Cehia a cerut Rusiei retragerea majoritatii diplomatilor de la Praga, escaladand cea mai grava disputa diplomatica cu Moscova din ultimele decenii

Vineri, 23 Aprilie 2021, ora 07:10
4376 citiri
Cehia a cerut Rusiei retragerea majoritatii diplomatilor de la Praga, escaladand cea mai grava disputa diplomatica cu Moscova din ultimele decenii
Praga, capitala Cehiei FOTO Pixabay.com

Cehia a cerut joi, 22 aprilie, Rusiei retragerea majoritatii diplomatilor de la Praga, escaladand cea mai grava disputa diplomatica dintre cele doua tari din ultimele decenii, transmite Reuters.

Conflictul legat de spionaj a izbucnit sambata, cand Praga a expulzat 18 diplomati rusi, pe care i-a identificat ca fiind ofiteri de informatii.

De asemenea, autoritatile cehe au afirmat ca doi spioni rusi, acuzati de otravirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se afla in spatele exploziei produse in 2014 la un depozit ceh de armament, in urma careia au murit doi oameni.

Rusia a negat acuzatiile Cehiei, iar duminica a ordonat plecarea a 20 de diplomati cehi, ca masura de retorsiune.

Decizia de joi, anuntata de ministrul de Externe Jakub Kulhanek, impune ca Rusia sa aiba acelasi numar de trimisi ca si Republica Ceha la Moscova. Asta inseamna ca Rusia va trebui sa retraga 63 de diplomati si alti angajati din Praga, desi Praga a dat timp pana la sfarsitul lunii mai pentru a face acest lucru.

Impreuna cu masura initiala, acest lucru va reduce considerabil cea care a fost de departe cea mai mare misiune externa la Praga si mult mai mare decat reprezentarea ceha la Moscova.

"Vom pune un plafon pentru numarul de diplomati de la ambasada rusa la Praga la nivelul actual al ambasadei noastre la Moscova. Nu vreau sa escaladez inutil ... dar Republica Ceha este o tara increzatoare in sine si va actiona ca atare. Aceasta nu vizeaza rusii sau natiune rusa, ci o reactie la activitatile serviciilor secrete rusesti de pe teritoriul nostru, a spus Kulhanek". I

Ca reactie, Ministerul rus de Externe a cerut o reducere a personalului ambasadei cehe, facand aluzie la disparitatea numarului de angajati locali.

"Ambasadorului (ceh) i s-a spus ca ne rezervam dreptul de a lua alte masuri in cazul in care isterica campanie anti-rusa va continua sa creasca", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova, intr-un comunicat.

Intr-un moment de tensiune acuta in relatiile Rusiei cu Occidentul, disputa a determinat NATO si Uniunea Europeana sa isi exprime sprijinul fata de Republica Ceha, care este membra a ambelor blocuri.

"Aliatii isi exprima profunda ingrijorare cu privire la actiunile destabilizatoare pe care Rusia le desfasoara in continuare in zona euro-atlantica, inclusiv pe teritoriul aliantei, si se solidarizeaza pe deplin cu Republica Ceha", au declarat 30 de aliati ai NATO intr-un comunicat.

Slovacia a expulzat joi trei trimisi rusi, in solidaritate cu Republica Ceha. Raspunsul rus la acest pas nu a fost imediat clar.

In ultima saptamana, Moscova a dat afara si diplomati din Bulgaria, Polonia si Statele Unite, ca represalii pentru expulzarea propriului personal.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Moscova are o viziune negativa asupra "isteriei" de la Praga.

Presedintele Vladimir Putin a avertizat puterile straine in discursul sau despre starea natiunii de miercuri sa nu depaseasca "liniile rosii" ale Rusiei, spunand ca Moscova le va face sa regrete.

Cehia afirma ca pierderea celor 20 de angajati a paralizat efectiv functionarea ambasadei lor din Moscova.

Dimensiunea ambasadei rusesti la Praga este o continuare a situatiei din era comunista, de dinainte de 1989, si era aproximativ dubla fata de ambasada SUA, pana in aceasta saptamana.

Kulhanek a declarat la televiziunea ceha ca Rusia i-a spus joi trimisului ceh ca acum va exista "o paritate stricta". El a afirmat ca asta inseamna ca fiecare tara va avea 7 diplomati si alte 25 de persoane, la ambasadele respective, care este nivelul actual al personalului ceh la Moscova.

El a spus ca partea ceha se gandeste cum sa procedeze mai departe, dupa cererea Rusiei de a reduce numarul angajatilor locali.

Ministerul a declarat miercuri ca Rusia are 27 de diplomati si 67 de angajati la Praga, dupa expulzarile anterioare. Serviciul de contrainformatii ceh a spus in repetate randuri ca misiunea a servit ca baza pentru munca de informatii si ca dimensiunea sa a facut dificila reducerea acestor activitati.

Cei doi suspecti numiti de Praga in legatura cu explozia din 2014 de la depozitului de munitii, cunoscuti sub pseudonimele Ruslan Bosirov si Alexandr Petrov, ar face parte din unitatea de elita 29155 a serviciului de informatii militare GRU din Rusia.

Marea Britanie i-a acuzat in lipsa de tentativa de crima, dupa otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale cu agentul neurotoxic noviciok, in orasul englez Salisbury, in 2018. Persoanele vizate au supravietuit, dar un membru al publicului a murit. Kremlinul a negat implicarea in incident.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#stiri internationale, #Cehia, #Rusia, #NATO , #stiri internationale