Bulgarii incep langa granita cu Romania constructia unei centrale nucleare

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 17:17
1860 citiri
Bulgarii incep langa granita cu Romania constructia unei centrale nucleare

Bulgaria va incepe saptamana aceasta construirea centralei nucleare de la Belene, a anuntat oficial, luni, ministrul Economiei si Energiei, Petar Dimitrov.

"La 3 septembrie la pranz, vom lansa proiectul de la Belene, unul dintre cele mai importante din intreaga UE", a declarat el.

Cu costul de 3,977 miliarde de euro, construirea centralei - de o putere de 2.000 megawati - este asigurata de compania rusa Atomstroiexport, consortiul franco-german Areva/Siemens ocupandu-se de sistemele de securitate.

Incheierea a doua transe de cate 1.000 megawati este prevazuta pentru decembrie 2013, respectiv iunie 2014, a spus ministrul.

Lucrarile vor viza in prima faza demolarea unor foste instalatii si construirea de fundatii, in asteptarea aprobarii de la autoritatea nucleara bulgara pentru contruirea primului tronson, incepand din martie.

Bulgaria a lansat proiectul dupa ce a fost obligata de UE sa inchida, in 2002 si apoi in 2006, patru tronsoane ale centralei de la Kozlodui, considerate depasite.

Autoritatile bulgare vor alege in septembrie "un investitor strategic" pentru construirea si exploatarea centralei, intre compania belgiana Electrabel si germanul RWE. Cel care va castiga va dispune de 49% din capital, partea majoritara urmand sa apartina statului.

Totodata, Dimitrov Bulgaria a cerut companiei germane RWE si celei belgiene Electrabel sa isi imbunatateasca din nou ofertele pentru prelurea unui pachet de 49% din actiunile unei viitoare centrale nucleare.

"Ce este cel mai important este participatia finala din cadrul proiectului", a declarat oficialul bulgar si a adaugat ca se asteapta ca "ofertele finale sa fie adecvate".

Firmele candidate ar trebui sa isi imbunatateasca ofertele pana la mijlocul lunii, ceea ce ar permite Sofiei sa aleaga pana la sfarsitul lunii un castigator pentru unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura energetica din Uniunea Europeana (UE), potrivit declaratiilor lui Dimitrov.

Oficialii bulgari cerusera in iunie companiilor RWE si Electrabel, detinuta de grupul GDF Suez, sa isi imbunatateasca ofertele initiale pentru pachetul minoritar de actiuni din cadrul proiectului. Costurile de constructie a noii centrale nucleare se ridica la 4 miliarde euro (5,86 miliarde dolari), potrivit oficialilor de la Sofia, scrie Reuters.

Dimitrov a spus si ca este posibila o cooperare intre cele doua firme dupa ce Bulgaria va anunta un castigator.

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#Bulgaroa, #belene, #construire, #nuclear, #UE , #stiri externe