Ziare.com

Aurescu: Romania, dispusa sa negocieze noul scut antiracheta

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 13:49

   

Aurescu: Romania, dispusa sa negocieze noul scut antiracheta
Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu, care se afla intr-o vizita de lucru la Washington, le-a transmis oficialilor americani disponibilitatea Romaniei pentru continuarea discutiilor privind perspectivele noului proiect al scutului antiracheta propus de presedintele Obama.

Intalnirile lui Bogdan Aurescu cu oficiali ai Departamentul de Stat au continuat discutiile incepute in timpul recentei vizite din 22 octombrie la Bucuresti a vicepresedintelui SUA, Joseph Biden. Partea americana exprimat, in acest context, "satisfactia deosebita pentru rezultatele acestei vizite, care si-a atins, in intregime, obiectivele propuse, atat in plan bilateral, cat si in context regional", potrivit MAE.

Aurescu a avut intrevederi cu Pamela Quanrud, adjunct al asistentului pentru Europa de Nord, Europa Centrala si statele baltice al secretarului de stat, Nancy McEldowney, adjunct principal al asistentului pentru afaceri europene al secretarului de stat si Dan Russel, adjunct al asistentului pentru Rusia, Ucraina si Belarus al secretarului de stat si negociatorul american in formatul "5+2" privind solutionarea conflictului transnistrean.

Pe parcursul discutiilor, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a exprimat disponibilitatea Romaniei pentru continuarea discutiilor privind perspectivele noului proiect al scutului antiracheta propus de presedintele Obama, in contextul dezbaterii in curs din cadrul NATO, in conformitate cu principiul indivizibilitatii securitatii statelor aliate.

Contactele bilaterale dintre SUA si Romania au fost destul de dese in cursul anului 2009. In mai, ministrul de externe de atunci, Cristian Diaconescu, a efectuat o vizita de mai multe zile la Washington, speculandu-se ca se pregateste o vizita a presedintelui Basescu.

In ceea ce priveste scutul antiracheta, John Heffern, adjunctul sefului misiunii permanente a Statelor Unite la NATO, a declarat recent pentru NewsIn, ca noul plan va incepe in zona de sud a continentului european, axandu-se pe interceptarea rachetelor cu raza scurta si medie, astfel ca "ar fi logic" ca Romania si Bulgaria sa gazduiasca astfel de elemente. Heffern a mai spus insa ca nu au fost initiate discutii bilaterale intre SUA si o alta tara, asteptandu-se ca aceasta misiune sa se desfosoare sub "umbrela" NATO.

Un alt subiect important abordat de Bogdan Aurescu in prima zi a vizitei sale oficiale a fost razboiul din Afganistanul, oficialul roman reiterand interesul partii romane pentru aprofundarea consultarilor cu SUA pe aceasta tema, ulterior anuntarii, de catre Administratia de la Washington, a noii strategii privind aceasta tara.

Un loc aparte in cadrul discutiilor a revenit situatiei din vecinatatea estica a Romaniei, cu accent asupra problematicii Republicii Moldova. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat, in acest context, "satisfactia partii romane pentru rezultatele deosebite ale recentei vizite la Bucuresti a primului-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, adresand, in acelasi timp, multumiri oficialilor americani pentru sprijinul consistent acordat guvernului de la Chisinau".

Tot in prima zi a vizitei de lucru in SUA, Aurescu a participat, la ambasada Romaniei de la Washington, la ceremonia de decorare a vicepresedintelui executiv al organizatiei B'nai B'rith International, Daniel Mariaschin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1914 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ok ... va punem rackete , dar nu mai pomeniti de Teo Peter sau Culianu....

Adevarul ii ca o sa deveniti tinte vii, o sa ex.cit.ati tot terorismul mondial si in plus o sa distrugeti bruma de relatii ce le aveti in lumea araba.... noi , americani o sa-l primim pe viitorul prim ministru...cand o fi... sa stea la o poza cu holograma lui Obama...ala de se ploconeste pe la Arabi si Niponi....

 

sa stiti ca sufletul de sluga.... se transmite din generatie in generatie...

Oare daca Romania ar avea azi un Carol I . ar accepta asa ceva? mie jene de obedienta romanilor din fruncea tarii

"... da' branza-i pe bani!"

aia cheltuie aproape opt sute de miliarde pe an pentru aparare; pentru gestul nostru si pentru riscurile pe care le vom asuma, ar putea sa ne dea cel putin douazeci de miliarde de euro pe an. thank you!

Romani, va ordon - nu'l mai primiti pe pamantul nostru sfant, pe acest Zsidan nebun!

Chair nu mai sunt Romani in Puroistanul Romarlanesc!

Cine'i permite acestui Zsidan(Goldstein) nebun sa guitze in numele Romanilor!?

Unchiul lui ne'a vandut lui Stalin. Tisminetzky, un alt Zsidan nebun, fost stalinist, fost ceausist, vrea sa...omoare comuismul. Iar puiu'asta de Jigan, un schizofrenic-paranoic, vrea scut jewnglishtanez! Impotriva cui vrea Zsidanu, scutu'? Impotriva lui...Khodorkovski, Berezovski, Abrahahamovitch, Schwartzemberg sau Gitanstein?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor