Misterul barbatilor care pot sa alapteze

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 07:20
10026 citiri
Misterul barbatilor care pot sa alapteze

Stim cu totii ca barbatii nu poseda capacitatea de a hrani nou-nascutii prin alaptare. Insa exista si contraexemple, pe care medicina a incercat sa le explice.

Faptul ca barbatii sunt dotati cu glande mamare si mameloane, exact ca femeile, iar aceste organe raman toata viata "mute", nefunctionale i-a intrigat pe multi biologi, de-a lungul timpului, aflam din Liberation.

Ipoteza lui Darwin, neconfirmata

Evolutionistul Darwin s-a interesat mult de aceasta particularitate si a incercat sa explice lucrurile in felul urmator: la mamifere, ambele sexe au fost inzestrate de natura pentru a-si hrani progenitura, insa, de-a lungul timpului, acest rol i-a revenit femeii. In acest fel, sistemul de alaptare caracteristic masculilor a devenit inactiv.

Insa aceasta ipoteza a lui Darwin nu a putut fi explicata prin dovezi concrete obtinute din studiul fosilelor. Ornitologul Douglas Long, in urma cercetarilor facute, a fost foarte ferm in aceasta privinta: "Dintre miile de specii de mamifere, la niciuna dintre ele, masculii nu pot alapta. Prezenta mameloanelor la masculi este o reminiscenta din etapa de dezvoltare embrionara care corespunde fazei hermafrodite a fetusului", a concluzionat cercetatorul.

Se stie ca, in primele doua luni de viata, embrionii umani sunt identici din punct de vedere sexual, deoarece dezvolta acelasi fel de organe genitale. Dupa aceasta perioada intervine actiunea hormonilor si organele genitale se diferentiaza, determinand sexul viitorului copil.

Specia de lilieci la care pot alapta si masculii

Insa nu toti biologii au fost convinsi ca natura are scapari sau ca in natura se lucreaza cu "resturi" si de aceea au mers mai departe, cercetand posibilitatea de alaptare la masculi.

In anul 1992, intr-o padure din Malaezia, zoologul canadian Charles Francis si colegii sai au facut o descoperire unica: la o specie de lilieci, masculii puteau sa alapteze. Putin, in comparatie cu liliecii femele, insa suficient pentru sa-i faca pe pui sa stea linistiti atunci cand mama era plecata.

Oamenii de stiinta nu au contestat descoperirea, explicand ca procesul lactatiei de datoreaza jocului hormonal. La barbati, dopamina impiedica producerea de prolactina, hormonul lactatiei, iar aparatul de hranire prin alaptare ramane nefunctional. Prin prisma acestei explicatii, au putut fi acceptate si cazurilor barbatilor care au reusit sa alapteze. Iata care sunt cele mai cunoscute:

Cei mai buni tati din lume

In Africa centrala exista o populatie de circa 20.000 de pigmei, ai carei reprezentanti masculini au fost numiti de cercetatori "cei mai buni tati din lume". Acestia petrec enorm de mult timp langa nou-nascuti (mai mult decat in oricare alta societate din lume), iar la unii se observa declansarea procesului de lactatie. Este clar: isi pot hrani copiii, iar aceasta nu este o anomalie genetica.

In anul 2009, Agentia France Presse a relatat cazul unui barbat din Sri Lanka, pe nume B. Wijeratne. Acesta a povestit ca sotia sa a murit lasandu-l cu o fetita de 18 luni si cu un nou nascut. Cei doi copii au refuzat sa bea lapte de vaca. "Ei ma respingeau de fiecare data cand le dadeam biberonul. Neputincios si incapabil sa le mai suport tipetele, le-am oferit pieptul meu si am observat ca aveau ce sa manance", a marturisit sincer barbatul.

O poveste similara este relatata de exploratorul David Livingstone, in memoriile sale: "In 1858, in Ecosse, sotia unui localnic a murit, lasand in urma un baiat mic, care refuza sa fie hranit... copilul murea de foame. In disperarea sa extrema, instinctiv, barbatul l-a asezat la san si a constatat cu stupoare ca avea lapte".

In aceeasi perioada, naturalistul german Freiherr von Humboldt afirma ca a vazut cu proprii ochi, in America de Sud, un barbat de 32 de ani, care isi hranea copilul la piept, din cauza ca partenera sa era grav bolnava".

Explicatie medicala a cazurilor de lactatie la barbati

Suzanne Gilberg-Lenz, medic de profesie, a explicat aceste cazuri, intr-un articol postat pe site-ul Momlogic: "Este posibil ca, sub efectul unui soc, barbatii sa poata produce lapte, insa cazurile sunt extrem de rare. Noi avem toti, in mod instinctiv, capacitatea de a produce lapte pentru a hrani copilul.

Se cunosc cazurile de mame adoptive, care prin stimulare repetata, pot ajunge la lactatie. Insa, in cazul barbatilor, ar fi nevoie de multe medicamente pentru a mari secretia de prolactina. Se cunosc cazuri de lactatie anormala la barbati, in caz de chimioterapie sau de tumori la glanda pituitara".

Suzanne Gilberg-Lenz a criticat cazurile izolate ale unor barbati care, motivand faptul ca vor sa se simta mai aproape de copil, au incercat sa-si provoace artificial lactatia, obtinand cateva picaturi sau... nimic.

Acestora si tuturor barbatilor, Suzanne Gilberg-Lenz le-a reamimtit ca "pieptul nu serveste doar pentru hranire, ci si pentru protectie si afectiune". Iar protectia si afectiunea, fiecare tata poate sa le ofere copiilor din belsug, intr-un mod firesc.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#barbati alaptare, #barbati lapte sani, #cazuri lactatie barbati , #barbati