Arhitectura si design cu Miruna Pavoni Ce inseamna "stil modern" sau "modernism"

Luni, 08 Februarie 2016, ora 11:34
9822 citiri
Arhitectura si design cu Miruna Pavoni Ce inseamna "stil modern" sau "modernism"
Foto: Arhiva personala/Miruna Pavoni

In ultima perioada, am auzit din ce in ce mai des ca multa lume doreste sa isi construiasca casa sau sa o amenajeze in "stil modern" sau "modernist". Frumos, ma gandesc in sinea mea, intrucat nu este nimic mai rafinat decat un plan ordonat, linii curate, geometrii simple si materiale corecte.

Nu mica mi-a fost surprinderea insa cand in majoritatea acestor cazuri rezultatele nu au coincis cu inchipuirile mele. De ce? Pentru ca, aparent, este din ce in ce mai impamantenita o conceptie poate improprie sau inexacta a stilului modern.

Stilul "modern" are o aura generica, ca fiind opusul a tot ceea ce inseamna "clasic" sau "traditional". Insa asa cum "clasicul" cuprinde stiluri si tendinte ce s-au dezvoltat de-a lungul unei perioade de peste 1.000 de ani, din antichitate pana la inceputul sec. al XIX-lea, asa si "modernul", chiar daca nu are o istorie atat de vasta, cuprinde tot ce inseamna post-Revolutie Industriala (1850) pana in prezent, explica, pentru Ziare.com, arhitectul Miruna Pavoni, fondatoarea biroului de arhitectura & design interior Pavoni Studio.

Putem astfel vorbi in mod generic despre clasic sau modern, insa atunci cand ne referim la o amenajare interioara, ar trebui sa fim mult mai specifici.

Prin urmare, este util sa retinem un lucru esential: Revolutia Industriala a avut efecte majore in functionarea societatii si a influentat filozofia, literatura, artele plastice, dar si arhitectura si designul.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Tendintele lui 2016 in amenajarea interioara

Ce inseamna "Modernism"?

Modernismul este o miscare filozofica determinata de dezvoltarea societatii moderne industriale si de cresterea rapida a oraselor, ce a incurajat astfel revolta fata de traditii si canoanele impuse de secolele anterioare.

In cadrul acestui stil, putem enumera diverse miscari artistice, precum Bauhaus, Constructivism, Cubism, Dadaism, Ermetism, Expresionism, Suprarealism etc.

Fara indoiala, perioada de inceput a Modernismului ramane reprezentativa stilului prin niste principii ferme si clare, chiar daca ulterior acestea au fost reinterpetate si s-au dezvoltat in diferite directii. Modernismul ramane si astazi un exponent al rafinamentului in arhitectura si amenajarea spatiilor interioare, iar promotorii Modernismului au ramas pana la ora actuala de referinta.

Iata mai jos cateva elemente caracteristice, usor de implementat:

1. Plan functional si logic

Dezvoltarea rapida a oraselor a condus inevitabil la cresterea densitatii populatiei si restrangerea spatiului de locuit per persoana. Ca o consecinta a acestui lucru, s-a recurs la optimizarea fiecarui m2, minimizand zonele de circulatie, dar si spatiile fara functiune precisa.

Un arhitect bine pregatit va sti intotdeauna sa realizeze un proiect corect, urmand o schema logica in succesiunea spatiilor interioare, pentru a asigura un flux optim functional.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Cum gandim spatiile de depozitare cat mai eficient

2. Forme geometrice simple

Estetica "masinista" conduce catre eliminarea detaliilor inutile, astfel ca formele geometrice simple (unghiurile drepte si suprafetele plane) sunt preferate in favoarea celor complexe.

3. Lipsa ornamentelor

"Less is more" (Mai putin inseamna mai mult - n. red.), sintagma enuntata de Mies van der Rohe, devine rapid motto-ul modernismului si ramane pana in prezent esenta acestui stil. Se remarca faptul ca simplitatea si claritatea conduc catre un design de calitate, fara a fi nevoie de ornamente inutile.

Arhitectura si design cu Miruna Pavoni: Trucuri pentru mai mult spatiu acasa

4. Materiale

Printre materialele cele mai indragite de modernisti se numara sticla, betonul, piatra naturala sau profilele metalice. Indiferent de materialele alese, se mizeaza inainte de orice pe functionalitate.

5. Obiecte de design de referinta

Orice spatiu interior amenajat in stil modernist are un plus de valoare atunci cand se bucura de prezenta unui obiect de mobilier semnat de Le Corbusier, Mies van der Rohe, Charles & Ray Eames sau Marcel Breuer. Aceste obiecte pot fi gasite cu usurinta pe piata, ele fiind realizate si astazi de producatori acreditati.

O confirmare a calitatii design-ului acestor obiecte este faptul ca ele au dainuit in timp, in ciuda multor "aparitii" contemporane.

Arhitect Miruna Pavoni, fondator Pavoni Studio

Miruna Pavoni este abolventa a Scolii Superioare de Arhitectura din Barcelona ("Escola Tecnica Superior d'Arquitectura de Barcelona" - Universitat Politecnica de Catalunya) si a desfasurat proiecte de arhitectura si design in Anglia, Spania, Italia, Olanda, China si Romania. Proiectele "Learning Centre" si "Mirunette Concept Office", semnate Pavoni Studio, au castigat ambele locuri I si II in cadrul competitiei Elle Decoration Design Awards (noiembrie 2014), pentru cel mai bun design de birouri de companie din Romania.

Pavoni Studio este un birou interdisciplinar, cu activitate in arhitectura, design interior, design grafic si artwork.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistul Ziare.com, va invitam sa o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Stilul modern sau modernismul in decoratiuni, #modernism amenajari interioare design, #curente amenajari interioare, #Pavoni Studio , #decoratiuni interioare