Presa internationala: R. Moldova, tara uitata de Europa, aflata in plina criza de identitate

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 21:42
3090 citiri
Presa internationala: R. Moldova, tara uitata de Europa, aflata in plina criza de identitate

Divizata intre aspiratii europene, o mostenire romaneasca si apropierea politica de Moscova din ultimii 60 de ani, Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, isi cauta in continuare calea, la 18 ani dupa ce si-a obtinut independenta de URSS.

De la Rusia tarista, la Uniunea Sovietica, trecand prin Imperiul Otoman si Principatele Romane, Republica Moldova nu si-a obtinut independenta decat in 1991. Acestei istorii agitate i se adauga si prezenta unei minoritati rusofone, in aceasta tara romanofona si cu o provincie separatista - Transnistria, comenteaza AFP.

Tara se confrunta in prezent cu o criza socio-economica ce a transformat-o intr-unul dintre statele cele mai grav afectate de traficul cu persoane.

Satui de saracie

Saracia alimenteaza nemultumirea tinerilor, care au manifestat violent marti, exprimandu-si furia dupa victoria detasata a Partidului Comunist in alegerile legislative.

"Este in primul rand un protest social. Tinerii s-au saturat de saracie, de lipsa de perspective pentru o viata demna. Ei sunt constienti de ce se intampla in strainatate, de umilirea nationala reprezentata de faptul de a fi cei mai saraci din Europa. Si identifica totul cu comunistii", explica Mihai Fusu, un scenarist celebru.

Fusu vorbeste despre o prapastie intre generatii, intre parintii sensibili la discursul comunist concentrat pe ideea de stabilitate si tinerii care vor o deschidere spre Uniunea Europeana in general si in special catre Romania.

"Tinerii de aici vor pur si simplu acelasi nivel de trai, aceleasi oportunitati ca si romanii: sa traiasca mai civilizat, intr-un mod mai european. Au alta mentalitate decat cei mai in varsta", a spus el.

Visul european

Aceasta referire la romani, incarcata de nuante istorice, il ingrijoreaza pe presedintele comunist Vladimir Voronin, sustinator al unei Republici Moldova care sa reprezinte un pod intre Europa si Rusia, principalul partener economic al tarii.

"Voronin desfasoara o politica realista, intelege ca UE nu va include membri noi mai devreme de peste 20 de ani", subliniaza Vladimir Jarihin de la Institutul tarilor din CSI (comunitatea fostelor republici sovietice, cu exceptia tarilor baltice si Georgiei).

Doua treimi din populatie viseaza la aderarea la UE. Dar, in lipsa unei perspective in acest sens, "o parte dintre ei fac o alegere europeana personala, platind mita pentru a obtine o viza turistica falsa si pentru a pleca in Europa", afirma Oazu Nantoi, expert la Institutul de politici publice de la Chisinau.

Orientarea spre Bucuresti, cheia prosperitatii

Desi majoritatea moldovenilor nu vor o alipire la Romania, saracia le ofera un argument neasteptat miscarilor nationaliste, din punctul de vedere al carora "orientatea spre Bucuresti devine cheia prosperitatii".

Presedintele Voronin insusi a favorizat dezbaterea, schimbandu-si in mod regulat punctul de vedere privind orientarea diplomatica a Republicii Moldova. Prorus intre 2001 si 2003, el a devenit apoi un avocat al integrarii europene, dupa ce s-a distantat de Rusia si dosarul transnistrean. El a proclamat apoi neutralitatea Republicii Moldova, lansand o apropiere de Rusia.

Influenta rusa ramane puternica. "La televizor, posturile ruse predomina. Pentru 60% dintre moldoveni, Rusia trebuie sa fie partenerul nostru strategic, iar pentru 70% Vladimir Putin este cel mai respectat politician", subliniaza Nantoi.

Amenintare la adresa stabilitatii in estul Uniunii Europene

Analistii Reuters sunt de parere ca protestele anticomuniste din Republica Moldova sunt cea mai recenta amenintare la adresa stabilitatii la granita de est a Uniunii Europene, dar blocul se teme sa nu fie implicat intr-un conflict care sa adanceasca tensiunile din relatia sa cu Rusia.

Diplomati occidentali considera ca este prea devreme de spus daca protestele de strada fata de rezultatele alegerilor legislative de duminica vor duce la o schimbare de putere, asa cum s-a intamplat in Georgia, Ucraina sau alte tari fost sovietice.

Dar gestul Moscovei, care s-a alaturat miercuri acuzatiilor aduse de Voronin Romaniei, pentru alimentarea incidentelor, au subliniat riscul unei escalade.

"UE ar trebui sa mearga acolo de urgenta", a spus Andrew Wilson de la European Council on Foreign Relations (ECFR), cerand sefului diplomatiei europene Javier Solana sa mearga la Chisinau ca mediator intre guvern si opozitie. "Dar, da - acest lucru va enerva teribil Rusia", a adaugat el.

Europa si Rusia s-au contrat frecvent in ultimii ani din cauza grupului de state fost sovietice pe care Moscova le numeste "strainatatea apropiata", iar Bruxelles-ul le considera vecinele sale estice.

Moscova considera extinderea NATO spre est drept o agresiune, in timp ce Europa si Statele Unite acuza Rusia ca isi foloseste resursele energetice pentru a intimida tarile vecine precum Ucraina, in timp ce in cazul Georgiei a folosit forta excesiva.

Pana in prezent, UE a fost de acord sa trimita un emisar special la Chisinau pentru a monitoriza evenimentele, dar nu s-a vorbit despre niciun rol direct, a declarat un diplomat familiarizat cu dosarul. Intr-un comunicat, UE a cerut ambelor parti sa se abtina de la violenta, dar a subliniat dreptul protestatarilor de a manifesta pasnic si a remarcat ca observatorii nu au fost complet multumiti de modul cum s-au desfasurat alegerile.

Dupa ce autoritatile au preluat controlul asupra Parlamentului si Presedintiei ocupate marti de protestatari, diplomatii europeni spun ca situatia era relativ calma miercuri si Uniunea nu are in vedere alte actiuni in acest stadiu.

Parteneriatul Estic, in pericol

Pe termen scurt, tulburarile de la Chisinau ar putea alimenta incertitudinea ce planeaza asupra lansarii Parteneriatului Estic, care ar urma sa aiba loc in 7 mai, la Praga. Acest parteneriat vizeaza consolidarea relatiilor economice si politice dintre UE si sase foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova.

Existau deja indoieli privind o eventuala participare a presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko la summit, din cauza problemelor privind respectarea drepturilor omului. Miercuri, UE nu anuntase inca daca acuzatiile lui Voronin la adresa Romaniei vor fi un factor in decizia de a-l invita sau nu. "Nicio invitatie nu a fost trimisa inca", a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene.

Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
#Republica Moldova, #criza identitate, #revolutie Chisinau, #alegeri prezidentiale, #saracie , #stiri externe