Cum transformă PSD-PNL alegerile de pe 9 iunie într-o competiție sportivă. Șansele lui Ionuț Lupescu la Primăria Capitalei

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 03:25
11900 citiri
Cum transformă PSD-PNL alegerile de pe 9 iunie într-o competiție sportivă. Șansele lui Ionuț Lupescu la Primăria Capitalei
Ionuț Lupescu e acum director tehnic in Arabia Saudită FOTO / Facebook

Ionuț Lupescu, fostul fotbalist al ”Generației de Aur” este unul dintre potențialii candidați testați de coaliția PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, așa cum a anunțat președintele PNL, Nicolae Ciucă, luni, 4 martie, la Digi24. Liderul PNL a ținut să precizeze că au căutat oameni cu experiență, inclusiv managerială, Lupescu fiind șef al Comisie Tehnice a UEFA din 2012 până în 2018, unde a gestionat miliarde de euro, spune Ciucă. Chiar și așa, istoria alegerilor din România a arătat că popularitatea nu este mereu același lucru cu intenția de vot.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit pentru Ziare.com despre varianta lui Ionuț Lupescu la Primărie, spunând că acesta și-a exprimat recent dorința de a participa la europarlamentare. Chiar și așa, sondajele pe care le conduce coaliția sunt menite să măsoare notorietatea, susține Pîrvulescu.

”Am văzut că este concurs cine reușește să coopteze sportivi mai cunoscuți. Ei vor notorietate și primele sondaje de opinie care s-au realizat arată că formula aceasta pe liste comune nu le asigură încă 50%. Ar fi undeva sub 50%, nu departe, dar sub, și atunci au nevoie și se gândesc la formule care să le asigure notorietate”, a subliniat Pîrvulescu.

Decanul Facultății de Științe Politice atenționează asupra faptului că intenția de vot nu este totuna cu notorietatea și că astfel de greșeli au mai fost făcute în trecut.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

”Ideea este că partidele politice sunt interesate să câștige cu orice preț notorietate și să câștige un electorat care este mai degrabă unul nehotărât. Intenția de vot nu se transformă neapărat automat în notorietate. Este o eroare pe care PSD a făcut-o deja în 1996, când l-au propus candidat la Primăria Bucureștiului pe Ilie Năstase contra lui Victor Ciorbea. Victor Ciorbea a câștigat într-un final, deși notorietatea lui Năstase era enormă, pentru că oamenii au votat și în funcție de competență”, a punctat politologul.

El a precizat că sportivii ar putea fi puși mai degrabă pe liste, nefiind neapărat performanți în campanii personalizate.

”Pot fi puși pe liste, acolo pot conta, poate, nu sunt foarte convins de acest lucru, personal nu cred că ar aduce foarte mult, dar măcar prezentarea lor scade tipul de atacuri, știți, pentru că sunt eroi și așa mai departe”, spune Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu spune că Ionuț Lupescu și-a exprimat în trecut dorința de a candida la europarlamentare, unde PSD a venit la rândul său cu o propunere de fost mare sportiv, respectiv Elisabeta Lipă, fosta mare canotoare.

”PSD o are pe Lipă pe primul loc la Europarlamentare și atunci de ce să nu încerce și ei (n.r. PNL) un sportiv. Teoretic, nu este pe lista de europarlamentare, așa cum o știm, dar lista nu este finală decât în momentul în care se depune la Biroul Electoral Central. Este un transfer de autoritate dintr-un domeniu, cel al sportului, într-un alt domeniu, cel politic, unde de fapt nu au niciun fel de cunoștințe, chiar dacă Lipă, spre exemplu, a fost ministru. Asta înseamnă că are oarecare cunoștințe administrative, nu politice”, mai spune politologul.

Informația potrivit căreia Ionuț Lupescu este testat pentru Primăria Capitalei a fost dată de președintele PNL Nicolae Ciucă, luni, 4 martie, la Digi24.

Ciucă a declarat că un candidat comun al coaliţiei PNL-PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei ar trebui să fie o persoană agreată de ambele partide pentru a se ajunge la o înţelegere, iar întrebat despre sondajele pe care le face PNL, fostul premier l-a indicat pe Ionuț Lupescu printre cei sondați.

”Am căutat acei oameni care au în spate un background, inclusiv managerial”, a precizat Ciucă, arătând că ”Ionuţ Lupescu a făcut parte din staff-ul UEFA, a gestionat un buget de 5,5 milioane pe an”, a spus liderul liberalilor.

Eșecul lui Ilie Năstase

Ionuț Lupescu nu este primul fost mare sportiv care candidează la Primăria Capitalei. În 1996, fostul mare tenismen Ilie Năstase a candidat la București din partea PDSR, actualul PSD, însă a pierdut în fața lui Victor Ciorbea.

Ciorbea a obținut în turul al doilea 56,74% din voturi și a devenit primarul general al Capitalei, iar Ilie Năstase a avut 43,26%.

Un alt fost mare sportiv care s-a implicat în viața politică și a fost ales este Daniel Ghiță, fost luptător de K1, care a luat un fotoliu de deputat pe listele PSD.

Dorinel Munteanu, actualul antrenor al echipei Oțelul Galați, un al reprezentat al ”Generației de Aur” a României a candidat și el pentru un post de senator, în anul 2020, pe listele PMP, însă nu a reușit să ajungă în Parlament.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#ionut lupescu, #alegeri 2024, #Primaria Bucuresti, #PSD PNL , #alegeri 2024