Harvey vs. Katrina: Doua fenomene meteorologice similare, dar cu urmari diferite

Marti, 29 August 2017, ora 14:20
3825 citiri
Harvey vs. Katrina: Doua fenomene meteorologice similare, dar cu urmari diferite
Foto: Facebook/Ohio Storm Chasers

Cuvintele par insuficiente pentru a descrie puterea distructiva a fostului uragan Harvey, in prezent furtuna tropicala: ploi torentiale de o severitate fara precedent, 35 de mii de miliarde de litri de apa care au cazut din cer si noi culori adaugate de specialisti pe hartile meteorologice pentru pentru a ilustra mai bine acest fenomen natural, scrie presa straina.

Dar, in timp ce daunele provocate de furtuna monstruoasa se estimeaza ca ar putea ajunge la miliarde de dolari, numarul victimelor este relativ scazut - trei decese confirmate au fost asociate in mod direct acestui fenomen meteorologic si alte sase avand o posibila legatura cu acesta. Prin comparatie, cu 12 ani in urma, Katrina a facut peste 1.800 de morti si a schimbat pentru totdeauna zona New Orleans, cel mai grav afectata.

Cea mai mare amenintare determinata de Katrina a fost cresterea brusca a nivelului marii, cauzata de rafalele violente de vant. In cazul New Orleans, digurile au cedat chiar inainte de cresterea nivelului marii, un eveniment fatal pentru un oras construit ca intr-un fel de bazin, o parte din acesta situandu-se sub nivelul marii. Acesta este motivul pentru care a fost nevoie de zile in sir pentru ca apa sa poata fi pompata afara din oras.

Cedarea digurilor de-a lungul raului Mississippi si din alte zone a fost brusca, dupa cum a declarat Brian McNoldy, cercetator in stiinte marine si atmosferice la Universitatea din Miami. Astfel, in doar cateva ore, mare parte din oras a fost sub ape. "Daca (digurile - n.red.) ar fi rezistat, Katrina nu ar mai fi fost o stire. Nici n-am mai vorbi despre asta", a sustinut el pentru AFP.

Pentru a exemplifica puterea furtunii, McNoldy a declarat ca valul de 8 metri care a lovit coasta Mississippi cand Katrina a atins zona de uscat ar fi putut pune la pamant o cladire de 25 de etaje.

In Houston ploua fara incetare de vineri noaptea - apa ajungand pana la 150 de centimetri in unele zone -, iar Serviciul National de Meteorologie a sustinut ca asa ceva nu s-a mai vazut niciodata in Statele Unite. Insa, orasul este situat pe un teren plat, iar inundatiile nu au avut loc brusc - "oamenii s-au putut urca pe acoperisuri", dupa cum a explicat McNoldy -, iar apa ar trebui sa se scurga mai repede decat in New Orleans.

Pana atunci, insa, mare parte din Houston arata ca un lac. "Rauri mici, cu un curs modest de obicei, incearca acum sa poarte volume imense de apa, ceea ce determina iesirea lor din matca. Iar oamenii sunt, pe buna dreptate, uluiti", dupa cum a declarat John Mutter, geofizian la Universitatea din Columbia.

O alta deosebire intre cele doua fenomene meteorologice de amploare este prezenta tehnologiei avansate si a retelelor de socializare. La momentul la care furtuna teribila a lovit New Orleans, in urma cu 12 ani, Twitter si telefoanele inteligente nu existau, iar Facebook nu avea decat un an. Mare parte a locuitorilor din acest oras erau saraci, iar cei care detineau telefoane mobile sau computere nu le-au putut utiliza deoarece furtuna a condus la intreruperea furnizarii curentului electric si a liniilor de comunicare.

Harvey a lovit Statele Unite intr-o alta epoca a tehnologiei. Alimentarea cu electricitate nu a suferit intreruperi peste tot, iar alertele legate de evolutia furtunii au fost difuzate la televizor si in alte media cu cateva zile inainte. In plus, dupa ce furtuna a ajuns pe uscat, populatia a putut suna la serviciile de interventii de urgenta pentru a cere ajutor. "Acum, ca ne aflam in epoca telefonului mobil, putem primi cu mai multa eficienta apeluri de la cetatenii care au ramas izolati. Acest lucru este important", a spus Ed Emmett, responsabil al comitatului Harris in care se afla Houston.

"Cadavrele pluteau peste tot"

Tinand cont ca numarul victimelor din Houston este la acest moment "extraordinar de mic pentru o furtuna asa de mare", dupa cum a declarat Mutter, nu se asteapta ca numarul acestora sa creasca in mod dramatic. "La momentul similar, in New Orleans, nu stiau ca erau 2.000 (de morti - n.red.), insa cadavrele pluteau peste tot", a continuat specialistul care a calatorit in orasul lovit de Katrina pentru a studia modul in care oamenii si-au pierdut viata din cauza fenomenului meteorologic de mare amploare.

Potrivit lui Mutter, Katrina a fost un fenomen prognozat in mod corect si au fost emise avertismente, desi cu intarziere, insa in randul populatiei din New Orleans exista o mare neincredere in autoritatile guvernamentale. Locuitorii considerau ca "guvernul n-a facut nimic pentru ei" si s-au opus solicitarilor de a evacua orasul, mai ales in conditiile in care multi dintre ei nu detineau autovehicule.

Prin comparatie, Houston este un oras mare, in care oamenii, practic, nu se descurca fara masina. Numarul scazut al victimelor inregistrate pana in prezent demonstreaza ca populatia a fost avertizata cu mult timp inainte si ca a reactionat. "Aproape toata lumea a stiut ca trebuie sa se pregateasca intr-un anumit fel sau sa plece din oras", a precizat Mutter.

Furtuna Harvey, care are o viteza lenta de deplasare, a provocat inundatii catastrofale in Texas, a ucis cel putin noua persoane, a condus la evacuari masive si a paralizat Houston, al patrulea cel mai populat oras din Statele Unite.

Uraganul Harvey a ajuns vineri noaptea in zona de uscat din statul Texas si a fost retrogradat la nivelul de furtuna tropicala.

Potrivit prognozelor meteorologice, ploile torentiale vor continua si zilele urmatoare pana spre saptamana viitoare.

Presedintele Donald Trump a declarat stare de urgenta in Texas, iar luni a adoptat aceeasi masura si in Louisiana. Masura permite mobilizarea mai multor resurse federale, in contextul deplasarii prevazute a furtunii tropicale Harvey spre acest stat din sudul american, invecinat cu Texas.

Trump este asteptat marti in Texas, in dorinta de a arata unitatea tarii in fata acestei "teribile tragedii". Insotit de prima doamna, Melania Trump, presedintele american nu se va deplasa la Houston, amenintat de cresterea nivelului apelor, dar ar trebui sa se opreasca mai la vest.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Katriva versus Harvey, #Harvey morti, #Harvey evolutie, #Katrina morti, #Trump Harvey , #uragan America
Comentarii