Criza gazelor, printre subiectele de discutie dintre Basescu si Barroso (Video)

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 09:48
1728 citiri
Criza gazelor, printre subiectele de discutie dintre Basescu si Barroso (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la plecarea catre Bruxelles, ca printre subiectele importante care vor fi dezbatute cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se afla reducerea perioadei de aprobare a proiectelor care vizeaza utilizarea fondurilor europene precum si criza gazelor generata de disputa dintre Ucraina si Rusia.

In declaratia de presa facuta la plecare, pe Aeroportul Henri Coanda, Traian Basescu a precizat ca obiectivul major al intalnirii este legat de fixarea prioritatilor Romaniei pentru 2009, mai ales ca la discutie vor participa si reprezentantii noului guvern, printre care premierul Emil Boc si ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Subiectele de discutie, dincolo de prioritatile Romaniei vor fi legate de criza economica la nivel european si solutiile pe care Romania le vede in context european", a spus seful statului.

De asemenea, un alt subiect aflat pe agenda este accelerarea utilizarii fondurilor europene. "Daca la Consiliul din decembrie s-a stabilit scurtarea procedurii de aprobare a proiectelor la Buxelles de la 87 la 30 de zile, trebuie sa clarificam cum facem acest lucru si pe plan national", a declarat Traian Basescu, subliniind ca "avem o lege care face ca procedurile sa treaca mult de 90 de zile, uneori trecand de 120 de zile".

In opinia sa, in acest sens "trebuie facuta o adaptare la imperativul european si de ordin practic, al crizei economice".

Un alt subiect aflat pe agenda intalnirii de la Bruxelles este viziunea Comisiei Europene cu privire la criza gazelor generata de disputa dintre Ucraina si Federatia Rusa.

Pe agenda va figura si abordarea Romaniei cu privire la structura Comisiei Europene. "Romania ramane ferma pe pozitia anterioara, aceea ca orice formula ar exista pentru noua comisie care va fi aleasa in toamna, Romania nu va accepta sa nu fie reprezentata de un comisar".

Nu in ultimul rand, vor fi abordate problemele legate de finantarea agriculturii. "Speram ca in urma acestei discutii, clarificarile sa ne permita sa utilizam cu mai mare eficienta fondurile europene", a declarat presedintele.

In acest context, seful statului a facut o remarca referitoare la incapacitatea fostului Guvern Tariceanu de a absorbi fondurile europene. "Toate rapoartele arata ca daca exista un minister care a fost incapabil sa promoveze vreun proiect acesta este ministerul Transporturilor. Este si zona ce mai ramasa in urma. Sa vedem care sunt solutiile Comisiei Europene pentru ca lucrarile sa poata demara in acest an", a spus Traian Basescu.

Seful statului a refuzat sa raspunda unei intrebari adresate de jurnalisti cu privire la scandalul declansat in Ministerul de Interne prin numirea lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI. "Nu comentez probleme de politica interna la plecarea in deplasari externe", a raspuns Traian Basescu.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa luni, la Bruxelles, la un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la invitatia acestuia.

Premierul Emil Boc il insoteste pe presedintele Traian Basescu la Bruxelles, aceasta deplasare reprezentand prima sa vizita in strainatate in calitate de prim-ministru al Romaniei.

Din delegatia oficiala mai fac parte vicepremierul Dan Nica, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, Vasile Puscas, secretar de stat al Departamentului pentru Afaceri Europene, si Mihnea Motoc, sef al Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu, #Jose Manule Barroso, #criza gazelor, #fondurile europene , #Traian Basescu