A mai trecut un an si vinovatii de la Mineriada tot nu au fost adusi in fata instantei

Luni, 13 Iunie 2016, ora 15:35
3154 citiri
A mai trecut un an si vinovatii de la Mineriada tot nu au fost adusi in fata instantei
Foto: Ziare.com

Se implinesc 26 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, iar principalii vinovati tot nu au fost adusi in fata instantei. Patru persoane au murit atunci si alte trei au fost ranite prin impuscare, in timp ce peste 1.000 de persoane au fost agresate sau retinute ilegal de mineri.

In data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si continuarea urmaririi penale sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii, fiind pusi sub acuzare mai multi fosti demnitari, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu.

De asemenea, in urma cu 4 luni au fost citate la Parchetul General 211 persoane, pentru a fi audiate. Timpul a trecut si s-a asternut din nou linistea.

Pana zilele trecute, cand reprezentanti ai Asociatiei Victimelor Mineriadelor au intrat in greva foamei, in fata Teatrului National Bucuresti (foto), din cauza nefinalizarii dosarului.

La fel de nemultumiti sunt si reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie.

"Dosarul Mineriadei este redeschis, dar e in nelucrare din momentul in care Ion Alexandru a ajuns adjunct al Sectiei Parchetelor militare. In nelucrare in sensul ca sunt chemate la audieri foarte putine victime, iar unele dintre ele sunt intimidate in timpul audierilor. Deci, in loc sa lucreze si sa adune materiale pentru cei vinovati, ei, de fapt, reaudiaza victimele, Dumnezeu stie pentru a cata oara in acesti 26 de ani", a declarat, luni, pentru Ziare.com Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

Citeste o marturie cutremuratoare de la Mineriada: Am vazut cu ochii mei cum minerii au omorat un om.

Luni, la ora 15, Asociatia 21 Decembrie a depus o coroana de flori la Monumentul din Piata Universitatii, in cadrul unei ceremonii comemorative, iar de la ora 17 la sediul Grupului pentru Dialog Social este organizata o dezbatere cu tema "13 - 15 iunie 1990 - Diversiune urmata de Mineriada. Clarificari pentru istorie si justitie".

Romania a fost condamnata de mai multe ori de CEDO pentru faptul ca dosarul Mineriadei din 13-15 iunie nu a fost finalizat, obligand-o sa ia masurile necesare.

In urma cu doi ani, dupa o astfel de condamnare, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) era solicitat sa ia in discutie subiectul tergiversarii dosarelor Revolutiei si Mineriadei si sa ii traga la raspundere pe toti cei responsabili. Demersul a ramas fara efect.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#dosar Mineriada tergiversat, #greva foamei Mineriada , #mineriade