Kosovo serbeaza un an de independenta ca o entitate fragila

Duminica, 15 Februarie 2009, ora 19:12
1408 citiri
Kosovo serbeaza un an de independenta ca o entitate fragila
Foto: Metro

Kosovo marcheaza marti un an de zile de la proclamarea independetei si cu toate acestea ramane o entitate fragila macinata de provocari considerabile, cum ar fi profunda divizare etnica a societatii si dezvoltarea unei economii precare, dar liderii de la Pristina continua sa-si afiseze optimismul.

In cele 365 de zile a fost adoptata o Constitutie, independenta a fost recunoscuta in lume de 54 de tari, iar Thaci a subliniat angajamentul sau "de a construi un Kosovo democratic si o societate multietnica", declarandu-se convins ca tanarul stat va face parte in curand din Fondul Monetar International si Banca Mondiala, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Mai mult chiar, kosovarii au propriile servicii de informatii, dar daca cineva vrea sa dea un telefon in fosta provincie sarba trebuie sa formeze prefixul de Serbia. Iar faptul ca euro este moneda nationala pare ciudat intr-o tara pentru care perspectiva aderarii la Uniunea Europeana este un vis indepartat.

Insa cei doua milioane de etnici albanezi si cei 120.000 de sarbi - acestia din urma sprijiniti de Belgrad - au relatii tensionate si traiesc sub protectia a mii de soldati straini gratie ajutoarelor in valoare de milioane de euro. Tinerii sarbi si albanezi nici macar nu mai cunosc unii limba celorlalti.

Economia se confrunta cu mari probleme

Economia acestei tari este una dintre cele mai precare din Europa, cu o rata a somajului de 45 pana la 50% din populatia activa, reprezinta o provocare de prima marime pentru Pristina. Potrivit Bancii Mondiale, aproape 50% din populatia activa traieste in saracie, cu 1,5 euro pe zi, iar in fiecare an 30.000 de tineri intra pe piata muncii.

Aproximativ jumatate din forta de munca este angajata oficial, iar restul fie este somera, fie lucreaza la negru. Circa 30.000 de tineri intra anual pe piata muncii, de cinci ori mai multi decat pot absorbi companiile kosovare. Guvernul vrea sa asigure accesul oficial al populatiei pe piata europeana a muncii prin infiintarea unor programe in acest sens in diferite sectoare ale economiei.

Salariul mediu pe economie este de aproximativ 220 de euro pe luna, iar majoritatea familiilor primesc bani de la rudele din strainatate. Reteaua de drumuri si cai ferate din Kosovo a fost neglijata in fosta Iugoslavie, ajungand intr-o situatie groaznica in anii '90 si fiind partial distrusa in conflictul din 1998-1999.

In ciuda progreselor obtinute in Kosovo, autoritatile sarbe au ramas pe pozitie si nu au recunoscut inca independenta acestei tari, cu atat mai mult cu cat Serbia isi pune multe sperante in opinia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) unde a contestat legalitatea proclamarii independentei de catre Pristina. Pentru Belgrad, Kosovo ramane provincia sa din sud. Serbia a ales sa trateze cu un dispret fatis prima aniversare a proclamarii independentei Kosovo, la 17 februarie 2008, iar atitudinea de nerecunoastere a autoritatilor de la Pristina e putin probabil sa se schimbe intr-un viitor apropiat.

Refugiatii si-au pierdut speranta

La un an dupa proclamarea independentei Kosovo, cei aproximativ 20.000 de refugiati din regiunea Kraljevo, din centrul Serbiei, fie ca sunt sarbi sau rromi, si-au pierdut orice speranta de a se intoarce intr-o zi la casele lor, simtindu-se abandonati de toti, relateaza AFP.

Multi dintre ei au fugit din Kosovo in urma cu un deceniu, in zilele de dupa sosirea fortelor internationale si a misiunii ONU, MINUK. Doua sute de mii de persoane din totalul de doua milioane s-au refugiat in Serbia din Kosovo, din 1999. Unii refugiati din Kraljevo traiesc intr-o saracie groaznica, insa neincrederea in promisiunea autoritatilor kosovare de a le permite intoarcerea este unanima.

UE, confruntata cu refuzul Serbiei si al multor alte tari de a recunoaste Kosovo, nu a reusit, la un an de la proclamarea independentei teritoriului, sa isi atinga obiectivul de a-l unifica si stabiliza, chiar daca scenariul unui razboi civil intre sarbi si albanezi a fost evitat.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#serbare independenta Kosovo, #entitate fragila , #stiri externe