Cel mai mare conflict armat sovieto-chinez din trecut

Luni, 24 Martie 2014, ora 23:39
21579 citiri
Cel mai mare conflict armat sovieto-chinez din trecut
Foto: Big Picture

La timpul sau, presa scrisese putin despre eveniment, pentru ca atat la sovietici, cat si la chinezi, orice informatie constituia secret de stat, mai ales cand problema avea conotatii militare si cand reputatia tarilor comuniste ar fi putut fi nu numai afectata, dar si batjocorita de "propaganda" burgheza.

Asa se face ca, acum 45 de ani, ziarele noastre nici n-au scris despre conflictul de frontiera, ajuns razboi in toata regula intre China si URSS, pentru suprematia asupra unui ostrov situat pe fluviul de frontiera Ussuri si numit Damanski de catre rusi sau Zhenbao de chinezi.

Ostrovul era atat de mic (0,74 kmp), incat este evident ca marul discordiei nu putea fi nimic altceva decat numai o chestiune de ambitie, dar conflictul a fost la un pas de la a se transforma intr-un razboi nuclear, relateaza Big Picture.

Ostilitatile s-au declansat subit in martie 1969, cand un grup de graniceri chinezi au tabarat peste cantonamentele granicerilor sovietici, care isi desfasurau activitatea pe ostrovul cu pricina. Pierderile sovietice au fost 31 morti si 14 raniti, iar pierderile chinezilor atat de secrete, incat nu le cunoaste lumea nici astazi.

In replica, sovieticii au contraatacat cateva zile mai tarziu, bombardand pozitiile chinezilor, care au trebuit sa se retraga, multumindu-se cu capturarea unui tanc tip T-62. Ocupantii tancului au fost ucisi, dar ostrovul a ramas sub control sovietic.

Dupa o liniste care a durat 5 luni, ostilitatile au reinceput in luna august 1969, cand amenintarile ajunsesera la culme, iar beligerantii s-au acuzat reciproc cu un bombardament nuclear, pentru stapanirea micutului ostrov. Si unii si altii detineau la acea data bomba atomica.

Se pare ca Statele Unite au fost solicitate discret sa sara in ajutorul unora sau al altora, dar presedintele Nixon a apreciat ca nu este cazul sa se amestece in confruntarea dintre doi giganti comunisti, care isi disputa un teren.

Faptele ajunsesera la cunostinta opiniei publice occidentale, desi nici presa sovietica, nici cea chineza n-a relatat vreo informatie in legatura cu ceea ce se intampla in tara lor.

Conflictul s-a incheiat la 11 septembrie 1969, cand beligerantii au semnat un acord formal de incetare a focului. N-a fost cazul sa se semneze si un tratat de pace, intrucat ostilitatile nu debutasera cu o declaratie de razboi.

Totusi, patru militari sovietici au primit cu aceasta ocazie inaltul titlu de Erou al Uniunii Sovietice, pentru fapte de lupta. La randul ei, partea chineza a acordat distinctii, desi insula a ramas detinuta de graniceri sovietici, dar pretinsa in continuare de chinezi.

Conflictul propriu zis s-a incheiat definitiv abia in 1991, cand noul presedinte rus Boris Eltin a hotarat sa cedeze ostrovul autoritatilor chineze fara nicio tocmeala, pe baza unui simplu proces verbal de predare-primire.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#conflict armat China, #conflict China URSS , #stiri internationale