Un savant de la Stanford creează controverse. Liberul arbitru prezentat și în Biblie nu există: Sunteți de acord?

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 02:22
8243 citiri
Un savant de la Stanford creează controverse. Liberul arbitru prezentat și în Biblie nu există: Sunteți de acord?
Conceptul denumit liberul arbitru naște controverse, după apariția cărții lui Robert Sapolsky FOTO: Misteries

Robert Sapolsky, un savant de la Universitatea Stanford din Statele Unite, creează controverse în toată lumea, după ce a publicat o carte în care afirmă că liberul arbitru, concept prezentat și în Biblie, nu există. El afirmă că știința demonstrează acest lucru, prin faptul că oamenii sunt ”determinați” cauzal de istoria lor pentru a acționa și că nu putem face altfel, contrar scrierilor din Evanghelie.

În teologie, existența liberului arbitru trebuie împăcată cu atotștiința și bunăvoința lui Dumnezeu și cu harul divin, care se presupune că este necesar pentru orice act merituos, afirmă Enciclopedia britanică.

În schimb, alți experți arrimă că oamenii au liberul arbitru. De cele mai multe ori, noi suntem cei care alegem ce mâncăm, cum ne legăm șireturile, ce articole citim sau ce film vizionăm, potrivit The Conversation.

Cu toate acestea, cea mai recentă carte a neurobiologului de la Universitatea Stanford, California, din Statele Unite, Robert Sapolsky, ”Determined: A Science of Life Without Free Will”, a primit multă atenție în mass-media pentru că susține că știința arată că aceasta este o iluzie.

Descoperirea doctorilor ce înspăimântă oamenii. Un fenomen neștiut de pe internet te poate înnebuni

Sapolsky rezumă cele mai recente cercetări științifice relevante pentru determinism: ideea că suntem „determinați” cauzal să acționăm așa cum facem din cauza istoriei noastre – și că nu am putea acționa altfel.

Conform determinismului, la fel cum o piatră care este scăpată este determinată să cadă din cauza gravitației, neuronii tăi sunt hotărâți să se declanșeze într-un anumit fel, ca rezultat direct al mediului înconjurător, al creșterii, al hormonilor, genelor, culturii și al unei multitudini de alți factori din afara controlului tău. Și acest lucru este adevărat indiferent de cât de „libere” ți se par alegerile tale, susține determinismul.

Sapolsky mai spune că, deoarece comportamentul nostru este determinat în acest fel, nimeni nu este responsabil moral pentru ceea ce face. El crede că, deși putem închide ucigașii pentru a-i ține pe alții în siguranță, ei din punct de vedere tehnic nu merită să fie pedepsiți.

Aceasta este o poziție destul de radicală. Merită să ne întrebăm de ce doar 11% dintre filozofi sunt de acord cu Sapolsky, în comparație cu cei 60% care cred că a fi determinat cauzal este compatibil cu a avea un liber arbitru și a fi responsabil din punct de vedere moral.

Liberul arbitru – libertatea de a alege

„Liberul arbitru” și „responsabilitatea” pot însemna o varietate de lucruri diferite, în funcție de modul în care le abordați. Mulți oameni cred că liberul arbitru are capacitatea de a alege între alternative. Determinismul ar putea părea că amenință acest lucru, deoarece dacă suntem determinați cauzal, atunci ne lipsește orice alegere reală între alternative; facem doar alegerea pe care urma să o facem întotdeauna.

Dar există contraexemple pentru acest mod de gândire. De exemplu, să presupunem că, atunci când ați început să citiți acest articol, cineva v-a încuiat ușa timp de 10 secunde, împiedicându-vă să părăsiți camera în acest timp. Tu, oricum, nu aveai chef să pleci pentru că ai vrut să continui să citești – așa că ai rămas acolo unde ești. Alegerea ta a fost liberă?

Economiștii din SUA avertizează: Fenomenul dezastruos ce lovește China în premieră în ultimii 30 de ani

Problema cu argumentele lui Sapolsky, după cum explică expertul în liber arbitru John Martin Fischer, este că de fapt nu prezintă niciun argument pentru ce concepția sa despre liberul arbitru este corectă.

Pur și simplu definește liberul arbitru ca fiind incompatibil cu determinismul, presupune că acest lucru îi absolvă pe oameni de responsabilitatea morală și petrece o mare parte din carte descriind numeroasele moduri în care sunt determinate comportamentele noastre. Argumentele sale pot fi urmărite până la definiția sa a „liberului arbitru”.

Compatibilii cred că oamenii sunt agenți. Trăim vieți cu „sens”, înțelegem bine și rău și acționăm din motive morale. Acest lucru este suficient pentru a sugera că majoritatea dintre noi, de cele mai multe ori, avem un anumit tip de libertate și suntem responsabili pentru acțiunile noastre (și merită vina) – chiar dacă comportamentele noastre sunt „determinate”.

Liberul arbitru în Biblie

”Iată o definiție a liberului arbitru dintr-un sens scriptural: Liberul arbitru este puterea de a decide ce vei face într-o anumită situație”, conform Cristianity.

În plus, în Biblie (ediția Cornilescu) sunt mai multe referiri la conceptul denumit liberul arbitru. Astfel în Galateni 5:13 se spune: ”Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste”.

În Iosua 24:14-15 se spune: Acum, temeţi-vă de Domnul şi slujiţi-I cu scumpătate şi credincioşie. Depărtaţi dumnezeii cărora le-au slujit părinţii voştri dincolo de râu şi în Egipt şi slujiţi Domnului.

”Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinţii voştri dincolo de râu, sau dumnezeilor amoriţilor, în a căror ţară locuiţi. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.”

În Deuteronomul 28:1-2 din Biblie se afirmă: ”Dacă vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău, păzind şi împlinind toate poruncile Lui pe care ţi le dau astăzi, Domnul Dumnezeul tău îţi va da întâietate asupra tuturor neamurilor de pe pământ. Iată toate binecuvântările care vor veni peste tine şi de care vei avea parte dacă vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tău”.

În Deuteronomul 30:19-20: ”Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta, iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El, căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale şi numai aşa vei putea locui în ţara pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor tăi, lui Avraam, Isaac şi Iacov.”

Liberul arbitru, fără Dumnezeu?

Se spune că atâta timp cât acțiunile tale au venit de la tine într-un mod relevant (chiar dacă „tu” ai fost „determinat” de alte lucruri), se consideră că tu ai liberul arbitru.

Prin altă analogie, dacă un copac cade într-o pădure și nu este nimeni în preajmă, o persoană poate spune că nu există simțuri auditive, deci acest lucru este incompatibil cu sunetul existent.

Dar o altă persoană poate spune că, deși nu sunt prezente simțuri auditive, acest lucru este totuși compatibil cu sunetul existent, deoarece „sunetul” nu este despre percepția auditivă, ci despre atomi care vibrează.

Germania, foarte dură cu un aliat din NATO: Îl blochează să intre în posesia unei arme de top

Un jurnalist, John Hornan scria în Scientific American: ”Pot trăi fără Dumnezeu, dar am nevoie de liberul arbitru. Fără liberul arbitru viața nu are sens, este lipsită de sens. Așa că sunt mereu în căutarea unor argumente puternice și clare pentru liberul arbitru.

Christian List, un filozof la London School of Economics, oferă astfel de argumente în cartea sa succintă ”De ce liberul arbitru este real” (Harvard 2019). Se poate descrie liberul arbitru ca fiind o credință religioasă? List răspunde: ” Nu, l-aș descrie-o ca fiind credință. După cum explic în cartea mea, există argumente raționale în sprijinul opiniei că există liberul arbitru.

Dar aceasta nu este o dogmă. Dacă noile evoluții științifice ar justifica determinismul strict în psihologie, mai degrabă decât în fizică, atunci aceasta ar fi o dovadă împotriva liberului arbitru. Dar, deocamdată, nu există niciun sprijin pentru o imagine deterministă a psihologiei”.

Liberul arbitru ne determină pe fiecare să ne dăm cu părerea: Dumneavoastră sunteți de acord cu savantul american de la Stanford?

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#liberul arbitru, #Biblie Dumnezeu, #filosofie, #religie, #libertate exprimare, #libertate religioasa, #scrieri Biblie, #determinare , #stiri externe