Sondaj Ziare.com: Ion Iliescu, cel mai influent om politic din ultimii 20 de ani?

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 08:57
3759 citiri
Sondaj Ziare.com: Ion Iliescu, cel mai influent om politic din ultimii 20 de ani?
Foto: Ziare.com

80 de ani. Atat implineste pe 3 martie Ion Iliescu. Primul presedinte al Romaniei postedecembriste, fondatorul PSD si omul care nu si-a aratat niciodata anii, a ajuns octogenar.

Nu mai are functii politice in prima linie, insa nu a cedat de facto nicio farama din puterea care i-a fost atat de draga in zeci de ani de viata politica. Si acum un cuvant din partea lui Iliescu face orice pesedist sa se gandeasca de doua ori. Nostalgicii spun ca Iliescu e singurul care ar fi reusit sa il invinga in toamna pe Basescu la prezidentiale. Daca ar fi vrut si daca am fi avut alta Constitutie.

Care este secretul longevitatii si formei in care se afla? "Fiecare are destinul sau, are gena proprie. (...) Depinde cum stii sa treci prin viata", spune fostul sef de stat, care considera ca "nu exista boli, ci exista bolnavi".

Liderul de onoare al PSD a mai spus ca incearca sa isi mentina "forma si capacitatea de miscare" folosind o banda de alergare intre un sfert si jumatate de ora pe zi.

"Cand eram tanar, aveam o singura speranta, sa ajung in anul 2000. Vad ca mi-am depasit sperantele. Am ajuns in 2010", a precizat fostul presedinte care spune ca acum nu si-a mai pus in gand vreun prag de depasit.

Victor Ponta i-a adus cadou marti presedintelui de onoare al PSD o carte despre istoria Partidului Socialist Spaniol, scrisa de Jose Luis Rodriguez Zapatero si intitulata "Il socialismo dei citatidini".

Iliescu si-a sarbatorit marti, in avans, ziua de nastere, la cabinetul sau din strada Atena, intrucat miercuri va fi la Paris, la o dezbatere despre evolutia politicii in ultimii 20 de ani, la care va avea si o mica prezentare in limba franceza.

Traiectoria in viata

S-a nascut la 3 martie 1930, in Oltenita, un orasel din Calarasi, unde si-a petrecut copilaria si a urmat primii doi ani ai cursurilor scolii primare, pe care si le continua la Bucuresti.

Alexandru, tatal lui Ion Iliescu, a fost un comunist ilegalist. In decembrie 1931 a plecat clandestin in URSS, unde a ramas patru ani. La intoarcerea in tara a fost condamnat la inchisoare, unde a si murit.

La varsta de 9 ani, Ion Iliescu a fost infiat de matusa lui, Aristita, care avea sa ajunga servitoare si bucatareasa a Anei Pauker. Ana Pauker l-a ajutat pe Iliescu sa ajunga la Moscova pentru a studia la Institutul Energetic.

A absolvit Facultatea de Electrotehnica din Bucuresti si Institutul Energetic de la Moscova.

Este casatorit de aproape 60 de ani cu Nina Iliescu. Nu au copii si poate de aceea fostul presedinte si-a adunat in jurul sau atatia discipoli de-a lungul anilor.

Desi este inginer de profesie, s-a remarcat printr-o activitate politica intensa in comunism si dupa 1989.

Inainte de Revolutie, Iliescu a facut parte din nomenclatura comunista. Intre anii 1965-1984 a fost membru al CC al PCR, timp in care a fost presedinte al Consiliului Judetean Iasi si vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.

In anii 1967 - 1971, a fost ministru pentru problemele tineretului, dupa care, timp de sase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.

Inca din primele ore ale Revolutiei romane, in seara zilei de 22 decembrie 1989, Ion Iliescu a fost desemnat in fruntea noului organism de conducere a statului roman: Consiliul Frontului Salvarii Nationale. A dat citire, la posturile de radio si televiziune nationale, Comunicatului catre tara, la elaborarea caruia a participat.

Dupa 1990, asociatiile de revolutionari l-au acuzat de implicare in reprimarea violenta a evenimentelor din decembrie 1989. In justitie insa nu s-a putut dovedi nimic.

La fel s-a intamplat in cazul mineriadei din 1990, cand presedintele de atunci Ion Iliescu a chemat minerii in Bucuresti ca sa reprime manifestarile protestatarilor antiguvermentali din Piata Universitatii. Anchetat in acest caz, Iliescu a primit NUP de la procurori.

A fost presedintele Romaniei in perioadele 1990-1996 si 2000-2004.

Din 2006, este presedinte de onoare al PSD, partid pe care l-a fondat in 1990 sub denumirea initiala de FSN (Frontul Salvarii Nationale).

Personalitate politica apreciata mai ales in mediul rural si de electoratul pensionar, Ion Iliescu ramane in istorie ca figura politicianului "sarac si cinstit".

Cu ocazia aniversarii lui Ion Iliescu, Ziare.com va propune un sondaj. Cine este cel mai influent om politic din ultimii 20 de ani?

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Iliescu aniversare, #Iliescu zi nastere , #presedinte