Prăbușire a monedei unei țări din estul Mediteranei față de dolar: Minimum istoric, devalorizare cu 35%

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 01:38
22302 citiri
Prăbușire a monedei unei țări din estul Mediteranei față de dolar: Minimum istoric, devalorizare cu 35%
Lira turcească la devalorizat la un minimum istoric față de dolar FOTO: Travel

Consecințele războiul declanșat de Putin în Ucraina și al conflictului dintre Israel și Hamas sunt principalele evenimente care au produs bulversări pe piețele financiare din întreaga lume. Acum a avut loc prăbușirea monedei naționale a Turciei, o țară situată în estul Mediteranei, la un minimum istoric. Astfel, lira turcească a scăzut până la valoarea de 29 pentru un dolar american.

Devalorizarea lirei turcești a fost de 35% în acest an, după ce autoritățile de la Ankara și-au slăbit controlul asupra monedei ca parte a unui pivot către politici mai ortodoxe, potrivit Nasdaq.

Lira turcească a atins luni un nou minim istoric de 29 pentru dolar și a scăzut cu 35% în acest an, după ce autoritățile și-au slăbit controlul asupra monedei ca parte a unui pivot către politici mai ortodoxe.

Planul Rusiei ce pune în încurcătură Occidentul. Anexarea ilegală a 38.850 de kilometri pătrați lângă Ucraina

Președintele Recep Tayyip Erdogan a inversat cursul în iunie și a numit un nou cabinet și guvernator al Băncii Centrale, care de atunci a ridicat ratele dobânzilor la 40% de la 8,5%.

În altă ordine de idei, cererea Turciei de a adera la UE se va afla din nou pe masa la următorul summit, pe măsură ce liderii UE se vor întâlni la sfârșitul acestei luni. De asemenea, se așteaptă ca aceștia să se concentreze asupra apartenenței ucrainene, ca parte a unui drum spre est.

„Va fi un summit istoric în sine pentru UE, unde vor fi decise și deciziile privind posibilele deschideri către Ucraina, Moldova și Georgia”, a declarat Sinan Ulgen de la grupul de reflecție Edam din Istanbul, scrie RFI.

O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro

Dar un astfel de drum semnificativ și costisitor spre est ridică semne de întrebare cu privire la Turcia, a cărei cerere de aderare la blocul european este în impas pe fondul preocupărilor legate de guvernanța democratică și drepturile omului.

"Liderii UE vor trebui, de asemenea, să răspundă la întrebarea despre ce sunt dispuși să facă cu Turcia. Cât de dispuși sunt ei să se angajeze cu Turcia atunci când fac această deschidere istorică către potențiali noi membri din est?" întrebă Ulgen.

Cererea Turciei de a adera la UE a rămas în stare de îngheț din cauza guvernării din ce în ce mai autoritare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Întărit de un nou mandat electoral în mai, Erdogan își continuă represiunea împotriva disidenței și își întărește controlul asupra puterii.

Cu toate acestea, liderul turc este de așteptat să aducă cu el o listă de cereri atunci când va participa la summitul UE, inclusiv liberalizarea vizelor și solicitări pentru un nou acord comercial.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
#lira turceasca, #lira turceasca cadere, #Turcia, #Turcia aderare UE, #curs valutar, #dolar american, #lira dolar euro, #recep erdogan , #stiri externe