Clasarea dosarului de corupție al Liei Olguța Vasilescu, la mâna Tribunalului București. Cum a renovat primărița Craiovei centrul orașului pe furăciunile a doi afaceriști

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 21:30
7106 citiri
Clasarea dosarului de corupție al Liei Olguța Vasilescu, la mâna Tribunalului București. Cum a renovat primărița Craiovei centrul orașului pe furăciunile a doi afaceriști
Lia Olguța Vasilescu s-a ales cu o clasare în acest dosar cu câteva luni înainte de operaționalizarea Parchetului European. FOTO: Facebook / Lia Olguța Vasilescu

Primarul Lia Olguța Vasilescu află de la judecătorii Tribunalului București dacă dosarul ei de corupție privind reabilitarea centrului orașului înainte de campania din 2012 rămâne cu soluția de clasare din decembrie 2020 sau dacă, dimpotrivă, soluția procurorilor DNA va fi infirmată, iar cauza va ajunge în instrumentarea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Lia Olguța Vasilescu s-a ales cu o clasare în acest dosar cu câteva luni înainte de operaționalizarea Parchetului European (EPPO), în iunie 2021, instituție care ar fi trebuit să continue cercetările, după ce cauza fusese restituită la DNA în decembrie 2016.

Lia Olguţa Vasilescu era vizată în acest dosar pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012.

Tribunalul București a rămas în pronunțare joi, 20 aprilie, cu privire la plângerea formulată de Petru Ioan Becheru împotriva ordonanței de clasare DNA emisă pe 28 decembrie 2020.

Petru Ioan Becheru este cel care i-a făcut plângere penală Liei Olguța Vasilescu în acestă cauză în care cercetările s-au finalizat cu un rechizitoriu trimis în instanță, la Tribunalul București, în vara anului 2016.

Dosarul a fost restituit la DNA șase luni mai târziu și apoi clasat în temeiul Codului de procedură penală prevăzut la art. 16, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) și la lit. c („nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”).

Împotriva acestei soluții Petru Ioan Becheru a făcut plângere, iar cauza s-a judecat joi, 20 aprilie, la Tribunalul București.

IT-istul care a denunțat-o pe Olguța: „Procurorii nu și-au făcut treaba”

Petru Ioan Becheru este un IT-ist și președinte al unei asociații de proprietari la data la care i-a făcut plângere penală Liei Olguța Vasilescu și firmelor „de casă” ale Primăriei Craiova.

„Înarmat” cu un laptop de aluminiu pe care curg rânduri verzi pe un fond negru ca-n „Matrix” și cu nervi de oțel la chicotelile armatei de avocați pe care o avea în spate, Petru Ioan Becheru a încercat să o convingă pe judecătoarea Irina Timofte de la Tribunalul București că dosarul Liei Olguța Vasilescu a fost clasat nelegal.

Becheru nu are avocat, își susține cauza cum poate mai bine, dar judecătoarea îl mai încurcă atunci când îi cere să îi indice temeiuri de drept. În schimb, Lia Olguța Vasilescu și afaceriștii implicați în acest dosar au avocați scumpi, motiv pentru care n-au venit la proces.

„Știu că va scăpa (n.r. – Lia Olguța Vasilescu, prin prescripția faptelor) dar mai bine să scape decât să se perpetueză modul ăsta de a face ancheta. Eu consider că aici s-au furat bani, iar procurorii trebuie să își facă treaba”, a declarat Becheru în fața instanței de judecată.

IT-istul spune că el i-a făcut plângere la DNA Liei Olguța Vasilescu, deși procurorii au susținut că s-au sesizat din oficiu. În realitate, urmare a plângerii penale depuse de Becheru DNA a deschis un dosar penal in rem, în cadrul căruia afaceriștii implicați au fost audiați și au recunoscut faptele lor, beneficiind astfel de clauza de nepedepsire.

Iată două file din declarația de martor a afaceristului Marian Petcu, dată la DNA pe 01.03.2016:

Ziare.com l-a întrebat pe Petru Ioan Becheru în ce a constat frauda cu reabilitarea fațadelor blocurilor și cu renovarea centrului Craiovei:

  • „Începând cu anul 2012 Lia Olguța Vasilescu a fost primar al Craiovei și a încheiat un contract cu niște firme ca să fie renovat centrul istoric al Craiovei. Printre acei subcontractori este domnul Marian Petcu de la Recon și Tiberiu Urdăreanu de la UTI.
  • Cei de la Recon au folosit un granit de calitate mult mai proastă și – implicit – mai ieftin, pe care l-au pus pe suprafețe mai mici decât cele pe care urmau să le factureze. Și asta au făcut.
  • La un moment dat, Lia Olguța Vasilescu i-a prins cu acestă chestiune și conform denunțurilor depuse și de Petcu și de Urdăreanu și s-a sugerat că ar fi bine pentru continuarea unei bune colaborări să dea bani pentru vopsirea blocurilor de locuințe, care nu intrau în proiectul inițial de renovare. Eu nu am fost de acord, nu am vrut să semnez contractul de sponsorizare și i-am făcut plângere penală la DNA.
  • De atunci, nu există bucată de granit să nu fie fisurată la colțuri. De fapt, nu e granit. E un praf compozit cumpărat din China cu 10 euro pe metru pătrat și facturat cu 100. Eu am făcut plângere și la Ministerul Dezvoltării și au constatat frauda.
  • În 2021 a fost operaționalizat Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi. Din momentul acela, toate dosarele de fraude cu fonduri europene trebuiau să ajungă la Parchetul European, ceea ce aici nu s-a întâmplat”, a declarat Petru Ioan Becheru pentru Ziare.com.

Dosarul Olguței Vasilescu, restituit la DNA pentru a fi „îngropat”

Un comunicat al DNA din data de 29.12.2020 precizează că procurorii anticorupție au clasat dosarul în care erau vizați Lia Olguța Vasilescu (edil al Craiovei), Radu Cosmin Preda (city manager) și Daniela Elena Popescu (șefa ONG-ului Pro Craiova) cu următoarea justificare:

  • „Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție reținute inițial în sarcina inculpaților.
  • În cazul infracțiunilor de spălare a banilor, procurorii anticorupție, la adoptarea aceleiași soluții de clasare, au ținut cont de prevederile Deciziei Curții Constituționale nr. 418 din 19 iunie 2018, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor..., în motivarea căreia s-a reținut, printre altele: „31. Prin urmare, reglementarea infracțiunii prevăzute la art. 29 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 656/2002 îndeplinește cerințele de claritate și coerență logică doar în condițiile în care autorul acestei infracțiuni este diferit de autorul infracțiunii predicat. Practic, incriminarea analizată vizează o tăinuire, iar tăinuirea poate fi comisă doar de o persoană diferită de autorul infracțiunii din care provin bunurile tăinuite”, arată procurorii în ordonanța de clasare.

Pe data de 15 decembrie 2016 un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a dispus restituirea cauzei la parchet „constatându-se neregularitatea actului de sesizare a instanței care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății”.

Acuzațiile DNA pentru primarul Craiovei în 2016

Pe data de 19.07.2016 Lia Olguța Vasilescu, Radu Cosmin Preda și Daniela Elena Popescu fuseseră trimiși în judecată de DNA pentru luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani.

Din dosar lipseau afaceriștii Marian Petcu de la Recon și Tiberiu Urdăreanu de la UTI.

  • „În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări.
  • În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
  • În cadrul „donațiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susținut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente.
  • Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.
  • În același context și în aceeași calitate, inculpata și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului Lia Olguța Vasilescu și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro.
  • Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale.
  • Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguța în scopul menționat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni.
  • Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
  • Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
  • Referitor la banii pretinși și primiți de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.
  • Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, rețineau procurorii DNA la data trimiterii în judecată.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Soția premierului spaniol ar putea scăpa de ancheta care l-a determinat pe Pedro Sanchez să se gândească la demisie. Cererea Parchetului din Madrid
Soția premierului spaniol ar putea scăpa de ancheta care l-a determinat pe Pedro Sanchez să se gândească la demisie. Cererea Parchetului din Madrid
Ancheta preliminară asupra soţiei premierului Pedro Sanchez, Begona Gómez, ar putea fi clasată la cererea Parchetului din Madrid, au relatat joi, 25 aprilie, postul de televiziune RTVE,...
#Lia Olguta Vasilescu DNA, #luare de mita, #spalare de bani, #clasare dosar, #DNA, #reabilitare fatade cladiri , #justitie