Guvernul Ponta2: Cine este Liviu Dragnea, vicepremier si ministrul Administratiei

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 21:35
2570 citiri
Guvernul Ponta2: Cine este Liviu Dragnea, vicepremier si ministrul Administratiei

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, devine, prin desemnarea pentru preluarea functiei de viceprim-ministru si a portofoliului Administratiei si Dezvoltarii Regionale, unul dintre cei mai influenti oameni din Cabinetul Ponta II.

Influenta sa se bazeaza in principal pe proiectul asumat de USL ca in cursul anului 2013 sa elaboreze si implementeze proiectul de regionalizare a Romaniei, al carui artizan va fi Dragnea.

Numirea lui Dragnea in aceasta functie nu este una neasteptata, el pregatindu-se din timp pentru o cariera la varful politicii, fiind, recent, protagonistul uneia dintre cele mai surprinzatoare mutari politice prin renuntarea la mandatul de presedinte al CJ Teleorman si candidatura pentru un post de deputat.

Influenta lui Dragnea a crescut foarte mult in PSD incepand cu anul 2010, anul preluarii presedintiei partidului de catre Victor Ponta, el fiind sustinatorul "proiectului Ponta" si "prieten si camarad" cu acesta.

Dragnea este, de altfel, unul dintre artizanii "proiectului politic USL", prin cacre au fost castigate alegerile locale si parlamentare din 2012.

Pe de alta parte, Dragnea si-a crescut influenta in USL prin candidatura la alegerile parlamentare in tandem cu presedintele PNL, Crin Antonescu, la Teleorman: Dragnea - Camera, Antonescu - Senat.

Dragnea a mai detinut, la inceputul anului 2009, portofoliul Administratiei si Internelor, in Guvernul PSD-PDL, dar numai pentru 12 zile, prelunand ministerul in urma demisiei lui Gabriel Oprea.

El demisioneaza la randul sau dupa numai 12 zile, in 3 februarie, invocand ca motiv oficial insuficienta fondurilor alocate ministerului in raport cu indeplinirea obiectivelor pe care si le fixase.

Demisiile succesive ale lui Gabriel Oprea si Liviu Dragnea au dus la o zdruncinare a guvernarii PSD-PDL, imaginea publica fiind aceea a luptei interne din PSD pentru functii.

In presa s-a vehiculat faptul ca demisia lui Dragnea de la MAI ar fi avut la baza refuzul premierului de atunci, Emil Boc, de a-i nominaliza pe Ionel Georgescu si Mincu Silvestru la sefia DGIPI. Ionel Georgescu si Mincu Silvestru ar fi fost sustinuti de liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, care l-ar fi sprijinit pe Dragnea sa ajunga ministru in schimbul nominalizarii celor doi pe posturile enumerate.

Personaj cheie la referendumul pentru suspendarea presedintelui

Liviu Dragnea a fost, pe de alta parte, si un personaj cheie al referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din vara anului 2012.

Legat de acest lucru, Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul, in septembrie 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Mai mult, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Dragnea pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru savarsirea de infractiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

Potrivit procurorilor, Dragnea ar fi initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca el si toti membrii BPN si CExN ai PSD au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.

Dragnea a detinut, intre anii1996-2000, functia de prefect al judetului Teleorman.

In anul 2000 el obtine primul mandat de presedinte al CJ, candidand din partea PD, iar in acelasi an paraseste PD si se inscrie in PSD.

In 2005 este ales vicepresedinte al PSD, odata cu preluarea mandatului de presedinte de catre Mircea Geoana. In 2009, devine secretar general al PSD. Dragnea a coordonat, din aceasta pozitie, apropea toate scrutinele la care a participat PSD.

Dragnea s-a nascut pe 28 octombrie 1962, in comuna Gratia, Teleorman. Este inginer, absolvind Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti. Dragnea a mai absolvit Facultatea de Management si Administratie Publica din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti.

Dragnea e casatorit cu Bombonica Dragnea si are doi copii.

Dragnea este considerat de presa ca fiind unul dintre "baronii PSD", iar averea sa a fost un subiect predilect.

Intr-una dintre declaratiile de avere din 2012, Dragnea precizeaza ca detine trei terenuri, unul de 4036 mp. in municipiul Alexandria, altul de1315 mp. in Busteni si altul de 2913 mp. in Turnu Magurele.

Dragnea mai are un apartament de 80 mp. in Turnu Magurele; o casa in constructie in Alexandria, o cladire de 1527 mp. in Turnu Magurele.

Liviu Dragnea detine si un autoturism Dacia Logan cu an de fabricatie 2008 si o Skoda Superb fabricata in anul 2006. Dragnea are trei conturi bancare, unul de 13.677 USD, altul de 76.061 RON si altul de 943 RON si detine investitii de 85.850 RON la SC Hotel Turris din Turnu Magurele si inca 180.000 euro in acelasi hotel.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: MEDIAFAX