Netanyahu luptă pentru propria supraviețuire. Majoritatea israelienilor cred că guvernul este responsabil pentru masacrul Hamas și trebuie să demisioneze

Sambata, 14 Octombrie 2023, ora 21:45
6405 citiri
Netanyahu luptă pentru propria supraviețuire. Majoritatea israelienilor cred că guvernul este responsabil pentru masacrul Hamas și trebuie să demisioneze

Israelienii au tendința de a se uni în timp de război. Incredibilul atac terorist al mișcării islamiste Hamas, care conduce Fâșia Gaza, a determinat o astfel de unitate într-o țară care a fost divizată timp de luni de zile de reformele judiciare ale guvernului de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, scrie The Economist.

La 11 octombrie, Netanyahu a acceptat să formeze un cabinet de război de urgență cu Benny Gantz, liderul celui de-al doilea partid de opoziție ca mărime. În calitate de fost ministru al apărării și comandant al forțelor armate israeliene, Gantz va da greutate unui guvern care are puțini miniștri cu experiență în acest tip de conflict.

Cabinetul de război

Gantz se va alătura unui mic cabinet de urgență format din cinci persoane și prezidat de Netanyahu. Celălalt membru de bază al acestuia va fi Yoav Gallant, ministrul apărării (care a fost aproape demis la începutul acestui an din cauza criticilor sale la adresa reformelor judiciare ale guvernului). Celelalte două locuri rămase vor fi ocupate de „observatori”, deși în realitate sunt participanți: Gadi Eisenkot, un alt fost comandant al forțelor de apărare israeliene, și Ron Dermer, ministrul afacerilor strategice. Acest cabinet, care va lua principalele decizii legate de război, nu include pe niciunul dintre miniștrii de extremă dreapta pe care Netanyahu i-a adus în coaliția sa pentru a-și forma guvernul anul trecut.

Yair Lapid, fost prim-ministru și lider oficial al opoziției, a declarat imediat după atac că se va alătura unui guvern de urgență, dar a mai spus că războiul nu poate fi gestionat „cu actualul cabinet de securitate disfuncțional”. Aceasta a fost, în esență, o cerere ca acesta să îi excludă pe liderii partidelor de extremă dreapta din coaliția lui Netanyahu.

Netanyahu nu renunță la partenerii de extremă-dreapta

În loc să îi dea afară, Netanyahu a tergiversat problema prin crearea cabinetului de urgență. Netanyahu nu are o deosebită stimă pentru partidele de extremă-dreapta, dar a pus întotdeauna supraviețuirea sa politică mai presus de orice. Și se pare că continuă să facă acest lucru chiar și în mijlocul unui război, refuzând să dea afară partidele de extremă-dreapta din guvernul său. Ben-Gvir își păstrează capacitatea de a provoca probleme într-un moment periculos. El rămâne la conducerea poliției și a intensificat tensiunile cu populația arabă a Israelului în ultimele zile, scrie The Economist.

Netanyahu nu este dispus să le întoarcă spatele partenerilor săi de extremă-dreapta, deoarece va avea nevoie de sprijinul lor pentru a rămâne la putere după război și pentru a avea vreo speranță de a câștiga alte alegeri. Actorii mass-media care îl susțin pe Netanyahu susțin că acesta nu îl poate marginaliza pe Bezalel Smotrich, ministrul de finanțe și liderul partidului de extremă-dreapta Sionism Religios, de exemplu, deoarece unii dintre alegătorii lui Smotrich luptă acum pe linia frontului.

Liderii opoziției au căutat un guvern de uniune pentru că erau nerăbdători să contracareze influența extremei-drepte și să injecteze ceva profesionalism și experiență în guvern. Dar ei știu, de asemenea, că, prin alăturarea la guvernare, îi oferă lui Netanyahu ocazia de a se descărca de o parte din vina pentru eșecurile care au condus Israelul în acest război. Ei nu se îndoiesc că el va profita de asta atunci când va veni momentul bilanțului. În plus, se tem că prezența lor în guvern va legitima un prim-ministru pătat și coaliția sa radicală.

Este posibil ca Israelul să aibă în cele din urmă o realiniere politică care să dea mai multă greutate partidelor centriste și mai puțină celor extremiste. Dar, probabil, numai după ce Netanyahu va părăsi scena.

Este cel mai longeviv prim-ministru al Israelului, dar, indiferent de realizările sale pentru Israel de-a lungul lungii sale cariere publice, moștenirea sa va fi umbrită pentru totdeauna de faptul că aceste evenimente teribile au avut loc în timpul mandatului său. El a fost arhitectul principal al unui concept strategic bazat pe ideea că amenințarea reprezentată de Hamas în Gaza ar putea fi gestionată prin ridicarea unei bariere de frontieră de înaltă tehnologie, în loc să se caute o soluție pe termen lung și să se îmbunătățească condițiile din Gaza. Acest concept a eșuat lamentabil la 7 octombrie, subliniază The Economist.

Prim-miniștrii precedenți s-au confruntat cu eșecuri militare. În fiecare caz - Golda Meir după Războiul de Yom Kippur din 1973, Menachem Begin și Ehud Olmert după războaiele din Liban din 1982 și, respectiv, 2006 - aceștia și-au anunțat demisiile în termen de doi ani de la încheierea războaielor. Netanayhu s-ar putea confrunta cu aceeași soartă atunci când un val de furie publică se va manifesta după încheierea acestui război.

Pare aproape inevitabil că perspectiva sfârșitului carierei sale politice îi va afecta acum luarea deciziilor și că va încerca cu disperare să se agațe de ce i-a mai rămas. Asta face cu atât mai urgent un lucru: cei care s-au alăturat cabinetului său să încerce să-l forțeze să se concentreze asupra securității țării și nu asupra supraviețuirii sale politice.

Majoritatea israelienilor cred că guvernul este responsabil pentru masacrul Hamas și Benjamin Netanyahu trebuie să demisioneze

Patru din cinci israelieni evrei consideră că guvernul și premierul Benjamin Netanyahu sunt vinovați pentru infiltrarea în masă a teroriștilor Hamas în Israel și pentru masacrul care a urmat, potrivit unui nou sondaj al Dialog Center, dat publicității de Jerusalem Post. Mai exact, datele arată că o majoritate covârșitoare a israelienilor (86%), inclusiv susținători ai coaliției de dreapta (79%), consideră că guvernul este responsabil pentru reușita teroriștilor de a pătrunde în Israel și pentru crimele sângeroase din sudul Israelului, iar 56% dintre israelieni susțin că Benjamin Netanyahu ar trebui să demisioneze la finele războiului.

O majoritate covârșitoare de 86% dintre respondenți, inclusiv 79% dintre susținătorii coaliției, au declarat că atacul surpriză din Gaza este un eșec al conducerii țării, în timp ce un procent uluitor de 92% a declarat că războiul le provoacă anxietate. De asemenea, aproape toți respondenții, în procent de 94%, consideră că guvernul trebuie să își asume responsabilitatea pentru lipsa de pregătire și securitatea precară care au condus la atac, iar peste 75% dintre aceștia au declarat că guvernul poartă cea mai mare parte a responsabilității.

Sondajul, la care au participat 620 de evrei israelieni din întreaga țară, a constatat, de asemenea, că majoritatea respondenților consideră că Netanyahu ar trebui să demisioneze după încheierea Operațiunii Sabia de Fier. Circa 56% dintre respondenți arată că Netanyahu trebuie să demisioneze la sfârșitul războiului, 28% dintre alegătorii coaliției fiind de acord cu acest punct de vedere, iar 52% dintre respondenți se așteaptă, de asemenea, ca ministrul Apărării Yoav Gallant să demisioneze.

Totodată, majoritatea respondenților au declarat că nu au încredere în guvernul actual pentru a gestiona războiul din Gaza, deși sondajul a fost realizat înainte ca fostul ministru al Apărării Benny Gantz să se alăture, miercuri seara, unui guvern de uniune națională.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mesajele transmise de Hamas prin doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul din octombrie. „Noi suntem în pericol aici. Există bombe, îngrozitor”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a difuzat sâmbătă, 28 aprilie, o înregistrare video în care apar doi ostatici israelieni pe care i-a răpit în atacul său de la 7 octombrie în sudul...
#Israel, #razboi, #Hamas, #Fasia Gaza, #cabinet de razboi, #Benjamin Netanyahu , #Israel