Ce au stabilit Iohannis si presedintele Poloniei in legatura cu Ucraina, NATO si R.Moldova

Joi, 12 Martie 2015, ora 16:30
6038 citiri
Ce au stabilit Iohannis si presedintele Poloniei in legatura cu Ucraina, NATO si R.Moldova
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Varsovia, ca a adoptat, impreuna cu omologul sau polonez, Bronislaw Komorowski, o declaratie comuna, ca o "continuare si amplificare a celei privind Parteneriatul strategic dintre Romania si Polonia, incheiata in 2009, la Bucuresti".

Seful statului a aratat, dupa intalnirea oficiala cu presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, ca au discutat despre contextul de securitate in vecinatatea estica si despre rolul si responsabilitatile pe care Romania si Polonia le au in regiune.

Iohannis a plecat in Polonia - discutii despre situatia din Ucraina (Video)

"Pornind de la acestea, am convenit cu presedintele Komorowski ca este necesara o reevaluare si o reconsolidare a Parteneriatului nostru strategic", a spus Iohannis.

"Aceasta noua declaratie subliniaza faptul ca relatiile dintre tarile noastre se afla in prezent intr-un moment de varf al evolutiei lor, dar si ca dorim sa le aprofundam in special pe componenta strategica", a tinut sa precizeze Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mai afirmat in declaratia de presa comuna sustinuta alaturi de omologul sau polonez ca este foarte bucuros sa se afle in Polonia, mai ales ca invitatia presedintelui Republicii Polone, Bronislaw Komorowski i-a fost adresata chiar in prima zi dupa alegerea ca presedinte al Romaniei.

Criza din Ucraina

Klaus Iohannis a declarat ca a reconfirmat in cadrul discutiilor cu omologul sau polonez intreaga disponibilitate a Romaniei de a contribui, alaturi de Polonia si alti parteneri din UE, la avansarea proceselor de reforma din Ucraina.

Presedintele Romaniei a afirmat ca o parte importanta a discutiei cu presedintele polonez Bronislaw Komorowski s-a referit la evolutiile ingrijoratoare din vecinatatea noastra estica.

Iohannis, dupa CSAT: Romania, la 300 km de Crimeea, locul unde a inceput modificarea granitelor

"Am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea, independenta si intregritatea teritoriala a Ucrainei, in cadrul frontierelor sale recunoscute international", a transmis seful statului, precizand ca a condamnat in termenii cei mai fermi "deteriorarea grava a situatiei de securitate din sud-estul Ucrainei, exprimand in acelasi timp speranta in implementarea pachetului de masuri convenit la Minsk, pe 12 februarie".

Iohannis n-a uitat nici de Republica Moldova

Iohannis a precizat ca, pentru Romania, sustinerea parcursului european al Republicii Moldova ramane o prioritate majora si ca e nevoie de un mesaj ferm si constant de sustinere a acestui drum proeuropean pentru toate tarile membre ale Parteneriatului estic.

Iohannis: Moldova are o mare sansa, pe care noi n-am avut-o. Aceasta se numeste Romania

Presedintele Poloniei, despre flancul estic al NATO

La randul sau, presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, a declarat ca tara sa conteaza pe colaborarea cu Romania in elaborarea unei pozitii comune, in chestiunea flanc estic al NATO, adaugand ca e nevoie de decizii care sa creasca sentimentul de securitate in regiune.

Presedintele polonez a aratat ca vizita lui Iohannis la Varsovia este o sansa pentru intensificarea colaborarii dintre cele doua state.

"Consider ca este o sansa imensa pentru a da un nou continut parteneriatului strategic deja existent intre Romania si Polonia. Eu sunt convins ca acest parteneriat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltarii situatiei din regiunea noastra, din aceasta parte a Europei, unde au intervenit modificari negative in ceea ce priveste mediul de securitate.

Ma bucur ca am putut sa semnam o declaratie comuna care da cadrul intensificarii acestei colaborari polono-romane in diverse domenii, nu doar in domeniul securitatii, ci in toate domeniile importante din punctul de vedere al apropierii pe viitor", a aratat Bronislaw Komorowski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis vizita Polonia, #Iohannis Polonia Ucraina, #Iohannis Polonia Moldova, #Iohannis Polonia NATO , #presedinte