"Insula Serpilor este o insula" - sustine presa ucraineana, dupa verdictul de la Haga

Marti, 03 Februarie 2009, ora 22:21
12786 citiri
"Insula Serpilor este o insula" - sustine presa ucraineana, dupa verdictul de la Haga
Foto: Kiev Post

Insula Serpilor este o insula si Ucrainei ii revine o suprafata de teren de trei ori mai mare decat Romaniei. Asta au inteles jurnalistii ucraineni din verdictul dat marti de Curtea Internationala de Justitie de la Haga.

In contextul in care Romaniei ii revine o suprafata de 9.700 de kilometri patrati de platou continental, iar presa ucraineana - Kiev Post si agentia Interfax - cosmetizeaza realitatea, sunt plauzibile doua explicatii: fie incercarea de manipulare - prin omiterea deciziilor cu adevarat importante anunatate marti de curtea de la Haga, fie dezinformarea.

Kiev Post si Interfax, citeaza la ora 14.15, un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean, in care se arata ca "Inalta Curte de Justitie a ONU a declarat oficial Insula Serpilor ca fiind o insula." Despre delimitarea platoului continental, insa, nu se pomeneste niciun cuvant.

Potrivit celor doua agentii de presa, care citeaza un comunicat al MAE ucrainean, "Inalta Curte de Justitie a ONU a declarat oficial Insula Serpilor ca fiind o insula".

Decizia poate fi ignorata

O alta dovada de manipulare sau dezinformare este pozitia adoptata de administratia regionala din Odesa (sudul Ucrainei) - "verdictul emis marti, 3 februarie, de Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga in contenciosul cu Romania privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive poate fi formal ignorat. Formal, decizia CIJ nu este deocamdata obligatorie", scrie ziarul Segodnya.

Dupa anuntarea verdictului, agentul Ucrainei la Haga, Vladimir Vasilenko, citat de agentia ucraineana Unian, a apreciat ca instanta internationala a respins majoritatea argumentelor partii romane, mentionand printre acestea si principiul justitiei compensatorii.

Pe de alta parte, in ciuda modului in care presa din Ucraina a inteles ce s-a intamplat marti la Haga, verdictul real este unul singur: principalul obiect al disputei dintre cele doua tari a fost constituit de platoul continental din Marea Neagra zona considerata extrem de bogata in resurse de gaze naturale si petrol, castigata de partea romana.

Romania a castigat la Haga

Curtea de Justitie de la Haga a dat dreptate Romaniei in procesul intentat Ucrainei cu privire la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra.

Presedintele Curtii, Rosalyn Higgins, a dat citire coordonatelor precise care traseaza, incepana din acest moment, linia de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive care revin celor doua parti, Romania si Ucraina.

Higgins a mai anuntat ca pretentia Ucrainei, aceea ca Insula Serpilor sa influenteze linia de delimitare, nu a fost luata in considerare, dand castig de cauza Romaniei, care a argumentat mereu ca Insula este o "stanca", potrivit Dreptului Marii.

Romania si Ucraina s-au luptat la Haga pentru o zona de 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra care ar contine, potrivit estimarilor, aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 miliarde de tone de petrol.

Potrivit coordonatelor geografice decise de Curte, Romania a primit 79,34% din zona in litigiu, respectiv acces la 12 milioane de metri cubi de petrol si 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Miza este foarte importanta pentru ambele tari, intrucat, potrivit expertilor, aceste rezerve de hidrocarburi ar asigura independenta energetica a fiecarei tari pentru aproximativ 20 de ani.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Romania Ucraina Haga, #Insula Serpilor Haga, #verdict Haga, #Romania castigat Haga , #stiri externe