Tariceanu si Sarbu: Strategia de Aparare a lui Iohannis e proasta, dar e de apreciat ca exista - stenograme

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 19:00
5189 citiri
Tariceanu si Sarbu: Strategia de Aparare a lui Iohannis e proasta, dar e de apreciat ca exista - stenograme

Strategia Nationala de Aparare elaborata de presedintele Klaus Iohannis si consilierii sai de la Cotroceni a fost un subiect intens dezbatut intre liderii din Parlament.

Adevarul a obtinut stenogramele unei discutii dintre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu si alti membri ai Parlamentului, din 15 iunie, in care cei doi critica planul sefului de stat, despre care spun ca este facut prost.

Un lucru este totusi de apreciat, potrivit stenogramelor, si anume ca strategia macar exista, chiar daca este lipsita de substanta.

"Singurul lucru de apreciat e ca presedintele actual a venit totusi cu o strategie. Ma rog, i-au facut-o consilierii, ca banuiesc ca n-a stat dansul acolo, sa scrie despre... Dar e facuta prost. Cum o fi trecut si pe la... Nu stiu daca a mai trecut prin alte foruri. Dar celalalt nu venea deloc. Recunoastem ca in zece ani n-a venit niciodata nicio strategie. Macar acesta e un gest de apreciat", a precizat Ilie Sarbu.

Klaus Iohannis va prezenta luni, in plenul Parlamentului, Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019, care a fost adoptata la o sedinta CSAT la care a participat si prim-ministrul Victor Ponta.

Klaus Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului in 22 iunie

Seful statului a invitat partidele la Cotroceni, dupa ce a fost finalizat proiectul, iar in urma cu doua saptamani a trimis strategia in Parlament, sa poate fi consultata de catre senatori si deputati.

Asadar, in timp ce Ilie Sarbu a desfiintat proiectul presedintelui, Calin Popescu tariceanu, care era oricum deranjat de faptul ca partidul sau, PLR, nu a fost chemat la consultari, a spus ca nu este de acord cu strategia, pentru ca ii limiteaza puterea lui Victor Ponta.

Tariceanu nu-i de acord cu strategia de aparare a lui Iohannis - i-ar lua din putere lui Ponta

"Asa cum, probabil, ati observat si dumneavoastra, Strategia nationala de securitate cuprinde, pe langa conceptele traditionale, o serie de concepte preluate de la Presedintele Basescu, potrivit carora, in securitatea nationala intra toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabila, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot.

Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie (...). Din acest punct de vedere, eu va spun ca asa, in forma asta, nu putem sa votam", le-a spus Tariceanu senatorilor, dupa ce a consultat documentul.

La randul sau, Ilie Sarbu a subliniat ca strategia lui Iohannis este, din punct de vedere tehnic, doar "o expunere narativa a unora dintre teme".

"Puteti cita din orice capitol si orice punct de acolo, sa vedeti ce spune. De exemplu: ce e terorismul? E o amenintare persistenta ca forma de manifestare, dificil.... Si? Care e strategia? Ca ne spui ce e terorismul? Stim si noi ce-i terorismul (...) Si, ce? Care e strategia? (...) Noi avem doar prima parte a unei strategii. Identificam problemele, care deja sunt cunoscute, ca-s globale, ca-s zonale, si, dupa aceea, nu venim cu nimic", a punctat si Sarbu.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com