TV Ziare.com: Calculatorul, un refugiu pentru copilul meu

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 18:07
2239 citiri
TV Ziare.com: Calculatorul, un refugiu pentru copilul meu

Calculatorul este, de cele mai multe ori, un refugiu pentru copil, care in viata reala (in familie, la scoala sau in cercul de prieteni) sufera esecuri si dezamagiri, a declarat psihologul Cristina Calarasanu, la TV Ziare.com.

Psihologul a discutat cu cititorii Ziare.com despre relatia calculatorului cu computerul, despre modul in care poate fi redus timpul petrecut la calculator, despre jocuri utile sau daunatoare si despre agresivitatea in jocurile pe calculator.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii realizate de psihologul Cristina Calarasanu

In conditiile in care in aproape fiecare familie exista un calculator, acesta poate fi folosit fie in scopuri educative, pentru a-l ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile, fie se poate abuza de acest mod de petrecere al timpului liber. Cristina Calarasanu avertizeaza insa ca parintii sunt cei care trebuie sa impuna limite si sa comunice cu cei mici, pentru a-i ghida.

La varste de 3-5 ani, spre exemplu, timpul petrecut in fata calculatorului trebuie limitat la maxim 10-15 minute, in conditiile in care acesta solicita foarte mult copilul. "Copiii foarte mici nu pot petrece mai mult de 10-15 minute in fata calculatorului, pentru ca sunt foarte solicitati, este foarte solicitata vederea: sunt atrasi de stimulii vizuali si auditivi, calculatorul ii solicita, la fel ca si televizorul", explica psihologul.

Insa, atat timp cat copiii sunt indrumati in descoperirea calculatorului de catre parinti, in scop educativ, acesta se poate dovedi un instrument util.

"Exista lucruri pe care copiii le pot invata din anumite jocuri. (...) Cu cat copii cresc, putem sa le permitem accesul la anumite jocuri, pot invata despre diverse legume sau fructe, despre animale, pot sa faca puzzle-uri, sa aranjeze diverse obietce, sa invete ce inseamna mai mic, mai mare, mai sus sau mai jos", explica psihologul.

Cand trebuie sa ma ingrijorez ca micutul sta prea mult la calculator?

Cand petrece copilul prea mult in fata calculatorului? Psihologul arata ca, pe masura ce afla cat de multe lucruri poate face calculatorul, copilul va tinde sa il faca jucaria sa preferata. Atunci cand renunta insa la orice activitate din viata reala, nu mai doarme bine si nu mai mananca, este un semn de ingrijorare.

Intrebata cand ajunge calculatorul o problema, psihologul explica: "Atunci cand calculatorul inlocuieste orice alta preocupare, orice alt interes, cum ar fi sa mergem sa mancam, sau sa dormim. (...) Ar trebui sa incepem sa ne facem griji in ceea ce ii priveste pe copii atunci cand copilul transforma relatia cu calculatorul in unica relatie care exista in viata lui, cand incepe sa refuze lucrurile care vin din lumea reala, cand incepe sa aduca in lumea reala tot felul de continuturi virtuale, cand personajele lucrurile din joc ajung sa devina parte din viata reala si nu mai deosebeste realul de fantezie".

De cele mai multe ori insa, aceste comportamente nu apar de la sine. Copilul se refugiaza in lumea virtuala doar atunci cand are probleme la scoala, in familie sau in cercul de prieteni. Astfel, copilul isi gaseste scaparea in calculator din cauza "suferintei, esecului si dezamagirii adunate in lumea reala".

"Niciun copil nu se retrage din lumea exterioara decat daca a existat o confruntare din care a iesit cumva in pierdere", explica psihologul, adaugand ca in lumea virtuala, copilul are mai multe optiuni (o poate lua la capat daca greseste, poate fi inalt, puternic, inteligent sau sa faca multe lucruri pe care nu le poate face in viata reala).

De aceea, pentru parintii care vor sa il dezlipeasca pe cel mic de monitorul calculatorului, psihologul recomanda comunicarea: parintii trebuie sa afle ce ii atrage pe cei mici la calculator, ce nevoi au pe care le indeplineste calculatorul si nu sunt indeplinite in viata reala, sau cum se pot rezolva conflictele care ii macina pe copii.

"Parintii trebuie sa inteleaga de ce pentru copil nu mai prezinta interes si alte lucruri, sa inteleaga ce anume din familie din mediul de la scoala face ca acest copil sa fie permanent intr-o lume virtuala si mai putin in lumea din jurul lui", arata psihologul.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#calculator copii, #timp calculator copii, #Cristina Calarasanu, #psiholog copii , #copii