Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ai o perioada grea in relatia de cuplu? Exista solutii

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 08:52
7131 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Ai o perioada grea in relatia de cuplu? Exista solutii
Foto: Arhiva personala Alina Pavel

Ai o perioada grea in relatia cu partenerul? Poate ai tot incercat sa mai repari ceva pe ici pe acolo, dar lucrurile nu par sa se indrepte in directia buna si te intrebi ce mai trebuie sa faci sau ce anume nu ai facut inca?

Ai mers la psiholog (poate chiar impreuna cu celalalt), ai incercat sa stai mai mult cu partenerul tau, ti-ai cumparat lenjerie faina, ai planificat intalniri fierbinti, dar se pare ca nu e de ajuns.

Simti ca nu mai e ce a fost, celalalt e tot mai departe si interesul pentru relatia voastra pare sa scada din ce in ce mai mult.

Ei bine, e ceva normal - toate relatiile au suisuri si coborasuri. Dar toate cuplurile care rezista in timp, cand sunt jos, se ridica impreuna si fac fata situatiei impreuna. Confrunta realitatea impreuna!

Sunt sinceri, unul fata de celalalt, dar mai ales fata de ei insisi, fara jocuri, fara care-i mai tare si care rezista mai mult. Renunta la "fiecare" pentru "impreuna".

Se asculta reciproc si discuta deschis despre ceea ce s-a intamplat de au ajuns aici. Chiar daca e foarte dureros sa renunte la orgoliu, lupta impreuna pentru relatia lor, iar cei ce lupta cot la cot supravietuiesc.

Daca ai fost atent, ai observat ca am folosit pana acum de 6 ori cuvantul "impreuna". Ti se pare mult? Nu e, pentru ca aici e valoarea. Poti sa repeti acest cuvant pana treci de bariera literelor si ajungi la esenta, caci acolo e salvarea.

Pentru reconstructia structurii emotionale a unei relatii, dupa o ruptura, e nevoie de o asumare sincera a ceea ce s-a intamplat. Si nu ma refer la a recunoaste, daca vina iti apartine, ci la orientarea catre rezolvarea problemelor prin gasirea solutiilor.

Pentru a ajunge la acest nivel de comunicare e nevoie de mult curaj si maturitate din partea ambilor parteneri. E nevoie ca amandoi sa renuntati la judecati "de valoare" si la invinuiri, care nu aduc niciun beneficiu. Dar, cuvantul cheie este: amandoi.

Exact, amandurora trebuie sa va pese de ceea ce se intampla!

Si mai e un amanunt - atunci cand se produce o ruptura in cuplu, e putin probabil ca ambii parteneri sa constientizeze ce se intampla in acelasi moment. Unul dintre voi isi va da seama mai repede ca ceva nu e in regula si va incerca sa dea glas ingrijorarii.

Dar de aici e datoria amandurora sa munceasca pentru a aduce lucrurile pe fagasul normal.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alina Pavel: Fericirea in doi. Cat e mana destinului?

Din pacate, de obicei nu se intampla asa. Cel care isi da seama primul ca ceva nu e in regula, se simte dator sa ia "haturile" in mana si sa repare singur lucrurile. O ia ca pe o misiune personala. Dar o relatie se formeaza cu doi oameni si daca celalalt nu depune si el efort, relatia nu va functiona.

Asadar, ce se intampla daca partenerul nu e de aceeasi parere, crede ca totul e in regula, sau ca lucrurile se vor rezolva de la sine si, in acest caz, nu are loc discutia cu "cartile pe masa"?

- Nu-ti poti schimba partenerul - doar el singur se poate schimba, daca vrea!

- Nu-ti poti obliga partenera sa faca ceea ce vrei tu - ea isi alege singura calea!

- Nu poti crea relatia la care visezi de unul singur; trebuie sa participe si celalalt!

In final, daca i-ai oferit suficient timp partenerului si totusi el nu vrea sau nu poate sa lupte alaturi de tine pentru relatia voastra, e timpul sa mergi mai departe. Nu poti forta o relatie sa reziste.

Esti o persoana fantastica, minunata si nu e vina nimanui ca aceasta relatie s-a rupt. Fa ceea ce depinde de tine, dar tine minte: si celalalt trebuie sa faca ceea ce depinde de el.

Cu drag,

Alina

Alina Pavel

Consilier pentru dezvoltare personala & Life Coach

www.alinapavel.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#E nevoie de doi in relatie, #perioada proasta cuplu psiholog, #Alina Pavel psihoterapeut, #consiliere cuplu, #terapie cuplu relatii , #cuplu