Editorial: Opozitia scoate artileria grea: Ion Iliescu

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 13:44
5607 citiri
Editorial: Opozitia scoate artileria grea: Ion Iliescu

Ca sa nu mai ramana repetenti si in 2012, Victor Ponta, Crin Antonescu si Dan Voiculescu au promis tanarului Ion Iliescu sa-l duca in platou. Zis si facut. Si cu ce putea veni fondatorul socialismului cu fata umana in fata natiunii decat cu comemorarea "Contractului social" al lui Rousseau? Puteati sa jurati, asa-i?

Chemat pentru a rasfata undele cu "primitivismul" actualei puteri intr-ale capitalismului, invitatul nu s-a putut mangaia cu faptul ca o lucrare de referinta pentru tinerii care studiaza filosofia politica, aparuta acum 250 de ani, doarme in colb de cronici, vorba unui sceptic de acum 150 de ani, pe nume Eminescu, mai bun cunoscator al clasei domnitoare decat eternul si fascinantul Ion Iliescu.

Unde e pactul oamenilor, toti egali, cu conducerea suprema, iscalit pentru a capata siguranta, chiar si cu forta, daca e nevoie?

Dupa care Ion Iliescu a calatorit in timp si a adus in atentia cursantilor de la invatamant politic insemnatatea zilei de 1 Mai, protectia muncitorilor, apoi a sarit la traditia europeana a impartirii plusvalorii la orase si sate, impotriva careia corabia lui Traian Basescu vasleste puternic desi in Constitutie, la articolul 1, scrie ca "Romania este un stat de drept, democratic si social".

Un punct nodal (imi pare rau ca nu imi mai amintesc toate constructiile de lemn din socialismul stiintific) a fost critica la adresa asumarii de catre actualul sef al statului a rolului de timonier, motorist, fochist, bucatar si de serviciu pe catarag, un intreg echipaj intr-un singur om, fara drept de contestatie.

Si asta in timp ce "dialogul trebuie sa fie instrumental fundamental al presedintelui", dupa cum spune Ion Iliescu.

E drept. Traditia romaneasca a anilor de dupa revolutie ne si arata rezultatele acestui dialog: o sumedenie de legi speciale care au instituit privilegii si pomeni cu precadere in anii electorali.

Si nu s-a oprit aici! "Practicile clientelare trebuie sa dispara, si sa aducem competitivitatea". Are dreptate din nou. De unde au invatat portocaliii arta trimiterii banului de stat in teschereaua firmelor de partid? Bingo! Ceea ce nu-i scuza, fireste, dar cine infiera acum aproape zece ani, in plenul Parlamentului, "capitalul de cumetrie", tolerat, deci incurajat, de pupilul sau, Adrian Nastase?

Am lasat la final episodul cetateanului amendat deoarece nu a anuntat cu 72 de ore inainte ca doreste sa huiduie (in America, de unde vine, trotuarul din fata Casei Albe e plin de protestatari liberi, omul a crezut ca Romania e un fel de D.C. mai mic). Chestiunea l-a revoltat pe Ion Iliescu: "un sef de stat trebuie sa-si asume huiduielile", si "asta arata degenerarea raporturilor dintre autoritati si cetateni".

Isi aminteste oare fostul presedinte vara lui 1996, cand o fetita a fost calcata in picioare de sepepistii sai (Oradea), si dupa doua zile, un palc de taranisti care huiduiau adanc prezenta sa la Cluj au fost batuti cu parul de angajatii sefului PDSR local, numitul "Rambo"?

Asa ca daca s-a gandit cineva ca Ion Iliescu trebuie sa trimita mesaje catre tampiti pentru a intretine fierbinteala, n-a reusit decat sa provoace amintiri care nu ajuta USL. Dimpotriva. Cu un asemenea port-drapel, Ponta, Antonescu si Voiculescu nu trec clasa.

P.S. Dar nici PD-L, daca o mai trimite la combatut pe Sorina Placinta. (Astia chiar sunt nebuni?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ion Iliescu declaratii Basescu, #Iliescu critici Basescu Boc , #PSD