Metrorex a semnat contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5

Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 20:47
3098 citiri
Metrorex a semnat contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5
Metrorex/Facebook

Reprezentantii Metrorex si cei ai Alstom au semnat, miercuri, contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5, in valoare de peste 103 milioane de euro.

"Astazi, in prezenta ministrului Lucian Bode, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor s-a semnat intre Metrorex si Alstom contractul ce are ca obiect achizitia de "Trenuri noi de metrou destinate pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei - Iancului". Contractul are o valoare de 103.244.383,49 euro, echivalentul a 490.503.741,52 lei fara T.V.A. si este finantat din Bugetul de stat si credit de la Banca Europeana de Investitii", arata Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat de presa.

Durata contractului pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni de la semnarea acestuia.

De asemenea, contractul prevede, pe langa cele 13 trenuri, posibilitatea achizitionarii suplimentare a inca 17 trenuri.

Noile trenuri achizitionate vor circula pe Magistrala 5, pusa in functiune cu calatori in luna septembrie a acestui an, si vor asigura totodata imbunatatirea conditiilor de transport cu metroul.

"Suntem, asadar, intr-un moment in care putem spune ca inchidem, asa cum era normal sa se intample, acest proiect. Vorbim aici de Magistrala 5 Drumul Taberei. Din punctul meu de vedere acest proiect era incomplet fara acest contract de achizitie. Cele 13 rame de metrou, plus posibilitatea de a extinde acest contract cu inca 17 rame, vor asigura necesarul de material rulant pentru aceasta magistrala. Eu ma bucur ca, dupa ce in luna septembrie, cand am reusit sa dam in trafic pentru calatori Magistrala 5 impreuna, iata ca la cateva luni reusim, dupa sase ani, sa inchidem si aceasta componenta a contractului. Este fara indoiala un motiv de bucurie pentru noi si pentru Metrorex. In acelasi timp ne gandim cu multa amaraciune la faptul ca, totusi in Romania, tara membra a Uniunii Europene, un contract de achizitie a fost blocat atata timp", a declarat Bode, citat in comunicat.

El a afirmat ca autoritatile vor sa extinda acest demers de innoire a parcului cu achizitia de material rulant nou prin Programul National de Recuperare si Rezilienta.

"Stiti bine Romania are la dispozitie 30,4 miliarde de euro din acest mecanism de recuperare si rezilienta, iar propunerea noastra este ca proiectele de infrastructura care indeplinesc toate conditionalitatile, de mediu si digitalizare, impuse de acest mecanism, sa fie semnate pana in anul 2022 si lucrarile sa fie finalizate pana in 2026. Suntem pregatiti sa depunem proiecte pentru minim 9,3 miliarde de euro si maximum 17 miliarde de euro, care indeplinesc astazi aceste conditionalitati. Din analizele noastre, aici avem cuprins si material rulant nou, atat pentru calea ferata, cat si pentru metrou. Asadar vom avea o axa de finantare importanta pe care trebuie sa o accesam pana in 2026", a detaliat Bode.

Referitor la extinderea M5, el a adaugat ca spera ca acest contract de proiectare si executie sa fie semnat anul viitor.

"S-a depasit si etapa de preselectie pentru M6, tronsonul 1 Mai - Tokyo si se va semna contractul pentru realizarea structurii. Am dat doar doua exemple de proiecte pentru care este absolut necesar sa avem si material rulant nou, de ultima generatie. Este de asemenea un obiectiv al nostru sa sustinem dezvoltarea relatiilor intre beneficiarul Metrorex si universitatile de profil, in beneficiul tuturor, pentru ca vedem cat de greu am reusit sa gasim oameni bine pregatiti pentru a fi angajati", a declarat ministrul Lucian Bode.

Cine este secretara lui Marcel Vela care a primit Medalia Nationala Pentru Merit de la presedintele Klaus Iohannis: "Poate nu o merit sau poate o merit"

Citește și:
Lucrările la primul giratoriu suspendat de pe centura Capitalei, pe ultima sută de metri. „Încă puțin și vom circula pe Pasajul Domnești”
Lucrările la primul giratoriu suspendat de pe centura Capitalei, pe ultima sută de metri. „Încă puțin și vom circula pe Pasajul Domnești”
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a anunțat joi, 22 septembrie, că lucrările la Pasajul Domnești din București se apropie de final. Pasajul de la...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...