SUA: Tornadele au facute peste 55 de morti

Joi, 07 Februarie 2008, ora 13:05
1208 citiri
SUA: Tornadele au facute peste 55 de morti

Peste 55 de persoane si-au pierdut viata si alte cateva sute au fost ranite in ultimele 24 de ore in cele peste 50 de tornade care au lovit Statele Unite ale Americii. Zecile de tornade au napastuit totul in calea lor si au lasat in urma zeci de morti si pagube de mii de dolari dupa ce au trecut prin Mississippi, Arkansas, Tennessee, Kentucky si Alabama, scrie, joi, AP.

Un american s-a bagat sub canapea. Angajatii bancilor au alergat in subsol. O femeie a tremurat in baie, luandu-si cainele in brate. Stundentii s-au baricadat in dormitoare. Avertismentele de tornande au fost anuntate timp de cateva iar cand sirenele au anuntat in sfarsit apropierea acestora, multi oameni au incercat sa se salveze fiecare cum au putut.

Insa in ciuda avertismentelor, a fost oameni care nu au bagat in seama forta naturii sau nu au mai avut unde sa se duca in ultimul moment. Cei peste 55 de morti si zecile de raniti, spun autoritatile, sunt rezultatul ignorantei. Sau furtunile au fost mult prea puternice, mult prea multe si imprevizibile.

Bilantul anuntat, miercuri, de autoritati informa ca tornadele de marti seara, din sudul Statelor Unite, au provocat moartea a cel putin 45 de persoane, ranirea catorva zeci si pagube materiale importante in trei state.

Peste 50 de tornade s-au inregistrat in regiune de marti seara pana miercuri dimineata, relateaza presa locala. In plina seara electorala, mai multi candidati la presedintie au evocat catastrofa naturala in discursurile lor. In Tennessee si Arkansas au fost organizate alegeri primare marti.

Tornadele au dus la inchiderea mai multor sectii de vot mai devreme decat era prevazut, au avariat o universitate, un centru comercial, un azil si un spital. Multe persoane erau blocate in cladirile avariate. Sute de mii de case erau private de curent electric miercuri dimineata, potrivit CNN.

"Vrem sa ii mentionam pe locuitorii din Arkansas si Tennessee in rugaciunile noastre. Ei au suferit in urma unor tornade groaznice", a declarat marti seara candidatul democrat Hillary Clinton.

"Victimele sunt in gandurile si in rugaciunile noastre si speram ca guvernul federal va reactiona prompt si rapid pentru a asigura ca ele sa primeasca ajutorul de care au nevoie", a afirmat si rivalul sau Barack Obama, facand aluzie la consecintele uraganului Katrina, din anul 2005.

In Tennessee, starea de alerta a fost declarata cand tornada a ajuns in vestul Memphisului, de unde s-a deplasat catre estul statului. Un centru comercial important din Memphis a fost evacuat si a suferit pagube importante. Potrivit presei locale, care citeaza serviciile de pompieri, mai multe persoane au fost ranite.

O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O mașină de curse a intrat în plin într-un grup de spectatori. Șapte persoane au fost ucise și mai multe sunt rănite grav VIDEO
O maşină de curse a ieşit de pe traseu în timpul unei competiţii desfăşurate duminică în Sri Lanka şi a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a...
Tornade devastatoare lovesc centrul Statelor Unite. Imagini cu dezastrul produs FOTO/VIDEO
Tornade devastatoare lovesc centrul Statelor Unite. Imagini cu dezastrul produs FOTO/VIDEO
Zeci de tornade au lovit centrul Statelor Unite vineri, 26 aprilie, provocând pagube semnificative şi rănind cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor, transmite AFP. Peste 70 de...
#SUA, #tornade, #morti, #raniti , #stiri externe