Tensiuni in Ucraina, inainte de referendumurile de duminica

Autor: Ana Ilie
Sambata, 10 Mai 2014, ora 17:40
3009 citiri
Tensiuni in Ucraina, inainte de referendumurile de duminica

Cu o zi inainte de referendumurile privind federalizarea din regiunile ucrainene sud-estice Donetk si Luhansk, tensiunile sunt in crestere in Ucraina.

La Mariupol, consiliul municipal a decretat ziua de sambata zi de doliu dupa luptele de vineri dintre militantii pro-rusi si fortele de securitate ucrainene. Luptele s-au soldat cu cel putin sapte morti, scrie Washington Post.

Vineri seara, un grup de atacatori necunoscuti a atacat si retinut pentru scurt timp cativa voluntari ai Crucii Rosii, intr-un birou din Donetk. Unul dintre ostatici a fost spitalizat dupa eliberare, intrucat fusese batut.

Presedintele interimar Aleksandr Turcinov le-a cerut inca o data separatistilor ucraineni sa-si rezolve problemele la masa negocierilor, intrucat Guvernul de la Kiev este dispus sa acorde mai multe puteri regiunilor si mai multe drepturi etnicilor rusi.

"Auzim problemele din Donbas si suntem gata sa ne asezam la masa negocierilor", a spus Turcinov. Donbas este regiunea istorica ce cuprinde Donetk si Luhansk.

Ucraina divizata: Harkovul renunta la referendum. Unde se va cere, totusi, votul

Joi, autoritatile din Donetk si Luhansk au precizat ca au decis sa continue cu planurile de organizare a consultarilor populare duminica aceasta si, pentru scurt timp, a parut ca li se va alatura si Harkovul. Insa activistii pro-federalizare din Harkov, in sud-estul Ucrainei, au decis, vineri, sa amane referendumul privind autonomia de Kiev.

Putin a vorbit degeaba - Doua regiuni din Ucraina continua organizarea referedumurilor pentru independenta

Politia din Donetk a raportat, joi, ca atacatori necunoscuti au distrus 800.000 de buletine de vot intr-o tipografie din regiune si au sustras alte 300.000 dintr-o alta tipografie. Martorii spun ca ar fi fost vorba despre membri ai organizatiei de extrema dreapta Sectorul de Dreapta.

Separatistii ucraineni sunt totusi decisi sa organzieze referendumurile, in pofida apelului presedintelui rus, Vladimir Putin.

Putin sustine ca a retras trupele de la granita Ucrainei. Casa Alba il contrazice

Intr-o conferinta de presa impreuna cu presedintele Elvetiei, presedintele OSCE, Didier Burkhalter, Putin a cerut separatistilor sa renunte la planurile de a organiza, duminica, referendumuri privind o autonomie extinsa.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Ucraina referendumuri federalizare, #Ucraina separatisti , #Ucraina