Ziare.com

Etnicii germani il aleg marti pe succesorul lui Iohannis in fruntea Forumului Democrat

Marti, 05 Martie 2013, ora 09:20

   

Etnicii germani il aleg marti pe succesorul lui Iohannis in fruntea Forumului Democrat
Cei 60 de reprezentanti ai celor 30.000 de sasi membri al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) il vor alege, marti, la Sibiu, in cadrul unui congres, pe succesorul lui Klaus Iohannis, presedintele din ultimii 11 ani, care a scris istorie prin rezultatele sale de exceptie, conform deputatului FDGR, Ovidiu Gant.

Fostul presedinte al FDGR si actual prim-vicepresedinte al PNL, primarul Klaus Iohannis a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca si el va face o propunere pentru succesorul sau, pe care insa nu doreste sa o faca publica pana la Congresul Forumului.

Iohannis a ramas simplu membru al FDGR, dupa ce a decis sa intre in PNL, unde a fost ales prim-vicepresedinte. Presedintele organizatiei judetene Sibiu a Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Martin Bottesch, a declarat, joi, pentru AGERPRES ca nu va candida la functia de presedinte al acestei formatiuni.

"Eu nu fac parte din Adunarea Reprezentantilor, nu o sa fiu la Congres si nu candidez pentru functia de presedinte al FDGR, este optiunea mea personala. Voi lucra in continuare pentru Forum, din postura de presedinte al FDGR Sibiu", a anuntat Martin Bottesch.

Nici singurul parlamentar al FDGR, deputatul Ovidiu Gant, nu va candida pentru presedintia FDGR.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a aparut (la 19 februarie 1990) ca reprezentant al intereselor si ca o uniune organizata a minoritatii germane. In martie 1990 a avut loc prima intrunire oficiala a delegatiilor FDGR, la care a fost ales oficial si primul presedinte, Thomas Nagler (1990-1992).

Ca reprezentant politic al minoritatii germane din Romania, FDGR actioneaza, potrivit programului sau, pentru pastrarea identitatii etnice si culturale a comunitatilor de germani de pe teritoriul tarii noastre prin actiuni politice, sociale, culturale si economice.

FDGR este format din organizatii locale, judetene si regionale. Cele regionale sunt cinci: Regiunea Extracarpatica, Banat, Bucovina, Transilvania de Nord si Transilvania.

FDGR are in actuala legislatura a Parlamentului un deputat, Ovidiu Gant. In viata comunitatii germanilor din Romania un rol important il joaca Biserica Evanghelica C.A. precum si Biserica Romano-Catolica, carora le apartine majoritatea acestei minoritati.

La recensamantul din 2002 peste 60.000 de locuitori ai Romaniei s-au declarat ca fiind de nationalitate germana.

Forumul Democrat al Germanilor din Romania reprezinta toate minoritatile etnice germane: sasii transilvaneni, svabii banateni, dar si comunitatile mai mici, de tipteri sau landleri. Sediul central al Forumului este la Sibiu.

Deputati FDGR in Parlamentul Romaniei: Ingmar Brandsch, in legislatura 1990-1992; Wolfgang Wittstock, in legislatura 1992-1996; Werner Horst Bruck, 1996-1997; Wolfgang Wittstock, 1997-2004; Ovidiu Gant, 2004-2008; 2008-2012; 2012-prezent)

Presedinti ai Forumului Democrat al Germanilor:1990-1992 - Thomas Nagler; 1992-1998 - Paul Philippi; 1998-2002 - Wolfgang Wittstock si intre 2002-2013, Klaus Iohannis.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2087 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Puteti alege

dupa ce Johannis sa facut de ra.at pentru interesul lui personal,ce tupeu sa dea mina cu chiulangiu isteric si cu securistul dovedit Felix....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor