Noi dezvaluiri despre zboruri secrete ale CIA in Romania

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 10:47
5033 citiri
Noi dezvaluiri despre zboruri secrete ale CIA in Romania

O retea secreta de companii private americane, coordonate de un important contractor din domeniul apararii, a jucat un rol crucial in programul secret de transport al suspectilor de terorism, reiese dintr-un set de documente depuse la un tribunal din New York in cadrul disputei legale dintre doua companii aviatice.

Cele peste 1.700 de pagini depuse la tribunal demonstreaza faptul ca Guvernul SUA s-a bazat pe companii private pentru zborurile intre Washington, capitalele altor tari, baza mlitara de la Guantanamo Bay, din Cuba, si, cateodata, inchisorile CIA din strainatate, scrie AP.

Numele Romaniei a fost pomenit, de-a lungul timpului, in legatura cu implicarea in programul secret CIA de transport al suspectilor de terorism, mai precis ca aici ar functiona inchisori secrete CIA, alaturi de Polonia, Thailanda, Lituania si Afganistan. Romania a negat mereu ca ar fi gazduit inchisori secrete CIA, iar o ancheta declansata in acest sens a ajuns la concluzia ca pe teritoriul Romaniei nu au existat niciodata astfel de centre de detentie.

Printre aceste companii se numara si DynCorp, un contractor al Guvernului care supraveghea o intreaga flota de avioane de lux. Disputa de la New York a aparut in urma cu patru ani, intre o companie charter americana, Richmor Aviation Inc., care a pus la dispozitia Guvernului avioane si echipaje, si compania privata SportsFlight Air, care a organizat zboruri pentru DynCorp.

Ambele parti in conflict au citat programul de transport al detinutilor in marturiile lor. Companiile se lupta pe suma de 874.000 de dolari, acordati companiei Richmor de un tribunal newyorkez, pentru acoperirea costurilor neplatite ale zborurilor secrete.

Richmor acuza SportsFlight in 2007 ca nu i-a platit peste 1,15 milioane de dolari pentru cel putin 55 de misiuni angajate de DynCorp pentru guvern. Avioanele companiei private faceau si 10 aterizari intr-o singura misiune, iar guvernul american platea pana la 300.000 de dolari pe zbor. Unele avioane au aterizat in apropiere de locatiile unde opera CIA - Kabul, Bangkok si Bucuresti, scrie sursa citata.

Un judecator a dat o decizie in favoarea Richmor in ianuarie 2010, acordandu-i companiei 1,6 milioane de dolari. In mai, o curte de apel a confirmat decizia, insa a taiat suma la 874.000 de dolari. Richmor sustine in continuare ca nu a fost platita intreaga suma.

In documentele depuse la tribunal nu se specifica cine se afla la bordul avioanelor, pe langa echipaj, insa programul zborurilor coincide cu marile atentate din ultimii ani, incepand cu cele de la 11 septembrie 2011. Detinutii au disparut in inchisorile secrete CIA din intreaga lume si se afla acum la Guantanamo, asteptandu-si procesele militare.

Presedintele american de la acea data, George W. Bush, a recunoscut existenta retelei de inchisori secrete in 2006, iar directorul CIA, Leon Panetta, a spus, in 2009, ca nu mai sunt folosite. Nu s-a spus niciodata exact unde s-ar afla aceste inchisori, insa s-a vorbit mult despre centre de detentie in Polonia, Romania, Thailnda, Lituania si Afganistan. Suspectii de terorism, au declarat, in plangerile in justitie, ca au fost transportati cu avionul, adesea cu capul acoperit si catuse la maini, la aceste inchisori, unde unii au fost supusi unor tehnici dure de interogare, precum simularea inecului.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#inchisori CIA, #inchisori secrete CIA, #inchisori CIA Romania , #terorism