NATO va sarbatori 60 de ani de existenta fara Rusia

Duminica, 07 Decembrie 2008, ora 15:42
1113 citiri
NATO va sarbatori 60 de ani de existenta fara Rusia

Summit-ul NATO de la Strasbourg si Kehl, ce va avea loc in perioada 3-4 aprilie 2009, marcheaza 60 de ani de la infiintarea aliantei.

Cu toate acestea, reuniunea va avea dimensiuni mult mai reduse fata de cea de la Bucuresti, pentru ca se va desfasura "in familie", numai cu tarile membre, evitandu-se astfel un contact cu Rusia.

Sefii de stat si de guvern ai tarilor membre NATO se vor reuni in aprilie pentru summit-ul aniversar care, in premiera, se va desfasura in doua tari, la Strasbourg si la Kehl, adica de o parte si de alta a frontierei franco-germane, avand astfel si o incarcatura simbolica.

El ar putea consfinti apropierea dintre Franta si NATO, anuntata deja din 2007 de presedintele Nicolas Sarkozy in Congresul american, cand a relansat perspectiva unei reintregrari complete a Frantei in organizatie.

Summit-ul de la Bucuresti va ramane in continuare cel mai mare summit din istoria NATO, la care au participat 2.400 de jurnalisti si 3.000 de oficiali, dintre care 24 de sefi de stat si 26 de sefi de guvern. In afara delegatiilor din cele 26 de tari membre NATO, la summit-ul de la Bucuresti au venit reprezentanti a 23 de parteneri ai NATO pentru pace, plus delegatii din Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Iordania, Singapore, precum si oficiali de la Banca Mondiala, Natiunile Unite, Comisia Europeana.

In cadrul summit-ului de la Bucuresti s-a desfasurat Consiliul Parteneriatului Euroatlantic, formatul la care participa cei 23 de parteneri pentru pace impreuna cu cei 26 de aliati.

De asemenea, a fost organizat si Consiliul NATO-Ucraina si Consililul NATO-Rusia, la care a participat, pentru prima oara de la infiintarea acestui organism, in 2002, insusi presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, devenit intre timp premier.

Avand in vedere ca NATO a decis sa suspende, dupa conflictul din Georgia, dialogul cu Rusia si ca acesta este reluat acum numai la nivel informal, de lucru, aliatii au decis ca este mai "comod" ca summit-ul aniversar sa se desfasoare in familie, astfel ca nici Rusia si nici tari ca Ucraina si Georgia, care doresc sa intre in anticamera aderarii la NATO, spre iritarea Moscovei, nu au fost invitate.

Summit-ul aniversar din 2009, cand se implinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington, va avea, spre deosebire de cel de la Bucuresti, doua logo-uri. Unul dintre logo-uri va fi propus de Franta si Germania, tarile organizatoare, si va reprezenta strict identitatea vizuala a summit-ului din 3-4 aprilie.

Un al doilea logo va fi realizat de NATO si va fi dedicat, pe tot parcursul anului 2009, marcarii celor 60 de ani de existenta ai Aliantei. Ambele logouri vor fi prezentate chiar la inceputul anului viitor, in ianuarie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#summit NATO Rusia, #aniversare 60 ani, #Rusia summit NATO , #stiri externe