A doua zi de incendii devastatoare în Grecia. „Am trăit iadul”

Duminica, 01 August 2021, ora 23:26
3801 citiri
A doua zi de incendii devastatoare în Grecia. „Am trăit iadul”
Opt persoane au fost spitalizate FOTO Captură Video

Pompierii din Grecia se luptă pentru a doua zi consecutivă să stingă un incendiu forestier care devastează nord-vestul peninsulei grecești a Peloponezului, lângă orașul Patras, relatează AFP.

Pompierii au declarat duminica seara, 1 august, că „focul este pe cale să fie adus sub control”. "Există încă câteva focare împrăștiate", au adăugat ei într-un comunicat duminică seara, citat de Hotnews.ro

Opt persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii și arsuri, în spitale din regiune care rămân în alertă, potrivit protecției civile grecești.

„Dezastrul este imens”, a declarat Dimitris Kalogeropoulos, primarul orașului Aigialeias, unul dintre satele din apropierea incendiului.

„Nu s-a făcut încă o evaluare oficială a pagubelor, dar au fost arse în jur de zece case în regiunea Ziria, au fost distruse și magazii agricole și grajduri pentru animale, ceea ce reprezintă mult pentru locuitorii regiunii care trăiesc din agricultură.”, a declarat el agenției de știri grecești ANA.

Primăria din Aigialeias a pus la dispoziție sâmbătă cazare de urgență pentru locuitorii care au fost nevoiți să fugă din satele înconjurate de flăcări.

În satele Ziria, Kamares, Achaias, Labiri, aproape treizeci de case, magazii agricole și grajduri au ars, câmpuri întregi de măslini au fost distruse, potrivit ziarului local Patrastimes.

"Am trăit iadul, ne-a fost frică să nu pierdem totul în flăcări", a declarat pentru AFP Giorgos Alexopoulos, un locuitor din Ziria.

Pe faleză, stațiunea de pe litoral Loggos a fost, de asemenea, evacuată. Aproape o sută de locuitori și turiști au fost transportați sâmbătă seara de poliția portuară în portul Aigio, la câțiva kilometri de sat.

Duminică, în zori, aproape 300 de pompieri, cu 77 de camioane, două cisterne și cinci elicoptere au fost din nou în prima linie pentru stingerea incendiului.

Dar, potrivit ministrului protecției cetățenilor, Michalis Chryssochoïdis, care a mers duminică pentru a evalua daunele provocate de incendiu, „situația actuală este mai bună decât cea de sâmbătă”.

"O sută de proprietăți au fost salvate datorită luptei conduse de pompieri cu flăcările. Rămânem precauți și (...) îi vom sprijini pe concetățenii noștri afectați de acest incendiu", a mai insistat el.

Autostrada principală care leagă Corintul de Patras, care fusese închisă circulației sâmbătă, precum și podul Rio-Antirio care leagă Peloponezul și Grecia continentală, s-au redeschis duminică.

Conform Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere (EFFIS), 13.511 hectare au ars până pe 1 august în Grecia.

Timp de 24 de ore, au avut loc 60 de incendii forestiere, potrivit pompierilor.

Duminică, un alt incendiu major a izbucnit pe insula Rhodos din regiunea Pandanassa, unde au fost desfășurați 67 de pompieri cu 20 de vehicule, trei cisterne cu apă și patru elicoptere.

Pompierii au evacuat zona supranumită „valea fluturilor” unde erau localnici și turiști ca măsură de precauție. S-au produs și întreruperi de curent pe insulă.

Grecia se confruntă cu un nou val de căldură de vineri, cu temperaturi cuprinse între 42 și 44 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice.

Uscate de căldură, pădurile grecești se confruntă cu incendii în fiecare vară.

Cu câteva zile în urmă, un incendiu a devastat Muntele Penteli, lângă Atena.

În iulie 2018, 102 persoane au fost ucise în orașul de coastă Mati, lângă Atena, cel mai mare număr de morți cauzat de un incendiu din țară.

Citește și:
Recomandările pompierilor după tragedia din București, unde trei copii au murit intoxicați cu fum
Recomandările pompierilor după tragedia din București, unde trei copii au murit intoxicați cu fum
ISU București-Ilfov a transmis un set de recomandări pentru părinți după incendiul din București în care trei copii de doi, trei și șase ani au murit intoxicați cu fum. Pompierii...
Trei copii de 2, 3 și 6 ani, morți într-un indendiu din București. Tragedia s-a produs după ce un pat a luat foc
Trei copii de 2, 3 și 6 ani, morți într-un indendiu din București. Tragedia s-a produs după ce un pat a luat foc
Trei copii cu vârsta de 2, 3 și 6 ani au murit marți, 31 ianuarie 2022, într-un incendiu izbucnit în Sectorul 5 al Capitalei. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, alarma...