Importanța jucăriilor Montessori pentru copii

Advertorial
Luni, 17 Octombrie 2022, ora 10:39
4251 citiri
Importanța jucăriilor Montessori pentru copii
FOTO Shutterstock

Jucăriile sunt esențiale pentru buna dezvoltare a copiilor, dar alegerea produselor potrivite este destul de complicată. Pe piață, există foarte multe tipuri de jucării și nu toate sunt de calitate; de aceea, poate fi greu să găsești ceva cu adevărat bun pentru micuți.

O soluție inspirată o reprezintă jucăriile educative bazate pe metoda de învățare Montessori care pun accent pe independența copiilor, cei mici fiind încurajați să descopere singuri lumea din jur. Iată care sunt avantajele acestor jucării și de ce merită să le alegi și tu.

Pot fi folosite la orice vârstă

Jucăriile Montessori sunt recomandate pentru diferite categorii de vârstă și stimulează dezvoltarea copiilor pornind de la principiul că fiecare dintre ei este unic și are ritmul său de evoluție. În cazul copiilor foarte mici, aceste jucării stimulează formarea abilităților senzoriale, cognitive și artistice, iar în cazul celor mai mari contribuie la capacitatea de negociere, la spiritul de echipă și încurajează autodisciplina.

Sunt fabricate din materiale naturale

Spre deosebire de alte jucării care sunt produse din plastic, cele de tip Montessori sunt fabricate din lemn, un material natural, plăcut la atingere și sănătos, care nu este tratat cu substanțe chimice. Prin urmare, ele sunt recomandate chiar și pentru copiii mai sensibili, predispuși la alergii. Lemnul folosit este unul de calitate, iar jucăriile nu au margini sau colțuri ascuțite în care cei mici s-ar putea răni. Descoperă gama variată de jucării din lemn de tip Montessori și alege produsul potrivit pentru vârsta micuțului tău!

Contribuie la formarea spiritului de echipă

Pentru mulți copii poate fi dificil să colaboreze cu alții, dar cu ajutorul acestor jucării ei vor învăța să-și dezvolte spiritul de echipă. Folosind diferite piese, vor construi împreună cu alți micuți și vor înțelege cât de mult contează răbdarea și altruismul pentru a putea duce la bun sfârșit un proiect. Ei le vor explica astfel celor mai micuți ce trebuie să facă, deprinzând astfel și abilități pedagogice, de mare folos pe viitor, iar de la cei mai mari vor învăța pașii necesari pentru a finaliza construcția.

Stimulează creativitatea și concentrarea

Puține jocuri sau jucării pot stimula în egală măsură creativitatea, autonomia și abilitățile de comunicare ale celor mici. Jucăriile de tip Montessori reușesc acest lucru. Fabricate din lemn, cu piese în culori, modele și mărimi diferite, ele îi ajută pe copii să învețe despre lumea din jur în deplină siguranță. În acest fel, micuții vor reuși să deosebească formele, nuanțele și dimensiunile, vor putea construi diferite obiecte și vor câștiga încredere în sine. Răbdarea, atenția și imaginația lui vor fi puse la încercare, iar reușita va merita tot efortul.

Dezvoltă gândirea critică

Multe jucării de tip Montessori presupun îmbinarea unor piese pentru a construi turnuri sau alte forme, după un model dat. Aceste piese au culori și dimensiuni diferite, iar copilul trebuie să-și dea seama în ce ordine trebuie folosite. Pentru a reuși asta pe cont propriu, el își va folosi gândirea logică și intuiția. Nu în ultimul rând, micuțul va învăța din propriile greșeli, încercând diferite combinații până când va găsi varianta corectă. Este același sistem folosit și pentru rezolvarea unui LEGO sau a unui puzzle.

În concluzie, jucăriile de tip Montessori oferă multe avantaje copiilor, stimulând gândirea critică, imaginația, comunicarea, spiritul de echipă și contribuind astfel la dezvoltarea lor armonioasă.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#jucarii copii, #montessori , #stiri life style