Refugiatii sa declare pe proprie raspundere ca nu sunt teroristi, propunere romaneasca la Bruxelles

Sambata, 28 Mai 2016, ora 12:21
7198 citiri
Refugiatii sa declare pe proprie raspundere ca nu sunt teroristi, propunere romaneasca la Bruxelles
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

In timp ce refugiati din Orientul Mijlociu si Africa de Nord invadeaza continentul european, politicienii de la Bruxelles se gandesc la diverse strategii prin care sa se asigure ca nu se infiltreaza si posibili teroristi.

Una vine de la un europarlamentar roman - Victor Bostinaru, din grupul socialistilor, care propune ca refugiatii sa dea o declaratie pe proprie raspundere in care se angajeaza, printre altele, ca nu se vor implica in actiuni de teroriste si ca vor respecta legislatia si valorile statului membru UE in care sunt relocati.

Afla mai multe despre un scenariu terifiant, care s-a confirmat: Zeci de teroristi au ajuns in Germania infiltrati printre refugiati.

Este vorba despre "o declaratie obligatorie cu valoare legala, pe care orice migrant/refugiat o semneaza la locul de filtrare, in care el isi asuma neconditionat caracterul laic si secular al societatii si al statelor europene", a explicat Victor Bostinaru, in cadrul unui seminar pentru jurnalisti la Parlamentul European.

In plus, refugiatii trebuie sa se angajeze ca nu se vor implica in nicio forma de militantism religios sau activitati de radicalizare.

"Se angajeaza sa nu se implice in nicio forma de prozelitism, militantism de natura religioasa sau in activitati de radicalizare/recrutare, definite ca atare de legislatia statului membru. Se angajeaza ca respecta integral cadrul constitutional, institutional, legal din tara unde urmeaza sa fie relocat. De asemenea, accepta explicit si neconditionat Conventia Europeana a Drepturilor Omului", a aratat Bostinaru.

Aceste propuneri ar urma sa fie incluse intr-un document care exprima pozitia Grupului Socialist din Parlamentul European fata de criza migratiei cu care se confrunta Europa. Sugestiile lui Bostinaru se afla acum in dezbatere in randul socialistilor europeni.

In plus, inspirat de ce se intampla in Germania - unde un refugiat condamnat la cel putin un an de inchisoare pentru o fapta penala este automat expulzat -, europarlamentarul roman a mai propus ca aceasta reglementare sa se aplice si in celelalte state membre UE.

" (Refugiatul - n.red.) va semna o declaratie prin care, daca este implicat in acte de natura criminala - care se soldeaza cu o condamnare definitiva, de o anumita durata (in Germania e un an, dar acest lucru trebuie discutat) -, el va fi expulzat", a spus Bostinaru.

Cum se face expulzarea refugiatilor care incalca legea in Germania.

Europarlamentarul este de parere ca "cei care vin (in Europa - n.red.) se integreaza in sistemul nostru de valori, cei care vin trebuie sa respecte neconditionat acest sistem de valori, asa cum cerem cetatenilor nostri sa faca, trebuie sa fie constienti ca orice incalcare a acestor reguli va avea o consecinta imediata, si anume expulzarea".

"Poate suna putin mai contondent, dar trebuie sa fim constienti ca exista doua posibilitati: fie integrarea celor care vin in societatea europeana - nu vorbesc de asimilare -, fie ghetoizare, ca sa folosesc un termen utilizat inclusiv de premierul francez, chiar daca l-a retractat ulterior discret.

Dar ghetoizarea, marginalizarea, lasarea la periferie duce fatalmente la confruntare: cei care sunt lasati in ghetourile lor (...) si care isi construiesc o lume paralela intra progresiv in conflict cu lumea noastra", a avertizat eurodeputatul socialist.

Propunerile lui Bostinaru au fost criticate de europarlamentarul Renate Weber (PNL), care le considera inutile. "Ma fac sa rad astfel de propuneri", a spus ea. Weber sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa ia o serie de masuri serioase pentru rezolvarea crizei refugiatilor si, foarte important, statele membre sa aiba o strategie comuna, coerenta.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#refugiati declaratie terorism, #refugiati respecta valori UE, #criza refigiati UE, #teroristi Europa , #Europa