Ziare.com

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 20:30

   

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc
Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede ca limba maghiara, alaturi de cea romana, sa fie considerata "limba oficiala in regiune", redactarea bilingva fiind "obligatorie" pentru toate actele normative cu caracter general.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prezentat, joi, de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, toate diplomele, documentele, actele de stare civila, actele notariale, extrasele de carte funciara, facturile si chitantele eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc, format din judetele Harghita, Covasna si Mures, vor fi redactate, tiparite si eliberate in limbile romana si maghiara.

UDMR, despre autonomie: Nu separatism sau independenta, ci o adaptare a statutului Tirolului de Sud

"Limba maghiara, alaturi de limba romana, este considerata limba oficiala in regiune. Redactarea bilingva este obligatorie pentru toate actele normative cu caracter general precum si in alte cazuri in care prezentul statut prevede redactarea bilingva. Toate diplomele, documentele, actele de stare civila, actele notariale, extrasele de carte funciara, facturile si chitantele eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc de catre institutiile de invatamant, de cultura, evidenta populatiei, carte funciara, precum si de catre alte autoritati ori societati comerciale care functioneaza pe teritoriul Tinutului Secuiesc, vor fi redactate, tiparite si eliberate in limba romana si maghiara", se arata in documentul citat.

In document se subliniaza ca toate aceste acte redactate, tiparite si eliberate pe teritoriul Tinutului Secuiesc "vor fi recunoscute pe teritoriul intregii tari ca acte oficiale".

"Cetatenii au dreptul de optiune lingvistica. In cadrul relatiilor cu instantele judiciare, institutiile, organizatiile si administratiile publice din Tinutul Secuiesc, toate persoanele au dreptul sa foloseasca cele doua limbi oficiale dupa alegerea lor. Acest drept obliga institutiile, organizatiile si administratiile publice, precum si in general entitatile private, atunci cand exercita functii publice, sa comunice cu cetatenii in limba pe care o aleg acestia", se mentioneaza in proiect.

De asemenea, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc mai prevede ca toate persoanele, in cadrul relatiilor lor cu administrarea justitiei, Ministerul Public, notariate si registre publice, "au dreptul sa foloseasca una din cele doua limbi oficiale dupa alegerea lor in toate actiunile judiciare, notariale sau in legatura cu registrele organizate de stat si de a primi toate documentatiile oficiale editate pe teritoriul Tinutului Secuiesc in limba aleasa de acestia, fara sa aiba cheltuieli suplimentare sau intarzieri procedurale din ratiunea limbii utilizate".

"Nicio traducere nu poate fi solicitata cetateanului. Cu exceptia cazurilor prevazute de normele de aplicare privind folosirea celor doua limbi, in cazul actelor destinate tuturor cetatenilor rezidenti din regiune, in cazul actelor individuale chiar destinate unui public larg sau mai multor servicii, folosirea separata a uneia sau alteia dintre limbi este recunoscuta. In cadrul institutiilor de tip militar, limba romana este unica limba oficiala", se mai mentioneaza in proiect.

Reprezentantii UDMR au prevazut si faptul ca, pentru garantarea dreptului la optiune lingvistica, "judecatorii, procurorii, notarii, responsabilii de la Registrul Comertului, evidenta populatiei, cartea funciara, personalul din serviciile administratiei judiciare pentru a putea obtine un serviciu in aceste institutii pe teritoriul Tinutului Secuiesc trebuie sa justifice conform prevederilor legale ca poseda cunostinte suficiente ale ambelor limbi care ii fac apti sa-si exercite atributiile corespunzatoare activitatii lor".

De asemenea, potrivit documentului, cetatenii rezidenti pe teritoriul Tinutului Secuiesc au dreptul sa se adreseze in scris Curtii Constitutionale si instantelor judecatoresti in limba maghiara, iar instantele "sunt obligate sa primeasca aceste inscrisuri si sa recunoasca intreaga lor eficacitate juridica".

Proiectul UDMR, care a fost prezentat de Kelemen Hunor, joi, la Cluj-Napoca, are 97 de articole si va fi postat pe site-ul UDMR in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2679 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania nu este...

...un stat multinational. Romania nu este nici macar u nstat federal.
Iar respectarea constitutiei nu este o optiune. Este o obligatie.
Daca vor maghiara ca limba oficiala, drumul catre Budapesta este deschis. Altfel, se aplica Art. 13 din CONSTITUTIA ROMANIEI:
In Romania, limba oficială este limba romană.

 

 

De fapt, ungurii vor sa-i oblige pe vecinii lor romani...

...sa invete ungureste!
Asta e culmea tupeului! Daca ar fi engleza, mai ca as fi de acord!
Sa redacteze actele bilingv in regiune, de acord, astfel fiecare il poate citi in limba pe care o stie! Dar numai in regiune, actele care vin de la centru vor utiliza NUMAI limba romana, limba tarii!

 

 

UDMR ...partener de guvernare ...spalati creiere

Afaceri penale si pericolul maghiar
Spalati creiere la momentul potrivit
Mai bine ati enumera afacerile (procesele) penale ale liderilor magiari ...aflati la strmtoare.

Confiscarea extinsa a averilor
...pericolul public nr.1 ...macovei
... ...tinta adevarata ...dna !
...

 

 

o ruta terestra spre occident, alta decat cea

care tranziteaza ungaria,
ar fi un dus super rece pentru spiritele infierbantate ale stepei!!!!

 

 

m-ati facut praf

o sa se ascunda ungurii sub pat

sa amanam discutia dupa alegerile prezidentiale
...nu se intampla nimic concret pana in noiembrie

votati ca fraierii
...

 

 

Smecheri ungurii astia ....

....ei habar nu au romaneste insa vor sa ne oblige pe noi sa invatam maghiara.
Multumim partiddelor politice ce ii pupa in fund pentru cateva voturi in plus in anii electorali.

 

 

Dacă Romanii cumpără pămanturi la Harkov și cei din Ungaria in zona

HarCov...

 

 

Care "drum deschis", Dom' le, că nu-i gata niciuna din cele 2

autostrăzi paralele la vreo 100 de km intre ele, de la Sudul și Nordul zonei HarCov la Budapesta (că de cei 200 de km de la Pitești la Europa prin Craiova-Smederevo, nici nu se pune problema!)...

 

 

Vrabile malai viseaza....

...vreți maghiara, in Maghiarlandia cu voi!!!! Ce ar fi daca fiecare strada ar fi scrisa pe limba tuturor minoritalor din Romania????

 

 

dpv istoric ies la suprafata niste adevaruri...

...romanii ii mostenesc pe dacii[vorbesc limba in proportie de 40-50%] si Dacia.La formarea statului modern roman in secolul 19 in special serviile secrete austro-ungare pe latura ungara mai mult au sforarit,au influientat la maxim decizia ca denumirea statutului sa fie Romania si nuuuu Dacia denumire veche care ar fi scos in evidenta caracterul imperialist al pretentiilor ungare.

 

 

crearea asa zisului 'tinut' care conform recesemintului ...

...ar avea 2-3 secui si restul unguri reprezinta de fapt un furt de teritoriu,o incalcare a dreptului de proprietate nationala a romanilor care s-au format ca si natiune pe acest teritoriu [pe cind unguri s-au format ca natiune in cimpia Panonoica].Iar 'tinutul' nuuuu are nici o legatura cu Scotia ,natiunea scotiana s-a format pe acel teritoriu,este proprietatea nationala a scotienilor.La fel si in Catalonia,este proprietatea nationala catalan.Ungurii, care, nu vor sa conventuiasca cu romanii,nu le plac romanii sa se duca de unde au venit,unde s-au format ca natiune.Unguri se contrazic singuri din acest pdv ,caci ei cer un drept imperial asupra Transilvaniei ,dar daca acest drept imperial s-ar aplica pretutindeni Ungaria nuuuu ar mai exista ca stat independent.Este un nonsens.

 

 

Ruta terestra evitand Ungaria !?

Am avut granita cu Cehoslovacia, anulata prin intruziunea URSS, teritorii prezent parte a Ucrainei.

 

 

fapt

forate multi tineri din HARCOV, nu si din Mures, NU vorbesc deloc romaneste, este rezultatul unei demers sustinute de izolare lingvistica a locuitorilor din HARCOV pentru a sustine astfel necesitatea unui statut special al zonei. Constitutia actuala da dreptul minoritarilor sa-si foloseasca limba materna in relatiile cu statul, si OBLIGA statul sa aiba TRANSLATORI AUTORIZATI pentru traducerea din limba minoritarului in limba oficiala a statului si invers. Traducatorul AUTORIZAT este coresponsabil pentru acuratetea lingvistica a acestor relatii. Cunoasterea "suficienta" a celor doua limbi nu este satisfacatoare. In justitie, in incheierea de acte notariale, un cuvant sau o conjunctie, pot avea importanta capitala. Intelegem in fapt ca intregul aparat de stat ar urma sa corespunda particularitatii lingvistice maghiare din HARCOV, romana fiind in zona minoritari.Translatorii autorizati sunt indispensabili, indiferent de cit de "suficient" vorbeste cineva maghiara sau romana.Este o problema actuala, indiferent de faptul daca va exista sau nu Tinutul secuiesc proiectat.

 

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor