De ce trebuie vanati si ultimii nazisti?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 15:26
5564 citiri
De ce trebuie vanati si ultimii nazisti?

Ziarele relateaza destul de des cazuri de persoane, cel mai adesea trecute de 80 de ani, urmarite in justitie pentru ca, in tinerete, au fost fie gardieni in lagarele de concentrare naziste, fie au facut parte din SS, sau se fac vinovate de alte crime.

Probabil ca multa lume isi pune problema daca mai merita ca acestia sa fie urmariti, la o varsta atat de inaintata, pentru lucruri care s-au intamplat cu atatia ani in urma.

Efraim Zuroff, principalul "vanator" de nazisti al centrului Simon Wiesenthal si director al biroului din Israel al Centrului, care a adus in justitie nazisti in ultimii 32 de ani, argumenteaza, pentru CNN, ca nu se indoieste nicio clipa de validitatea acestor eforturi.

In primul rand, spune Zuroff, trecerea timpului nu diminueaza vina celor care au participat la Holocaust. Daca acestia ar fi fost pusi sub acuzare in urma cu multe decenii, cand erau mult mai tineri, importanta efortului de a-i aduce in fata judecatorilor nu ar fi fost pus sub semnul intrebarii. Acesti oameni nu merita, asadar, un premiu pentru ca au scapat de justitie atatia ani.

In al doilea rand, varsta inaintata nu ar trebui sa ofere protectie pentru crime. Cand ajunge la 85-90 de ani, un criminal nu devine inocent. Singura problema este sanatatea fizica si mentala a persoanei. Nu e niciun motiv pentru care sa ignori crimele cuiva doar pentru ca acea persoana a fost nascuta, precum Laszlo Csatary, in 1915 - si acesta s-a aflat la volanul masinii proprii pana de curand.

In al treilea rand, argumenteaza Zuroff, fiecare victima a nazistilor merita sa se depuna eforturile pentru ca persoana care a transformat-o in victima sa fie identificata. Victimele nu trebuiesc tradate.

In al patrulea rand, continuarea vanatorii de nazisti trimite un mesaj puternic cu privire la importanta trimiterii in judecata a celor responsabili de genocide. Daca vrem sa prevenim crime viitoare de dimensiunea Holocaustului, trebuie sa fie limpede ca persoana care le comite va fi cu siguranta prinsa si pedepsita. Din nefericire, nu s-a intamplat asa in cazul celor care au comis crime in timpul Holocaustului, o realitate ce a facut tragedii precum Cambodgia, Rwanda, Bosnia si Darfur mai posibile.

In fine, procesele criminalilor de razboi nazisti sunt o unealta foarte puternica in lupta continua impotriva negarii Holocaustului, explica Zuroff. Acestea sunt o suplimentare importanta a documentelor existente cu privire la crimele in masa si intaresc necesitatea identificarii celor responsabili.

Shoa, Holocaustul, nu a fost un cutremur, un tsunami sau un vulcan, ci o tragedie comisa de oameni impotriva altor oameni, mai spune Efraim Zuroff.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#vanatoare nazisti, #nazist proces, #Efraim Zuroff nazisti , #stiri externe