Cum vrea Parlamentul European sa combata criza migratiei

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 22:10
3200 citiri
Cum vrea Parlamentul European sa combata criza migratiei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un sistem centralizat de azil ar permite Uniunii Europene sa gestioneze mai bine fluxul tot mai mare de imigranti si azilanti, releva o rezolutie nonlegislativa adoptata, marti, de Parlamentul European (PE) reunit in sesiune plenara.

Totodata, s-au cerut modalitati sigure si legale pentru cetatenii tarilor terte de a intra in Uniune fara a apela la traficanti si a-si risca viata, se arata intr-un comunicat de presa al PE.

Eurodeputatii au luat act de esecul de a adapta sistemul de azil european pentru a face fata numarului tot mai mare de imigranti si cer o revizuire majora a "Regulamentelor Dublin". Ei propun crearea unui sistem centralizat pentru colectarea si atribuirea cererilor de azil. Aceasta schema, care ar putea include si o cota pentru fiecare stat membru, ar trebui sa functioneze pe baza unor "puncte de acces" (hotspots) din care vor fi distribuiti refugiatii.

Refugiatii nu vor sub nicio forma in Turcia: Ne sinucidem in grup, daca ne intoarceti din drum

Textul rezolutiei, redactat de Roberta Metsola (grupul europarlamentar PPE) si Kashetu Kyenge (grupul S&D), a fost adoptat cu 459 de voturi pentru, 206 voturi contra si 52 de abtineri.

Comisia Europeana are in vedere o revizuire a "Regulamentului Dublin III" (care stabileste ce stat membru este responsabil pentru procesarea cererii de azil) si s-a angajat sa prezinte o propunere legislativa inainte de vacanta de vara.

"Nu exista o solutie rapida la migratie, nu exista un glont magic de argint. Nu avem nevoie de solutii de urgenta, avem nevoie de o abordare durabila pentru viitor", a spus Metsola, in cadrul dezbaterii din plen.

Gaze lacrimogene la granita dintre Macedonia si Grecia: Zeci de refugiati raniti, dupa ce au vrut sa rupa gardul (Video)

"Migratia nu trebuie sa fie combatuta, trebuie sa fie gestionata", a spus raportorul Kyenge, insistand ca abordarea europeana trebuie sa se bazeze pe solidaritate si responsabilitate comuna.

Parlamentul European subliniaza ca actualul sistem de azil nu tine cont asa cum ar trebui de presiunea speciala din partea imigrantilor cu care se confrunta statele membre la frontierele externe ale UE. Eurodeputatii cer schimbari pentru a asigura o distribuire echitabila a responsabilitatilor, solidaritate si prelucrarea rapida a cererilor de azil.

Rezolutia mai cere statelor membre sa isi indeplineasca obligatiile privind masurile urgente de transfer, subliniind ca pana acum doar o mica parte dintre cei 106.000 azilanti care asteapta in Italia si Grecia au fost transferati catre alte state membre ale UE.

In ceea ce priveste relocarea, europarlamentarii insista pe faptul ca UE are nevoie de "o abordare legislativa obligatorie".

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#sistem azil centralizat refugiati Europa , #Europa