Primarul Romei, atacat dur dupa declaratii pe tema fascismului

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 10:45
1221 citiri
Primarul Romei, atacat dur dupa declaratii pe tema fascismului

Dupa ce a declarat ca legile rasiste aplicate in perioada fascista in Italia au fost raul absolut, mai degraba decat fascismul in sine, primarul Romei este acuzat de stanga italiana ca incearca sa rescrie istoria.

Controversa intervine in conditiile unei dezbateri in Italia, daca succesul drepturi in alegeri a alimentat climatul de xenofobie si intoleranta, dupa ce un saptamanal catolic a sugerat luna trecuta ca este posibil ca Italia sa se confrunte cu o renastere a fascismului, informeaza Reuters.

Gianni Alemanno, fost lider de tineret al unui partid neofascist, care a devenit primul politician de dreapta ales primar al Romei din perioada fascista, a provocat si in trecut controverse, purtand un simbol al extremei-drepte la gat.

"Fascismul a fost un fenomen mai complex", a spus el pentru Corriere della Sera, duminica, atunci cand se afla la Ierusalim. El a adaugat ca niciodata nu a considerat fascismul drept raul absolut.

"Multi i s-au alaturat cu buna-credinta si nu vreau sa ii etichetez cu vreo definitie. Legile rasiste, aplicate in perioada fascista, care au dus la sfarsitul sau politic si cultural, au fost de fapt raul absolut", a subliniat primarul. Comentariile au provocat imediat indignare din partea stangii, care il acuza ca incearca sa separe trecutul fasist al Italiei sub dictatura lui Mussolini de pacatele sale.

Mussolini a condus cu o mana de fier Italia mai mult de 20 de ani, aliindu-se cu Germania nazista si aplicand legi antisemite, care i-au alungat pe evrei din scoli si slujbele publice si in cele din urma au dus la moartea a 6.000 de evrei italieni in lagarele naziste. Totusi, unii italieni isi amintesc cu nostalgie de o epoca ce a fost caracterizata de mai multa ordine si siguranta decat este acum Italia.

"Orice efort de legitimizare a unui fenomen tragic, dramatic si absolut inacceptabil, asa cum este fascismul, este ceva iresponsabil", a spus deputatul de stanga Roberto Giachetti. "Istoria nu poate fi stearsa cu buretele. Regimul fascist a fost cea mai intunecata perioada din istoria tarii noastre", a subliniat el. Deputatul de opozitie Roberto Morassut a spus ca Alemanno ar trebui sa le prezinte scuze italienilor pentru "declaratiile sale imprudente" care amintesc de un "act de revizionism".

"Daca fascismul nu a existat, nu ar mai fi existat nici legile rasiste", a declarat un supravietuitor al lagarului Auschwitz. Insa deputatii de dreapta il apara pe Alemanno, spunand ca primarul doar a incercat sa vorbeasca despre un capitol complex al istoriei Italiei.

”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Gianni Alemanno, #acuzatie, #opozitia, #rescrie, #istoria, #declaratie, #nazism , #stiri externe