie

Un sondaj arata ca radicalii au castigat alegatori dupa secesiunea Kosovo iar in prezent pot obtine 40% din sufragii, in timp ce democratii si G17plus sunt creditati cu aproximativ 37,5% din intentiile de vot. Potrivit estimarilor, nicio tabara nu poate obtine mai mult de 45% din voturi.

Desi Kostunita pare sa fi pierdut sustinatori in favoarea celor doua blocuri rivale, iar acum este sustinut de numai 10% din electorat, este suficient pentru a-l ajuta sa arbitreze formarea noului guvern.

Reforme amanate

Cu un guvern interimar pana in mai si negocieri pentru formarea unei coalitii care ar putea dura toata vara, reformele economice deja amanate ale Serbiei vor ramane in stadiul de proiecte in Parlament, ceea ce va descuraja si mai mult investitorii si va incetini cresterea economica.

Inertia va afecta si alte aspecte importante, precum predarea suspectilor de crime de razboi din timpul razboaielor din anii '90 catre tribunalul ONU de la Haga.

UE solicita Belgradului predarea a inca patru suspecti, printre care Ratko Mladici si Radovam Karadzici, pentru a progresa catre aderare.

”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Economia SUA crește sub așteptări – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere La T1 2024 Creditarea privata a crescut cu 5%, in T1 2024, față de aceeași perioadă din 2023, luna martie înregistrând un avans de 4.7% vs martie 2023, sub...
#Kostunita, #Serbia, #demisie, #evolutie, #analiza , #stiri externe