Protest cu parfum de revolutie in Ucraina - mii de oameni si-au petrecut noaptea pe strazi

Autor: Ana Ilie
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 08:55
2554 citiri
Protest cu parfum de revolutie in Ucraina - mii de oameni si-au petrecut noaptea pe strazi

Mii demonstranti au petrecut noaptea de duminica pe strazile capitalei ucrainiene Kiev, pregatindu-se de proteste noi impotriva presedintelui Viktor Ianukovici.

Duminica, o parte din cei 100.000-500.000 de protestatari (cifra a variat in functie de cine a privit marea de oameni stransa in Piata Independentei) au patruns cu forta in cladirea Primariei si s-au baricadat acolo peste noapte, informeaza France24. Pe usa primariei au scris "Sediul Revolutiei".

Miscarea de strada a fost declansata de refuzul lui Iakunovici de a parafa acordul de asociere si acordul de liber schimb cu UE, ce ar fi pus tara pe calea catre integrarea, la un moment dat, in Uniune.

Luni ar urma sa aiba loc si primele discutii intre guvern si opozitie, care cere demisia sefului statului.

Sutele de mii de protestatari s-au strans duminica in centrul Kievului, sfidand o interdictie guvernamentala, la o zi dupa ce o manifestare similara a fost brutal dispersata de interventia fortelor de ordine. Intr-o evolutie noua pentru Ucraina, preotii ortodocsi s-au alaturat protestului opozitiei.

Initial, duminica, politia a permis protestul pasnic, insa cand cateva mii de manifestanti au incercat sa patrunda cu forta in cladirea prezidentiala a facut recurs la gaze lacrimogene si bastoane pentru a indeparta multimea. Zeci de persoane cu rani la cap au fost preluate de ambulante.

Sunt rapoarte care sustin ca protestele au fost infiltrate de "agenti provocatori" si gruparea responsabila de violente ar face parte din aceasta categorie.

In opinia observatorilor, demonstratiile au depasit etapa in care oamenii erau furiosi doar din cauza intelegerii ratate cu UE. Oamenii cer acum demisia lui Ianukovici si a administratiei sale corupte, scrie sursa citata.

Liderii opozitiei au facut un apel la calm dupa ce protestatarii au spart geamurile Primariei pentru a patrunde inauntru. Vitali Klitsko, fost campion mondial la box si lider al opozitiei, a aratat ca violentele sunt un efort de a provoca guvernul sa declare stare de urgenta si a indemnat oamenii sa ramana in faimoasa Piata a Independentei pentru a protesta pasnic.

Sambata dimineata, in aceeasi piata, politia a dispersat violent un protest similar si a impus o interdictie de a manifesta, spre stupoarea opozitiei si observatorilor internationali. Este improbabil insa, deocamdata, ca Uniunea Europeana sa impuna sanctiuni Ucrainei pentru violentele de sambata, intrucat, spun unele voci, nu ar face decat sa impinga si mai tare Ucraina in bratele Rusiei.

Alte voci europene spun insa ca se pot impune sanctiuni "destepte" daca vor creste violentele, statele membre UE putand ingheta discret conturile bancare ale sustinatorilor lui Ianukovici.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Ucraina proteste violente Ianukovici, #Ucraina proteste violente , #Ucraina
Comentarii