Seful UDMR s-a plans americanilor ca in Romania sunt lezate drepturile minoritatilor

Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
3458 citiri
Seful UDMR s-a plans americanilor ca in Romania sunt lezate drepturile minoritatilor
Foto: Ziare.com

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a vorbit joi tinerilor prezenti la Academia de Vara UDMR de la Izvoru Muresului, despre vizita pe care a efectuat-o recent in SUA, precizand ca a atras atentia factorilor de decizie de peste Ocean ca in Romania exista probleme cu respectarea drepturilor fundamentale, cum ar fi cele ale minoritatilor sau dreptul de proprietate.

In timpul panelului de discutii cu tema "Cum suntem vazuti de americani", Kelemen Hunor a explicat, potrivit traducerii oficiale, ca in timpul vizitei in SUA le-a spus celor cu care s-a intalnit, inclusiv membri ai Congresului, ca in Romania sunt lezate drepturile de proprietate sau cele ale minoritatilor, fapt care poate genera probleme atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Kelemen s-a referit la problema retrocedarii cladirii colegiului Miko din Sfantu Gheorghe, despre care sustine ca "a fost renationalizat" in urma unei decizii judecatoresti, dar si la situatia existenta la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, unde nu s-a infiintat linia in limba maghiara.

Liderul UDMR a punctat faptul ca Uniunea Europeana nu gaseste solutii la probleme cotidiene, cum ar fi imigratia sau situatia din Grecia, "iar problemele drepturilor minoritare sau de proprietate sunt puse intre paranteza".

El le-a spus celor prezenti ca intre Romania si SUA exista un parteneriat puternic, "iar americanii trebuie sa semnaleze aceste probleme partenerilor romani".

Ulterior, in cadrul unei declaratii de presa, Kelemen Hunor, a spus ca, de fiecare data, maghiarii din Romania cauta solutii pentru problemele lor la Bucuresti, in Parlament sau Guvern, dar cand nu reusesc, se indreapta catre parteneri cu care tara noastra este foarte apropiata.

Liderul maghiar a afirmat ca la Washington a prezentat aceleasi probleme pe care le-a adus in discutie la Bruxelles, Strasbourg sau Berlin si pe care le va face cunoscute si in alte orase europene.

"Eu am spus si in SUA exact ce spun si in Bucuresti - acele probleme care din punctul meu de vedere inseamna ca nu toate dezideratele sunt, in acest moment, atinse. Sau chiar, in anumite momente si anumite domenii, noi constatam ca se intampla o miscare spre trecut si nu este bine", a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a sustinut ca din 2011 nu se aplica legea invatamantului in cazul UMF Targu Mures si "nimeni nu este tras la raspundere", ca doar 50 la suta dintre bunurile bisericesti confiscate de comunisti au fost retrocedate sau ca sunt probleme in ceea ce priveste folosirea limbii materne in diferite institutii in Romania.

Aproximativ 200 de tineri maghiari din Romania participa la Izvoru Muresului la traditionala Tabara de vara a UDMR intitulata "Tineretul si Uniunea Europeana", care a ajuns la a XII-a editie.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#Kelemen Hunor SUA discriminare, #Kelemen Hunor discriminare minoritati , #presedinte UDMR