Romanii din America scriu Congresului sa condamne agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

Joi, 06 Martie 2014, ora 14:34
1575 citiri
Romanii din America scriu Congresului sa condamne agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

Mai multe organizatii romanesti din Statele Unite au adresat o scrisoare Congresului american in care solicita condamnarea publica a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Scrisoarea este adresata congresmanului Ed Royce (foto), presedintele Comisiei de Politica Externa din Congres, si a fost semnata de mai multe organizatii romanesti si de lideri religiosi din Statele Unite, inclusiv de PS John Michael Botean, episcopul greco-catolic de Statele Unite si Canada.

"Criza din Ucraina este o buna dovada cum un grup de politicieni corupti pot ingenunchia o tara si distruge destine a milioane de oameni", a spus Pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Greek-Catholic Association si co-initiator al scrisorii, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul asociatiei.

Razboi la granitele Romaniei: Parlamentul Crimeii ii cere lui Putin sa permita alipirea de Rusia LIVE

Basescu, despre criza din Ucraina: Ce a facut Rusia e o agresiune, Romania trebuie sa se implice (Video)

In document, romanii de dincolo de ocean isi exprima "profunda ingrijorare fata de invadarea Ucrainei de catre soldati rusi" si cer Congresului "sa solicite Rusiei sa isi retraga trupele si sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei".

De altfel, congresmanul Ed Royce va conduce in dimineata zilei de 6 martie (ora Washingtonului) o audiere in Comisia de Politica Externa pe marginea situatiei din Ucraina, care va fi apoi urmata de votarea unei rezolutii.

"Invadarea Ucrainei de catre Rusia, sub falsul pretext ca apara minoritatea rusa, va crea un precedent periculos in urma caruia nicio tara din lume care are minoritati nu va mai fi stabila", sustin semnatarii scrisorii.

De altfel, acestia isi exprima temerea ca folosind precedentul creat de Rusia in Ucraina, "orice tara va putea in mod unilateral sa invadeze o alta tara sub pretextul ca 'protejeaza' o minoritate".

"Am vazut acest scenariu desfasurandu-se in fosta Iugoslavie, unde peste o suta de mii de oameni au fost ucisi pentru ca proveneau altor grupuri entice decat majoritatea populatiei dintr-o zona (...) Lumea trebuie sa invete din tragediile istoriei si sa evite crearea unui precedent care ar permite repetarea unor asemenea atrocitati", au spus romanii din America.

Acestia spun ca sustin suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, "in conformitate cu tratatele internationale" si isi exprima opinia ca "actuala invazie si un potential conflict in mod clar nu vor aduce vreun beneficiu nici cetatenilor Ucrainei si nici celor ai Rusiei."

"Facem pe aceasta cale invitatia tuturor romanilor, indiferent unde s-ar afla, sa semneze alaturi de noi aceasta scrisoare care trage un semnal de alarma asupra precedentului periculos pentru intreaga regiune, inclusiv pentru Romania, creat de invazia Ucrainei de catre Rusia", a declarat pr. Terhes.

Scrisoarea adresata Congresului american poate fi semnata online pe site-ul petitionbuzz.com.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#romani America scrisoare Ucraina, #rezolutie Congres SUA Ucraina, #Ed Royce rezolutie Ucraina , #Ucraina