Klaus Iohannis ar putea părăsi mai devreme funcția pentru a merge la Bruxelles. Cine l-ar putea înlocui SCENARIU PNL

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 19:16
9464 citiri
Klaus Iohannis ar putea părăsi mai devreme funcția pentru a merge la Bruxelles. Cine l-ar putea înlocui SCENARIU PNL
Klaus Iohannis FOTO Facebook

În PNL și coaliție s-ar discuta scenariul ca președintele Klaus Iohannis să fie votat la conducerea Consiliului European, potrivit Digi24.

Acest lucru ar putea fi posibil în contextul în care actualul lider, Charles Michel, a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare și, dacă va fi ales, va demisiona la jumătatea lunii iulie.

Anunțul lui Michel a creat tensiuni în interiorul UE, întrucât liderii europeni au mai puțin timp pentru a desemna viitorul președinte al Consiliului European. De la 1 iulie, Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului pentru șase luni. Dacă până la acea dată nu va exista un număr necesar de voturi, președinția Consiliului revine statului membru care deține președinția rotativă, deci premierului Ungariei, Viktor Orban. Liderii europeni încearcă însă să evite acest scenariu, în condițiile în care Orban a avut numeroase scandaluri cu aceștia.

Un scenariu discutat la Digi24, care nu a fost confirmat de surse europene, prevede ca la cârma Consiliului European să fie pus cel mai longeviv lider politic. În ordine, aceștia sunt Viktor Orban și Klaus Iohannis.

Dacă Iohannis va pleca la Bruxelles, PNL ia în calcul ca funcția de președinte să fie preluată de cel de-al doilea om în stat, Nicolae Ciucă, actual președinte al Senatului și lider al PNL. În acest caz, șansele sale de a deveni șef al statului după alegerile din 2024 ar urma să crească.

PSD: ”Este interesul României să avem un român în cele mai înalte funcții la nivel european”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, chestor al PE și vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a declarat pentru Adevărul că, teoretic, Iohannis are șanse pentru o funcție de șef al Consiliului European.

”În primul rând, este interesul României să avem un român în cele mai înalte funcții la nivel european, inclusiv funcția de președinte al Consiliului European. De principiu, este aproape imposibil ca un singur partid politic european să dețină toate funcțiile. În același timp, avem o situație specială, în condițiile iminentei demisii a președintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. În contextul acesta, discuțiile se bazează pe alte elemente. Iar aici mă refer la experiența pe care ar avea-o viitorul președinte al Consiliului.

Președintele României, din prisma faptului că e la al doilea mandat, e cel mai vechi membru al Consiliului European, altul decât Viktor Orban. Pentru că aici e problema: cum se poate evita ca Viktor Orban să preia odată cu președinția Ungariei a Consiliului și frâiele instituției. În acest context, există o șansă, deși dificilă, iar negocierile se vor purta în lunile care urmează”, a declarat Victor Negrescu.

El nu a exclus posibilitatea să fie decis un președinte interimar.

”Sunt variante venite și dinspre Renew, dar și dinspre grupul social-democrat, la fel de credibile și serioase, dar liderii europeni trebuie să decidă în unanimitate viitorul președinte.E posibil să se decidă doar un președinte interimar, care să fie în fruntea instituției până în toamna aceasta. Lucrurile nu au fost definite de liderii europeni”, a mai afirmat Negrescu.

”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Klaus Iohannis presedinte, #Consiliul European Bruxelles, #demisie, #Charles Michel, #Viktor Orban premier ungaria, #nicolae ciuca, #presedinte interimar , #stiri Klaus Iohannis